Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Ζωής

«Είμαι παντρεμένη τέσσερα χρόνια με τον Άρη. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι με έχει απατήσει. Υποψιάζομαι ότι δεν είναι η πρώτη φορά. Ξέρω ότι είναι γοητευτικός και επιβεβαιώνεται από το φλερτ, αλλά μάλλον κορόιδευα τον εαυτό μου θεωρώντας ότι δεν θα προχωρούσε. Πιστεύω ότι με αγαπάει όμως. Το εξομολογήθηκα στη μάνα μου, λέγοντάς της ότι σκέφτομαι σοβαρά να του ζητήσω να φύγει από το σπίτι. Δεν περίμενα την απάντησή της: “Ζωή, οι άντρες κερατώνουν για να παραμείνουν στον γάμο τους και οι γυναίκες για να φύγουν από αυτόν”. Αρχικά θύμωσα αλλά μετά μπήκα σε σκέψεις. Μήπως οι παλιές είχαν δίκιο τελικά; Η λύση είναι πάντα ο χωρισμός; Σημαντική λεπτομέρεια: Μετά την απιστία του ήταν καλύτερος σύζυγος και πιο ενεργός σεξουαλικά».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι λέει ο ειδικός;

Αγαπητή ζωή, Ετοιμάσου να σπάσουμε μαζί όλα τα στερεότυπα. Αυτό που σου είπε η μαμά σου, ότι οι άντρες κερατώνουν για να μείνουν στον γάμο τους, είναι κάτι που στο παρελθόν όντως ήταν αποδεκτό, στο παρόν όμως είναι απαράδεκτο. Αυτά είναι τα κατάλοιπα μιας πατριαρχίας που ανάγκασαν πολλά κορίτσια να ακούσουν τις συμβουλές της μητέρας τους και να παραμείνουν δυστυχισμένες στον γάμο τους, υπομένοντας μαρτυρικά τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η απιστία είναι μια εξαπάτηση, και μάλιστα υπάρχουν άντρες που είναι τόσο πατριαρχικοί που το κάνουν απροκάλυπτα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ότι μου λες πως πιστεύεις ότι σε αγαπάει. Θα ήθελα να αναρωτηθείς με ποιες συμπεριφορές το αποδεικνύει αυτό. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν, απλά σου το θέτω ως ζήτημα, γιατί πολλές φορές λέμε την έκφραση «με αγαπάει με τον δικό του τρόπο», όμως εγώ προτιμώ να βλέπω συγκεκριμένες πράξεις που συνοδεύουν αυτή την αγάπη. Πάντως, μέσα στο πλαίσιο της αγάπης και του σεβασμού σίγουρα δεν χωράει η απιστία.

Πριν συνεχίσω, θέλω να αναφερθώ λίγο στο ότι γνωρίζεις πως επιβεβαιώνεται από το φλερτ. Κάποια ζευγάρια το αποδέχονται και κάποια όχι. Το φλερτ είναι μια μορφή μικροαπιστίας και εν δυνάμει μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο. Αυτή είναι μια δική σας συμφωνία και δεν θα επέμβω, απλά θα επισημάνω πως υπάρχουν πολλά είδη φλερτ και κάποια από αυτά είναι αρκετά επικίνδυνα. Ας πιάσω τώρα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αναφέρεις, αυτό ότι μετά την απιστία είναι καλύτερος σύζυγος και πιο ενεργός σεξουαλικά.

Πολλά ζευγάρια έρχονται σε μένα μετά από μια απιστία για να εξερευνήσουν αν τυχόν μπορούν να συνεχίσουν μαζί. Υπάρχουν όντως αρκετές περιπτώσεις όπου η απιστία ξυπνάει το ζευγάρι και αναζωπυρώνει την επιθυμία σε τέτοιο βαθμό που το σεξ είναι πολύ καλύτερο από ποτέ ή, τουλάχιστον, πολύ καλύτερο από τον τελευταίο καιρό.

Οι παράμετροι βέβαια είναι πάρα πολλές και σχετίζονται με τη μορφή της απιστίας: με το αν ήταν μία μόνο φορά, το αν υπήρχε και συναισθηματική απιστία, το αν ήταν κάποιος ή κάποια που γνωρίζει το ζευγάρι και φυσικά με το αν το έμαθε ή αν το αποκάλυψε ο ένας σύντροφος στον άλλο για να μη νιώθει τύψεις. Αν εξετάσουμε πολύ προσεκτικά όλες τις παραμέτρους, ίσως κάποιες φορές η απιστία να οφείλεται και στο ότι αφηνόμαστε και έτσι ο σύντροφός μας αναζητά την αδρεναλίνη και την ντοπαμίνη σε κάποιο άλλο άτομο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν απιστήσει δίνουν την ίδια απάντηση: «Αισθάνθηκα ζωντανός». Πολλές φορές δεν είναι το σεξ που δημιουργεί το αίσθημα της ανάγκης για απιστία, αλλά η ανάγκη να νιώσουμε επιθυμητοί ή ακόμα και ορατοί. Δεν ξέρω τι απ’ όλα συμβαίνει στη δική σου περίπτωση, όμως έχεις κάθε δικαίωμα να φύγεις από αυτή τη σχέση αν αισθάνεσαι ότι δεν σου αξίζει μια τέτοια συμπεριφορά και ότι ήσουν σωστή από τη δική σου πλευρά. Μην ξανακούσεις ποτέ τη μητέρα σου για αυτό το θέμα.

Τον μοναδικό άνθρωπο που θα ακούς θα είναι ο εαυτός σου. Το σώμα σου σου λέει πώς αισθάνεσαι και το μυαλό σου θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις. Το ξέρω ότι είναι δυσάρεστο πολλές φορές να χωρίζουμε μετά από συναισθηματικές επενδύσεις και γάμους, όμως, πίστεψέ με, είναι καταστροφή να παραμένουμε σε σχέσεις όπου δεν παίρνουμε αυτό που μας αξίζει: αμοιβαιότητα, ανταποδοτικότητα και σεβασμό. Μην αμφισβητείς τον εαυτό σου. Αμφισβήτησε τα στερεότυπα που τόσα χρόνια διαπότιζαν τις οικογένειες. Έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στην οποία οι κανόνες και οι συμφωνίες μέσα στο ζευγάρι θα πρέπει να τηρούνται και από τις δύο πλευρές. Έχεις ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες με τον άντρα σου. Καλή δύναμη σε ό,τι και αν αποφασίσεις.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 949 του περιοδικού ΟΚ!

Διαβάστε επίσης: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ