Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Λυδίας

«Είμαι 31 ετών, ζω στην Αθήνα και τον τελευταίο χρόνο έχω σχέση με έναν 45χρονο άντρα που μένει στα Γιάννενα. Το παράπονό μου είναι ότι δεν βλεπόμαστε όσο συχνά θα ήθελα, ενώ δεν με έχει συστήσει στους φίλους του, αν και όταν είμαστε μαζί κυκλοφορούμε έξω χωρίς να κρυβόμαστε. Το σεξ μαζί του είναι ό,τι καλύτερο έχω ζήσει στη ζωή μου, αλλά συναισθηματικά νιώθω μετέωρη.

Τον τελευταίο καιρό έχω έρθει πιο κοντά με τον 33χρονο γείτονά μου, με τον οποίο όλα μοιάζουν ιδανικά αφού πρόκειται για ένα πολύ καλό και όμορφο παιδί, αλλά εγώ είμαι ακόμα κολλημένη με τον 45χρονο. Οι φίλες μού λένε ότι πρέπει να δώσω μια ευκαιρία στον γείτονα, αφού η άλλη σχέση δείχνει καταδικασμένη. Παρόλο που τα πράγματα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα για μένα, παραμένω πολύ μπερδεμένη και δεν ξέρω τι να κάνω».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Λυδία, Είσαι πολύ μπερδεμένη και θα σε ξεμπερδέψω διά της ατόπου απαγωγής. Με αυτή τη μέθοδο θα καταδείξουμε ότι κάποιες συλλογιστικές διεργασίες είναι αληθείς, επειδή όλες οι υπόλοιπες είναι ψευδείς. Μου αναφέρεις για τον 45χρονο που μένει στα Γιάννενα ότι δεν βλέπεστε συχνά.

Σημειώνεις επίσης ότι όταν κυκλοφορείτε έξω δεν κρύβεται και ότι το σεξ είναι το καλύτερο που έχεις ζήσει στη ζωή σου, ενώ συναισθηματικά νιώθεις μετέωρη. Υπάρχει περίπτωση ακριβώς επειδή νιώθεις μετέωρη να είναι το καλύτερο σεξ στη ζωή σου; Γνωρίζεις ότι οι σχέσεις εξ αποστάσεως είναι μια τεράστια ταλαιπωρία; Μόνο κάποιες συγκεκριμένες σχέσεις, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν.

να κρατηθούν όταν βρίσκονται σε απόσταση. Για παράδειγμα, όταν ξέρουμε πως κάτι είναι πολύ προσωρινό ή όταν σπάμε την απόσταση συχνά ή όταν έχουμε πολύ συγκεκριμένους κοινούς στόχους και διαφάνεια. Εμένα μου ακούγεται ότι έχεις πολλά ερωτηματικά, όπως το γιατί δεν σε έχει συστήσει στους φίλους του. Ένας χρόνος είναι ένα διάστημα όπου θα έπρεπε να έχεις αποσαφηνίσει πώς βλέπετε αυτό που έχετε. Η προσωπική μου άποψη είναι πως κατά 98% οι σχέσεις εξ αποστάσεως δεν μπορούν να δουλέψουν. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πολλά τα ανεπεξέργαστα συναισθήματα της αβεβαιότητας και της ζήλιας. Ακόμα και τα ζευγάρια που λένε «μας αρέσει ο χρόνος χωριστά» υποδηλώνουν ότι δεν τους αρέσει πολύ ο χρόνος μαζί. Υπάρχει, βέβαια, ένα πολύ μικρό ποσοστό που απολαμβάνει όλες αυτές τις ισορροπίες, όμως είναι ένα μικρό ποσοστό, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεσαι.

Όταν μιλάμε για σχέση, μιλάμε για αποκλειστική σχέση ή για συναινετικά μη μονογαμική σχέση; Μου λες ότι τον τελευταίο καιρό έχεις έρθει πιο κοντά με τον γείτονά σου. Τι σημαίνει πιο κοντά; Σημαίνει ότι βλέπετε Netflix μαζί και ότι κάνετε ωραίες συζητήσεις ή σημαίνει ότι έχετε κάνει έρωτα; Όπου και να βρίσκεσαι σε αυτό το «κοντά» που μου περιγράφεις, φαντάσου ότι το ίδιο «κοντά» μπορεί να έχει έρθει και ο Γιαννιώτης με τη δική του γειτόνισσα. Οι φίλες σου σου λένε ότι πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία γιατί η άλλη σχέση δείχνει καταδικασμένη. Εσύ σκέφτεσαι όμως τι θα στερηθείς και τι θα θυσιάσεις. Σε νιώθω. Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη που σου δίνει κίνητρο. Έχω κάνει πολλές αποστάσεις για αυτή την ορμόνη. Είναι ναρκωτικό και το ξέρω. Τώρα έχω μάθει το μάθημά μου. Πριν πάρω μια απόφαση να μπω στο αυτοκίνητο, αυτοϊκανοποιούμαι. Η εκσπερμάτιση σηματοδοτεί τη διαύγεια.

Έχω γλιτώσει πολλά χιλιόμετρα με αυτή τη μέθοδο, η οποία φυσικά δεν αντικαθιστά ένα φανταστικό σεξ. Το καλό σεξ είναι πολύ δύσκολο να το θυσιάσουμε. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο δύσκολο να θυσιάσουμε είναι το «τι θα γινόταν αν…». Αν λοιπόν δεν έχεις τη δυνατότητα να πας να ζήσεις μαζί του ή να έρθει εκείνος σε σένα, τότε μιλάμε για έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο σχέσης που θα παραμείνει ως έχει.

Σίγουρα παίρνεις πράγματα από αυτή τη σχέση, όμως αν σου κόψω την προοπτική της μελλοντικής εξέλιξης ίσως δεν νιώθεις τόσο μετέωρη συναισθηματικά και πατήσεις στα πόδια σου. Αυτό είναι, αν σου αρέσει κράτα το για όσο σου αρέσει, όμως δεν θα μετατραπεί σε κάτι άλλο. Όταν αποδεχόμαστε μια κατάσταση, έρχεται μια ανακούφιση, μια ηρεμία και μετά έρχεται η διαύγεια, για να αποφασίσουμε αν θα δώσουμε ευκαιρίες στους γείτονες και, γιατί όχι, σε όμορους ετεροδημότες αργότερα. Λυδία, πριν τελειώσουμε, θέλω να σου πω ότι ένα καλό και όμορφο παιδί δεν σημαίνει και μια ιδανική σχέση. Ίσως εξιδανικεύεις μια κατάσταση, γιατί πας να βρεις αυτό που σου λείπει.

Με τον έναν έχεις πολύ μεγάλη απόσταση και τον άλλον τον έχεις δίπλα σου, που ούτε αυτό είναι απαραίτητα καλό. Εκτός αν ξεμένεις από ζάχαρη συχνά. Μην τα υπεραναλύεις, άκου το σώμα σου, το συναίσθημά σου και ζήσε στο τώρα. Το σεξ δεν είναι τα πάντα. Βασικά είναι, απλά ήθελα να σε κάνω να αισθανθείς καλύτερα. Το σεξ δεν αρκεί για να κρατήσει μια σχέση από ένα σημείο και μετά. Και αυτό είναι αλήθεια. Όταν θα σταματήσουν να καλύπτονται οι εγκεφαλικές και συναισθηματικές ανάγκες, το σεξ θα χαλάσει. #φακτ

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 959 του περιοδικού ΟΚ!

Δείτε περισσότερες ερωτήσεις αναγνωστών και συμβουλές από τον Γιώργο Λάγιο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ