Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!.

Η ερώτηση της Μάρως

«Είμαι 35 ετών και βρίσκομαι σε σχέση εδώ και δύο χρόνια με τον Γιώργο. Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε είχαμε αναπτύξει τρομερή χημεία. Δεν είχα ξαναβρεθεί με άντρα που να νιώθω ότι ταιριάζουμε τόσο πολύ. Ένιωθα ότι με καταλαβαίνει, ότι με ακούει, ακόμα και στο σεξ ενδιαφερόταν πιο πολύ για τη δική μου ικανοποίηση. Το μόνο αγκάθι ήταν ότι ο γάμος ήταν κάτι που δεν τον ενδιέφερε και το είχε ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς. Εμένα όμως είναι κάτι που με αφορά, είναι κάτι που θέλω να το ζήσω.

Προσπαθώντας να συμβιβαστώ με την ιδέα, ανακάλυψα ότι στο κινητό του έχει μια εφαρμογή gay γνωριμιών, που έτυχε να γνωρίζω επειδή τη χρησιμοποιεί ο κολλητός μου. Σοκαρίστηκα. Αρχικά
δεν του είπα κάτι, μετά από λίγες μέρες όμως δεν κρατήθηκα και τον ρώτησα αν πηγαίνει και με άντρες. Εκείνος θύμωσε πάρα πολύ και μου επιτέθηκε λεκτικά μιλώντας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, πως είχε κατεβάσει το συγκεκριμένο app “για πλάκα” πριν γνωριστούμε και ότι μετά από αυτό δεν μπορεί να με εμπιστευτεί ξανά πια. Δεν θέλω να τον χάσω, από την άλλη όμως έχω χάσει –κυριολεκτικά– και τον ύπνο μου».

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Μάρω,

Γιατί ψάχνεις, κορίτσι μου; Όποιος ψάχνει βρίσκει. Θα συμφωνήσω με τον Γιώργο στο ότι αυτό που έκανες συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων και είναι αρκετά σοβαρότερο από όσο το θεωρούν οι περισσότεροι.

Υπάρχουν πολύ κρίσιμα ζητήματα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, που αφορούν θέματα υγείας, θέματα οικογενειακών σχέσεων και πολλά ακόμα, τα οποία δεν άπτονται της προσωπικής μας σχέσης.

Δεν δικαιούμαστε με κανέναν τρόπο να παραβιάζουμε αυτά τα όρια και γι’ αυτό τον λόγο ο νομοθέτης έχει προβλέψει ποινικές κυρώσεις. Ξεκινάω με αυστηρότητα, για να σου εξηγήσω πόσο σοβαρό είναι αυτό που έκανες και να μεταπηδήσω στο θέμα της εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχει σχέση χωρίς εμπιστοσύνη. Αν θεωρείς πως την έχασες επειδή βρήκες αυτό το application, θα σε πληροφορήσω πως την είχες χάσει ήδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γιώργος δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης, σημαίνει πως ίσως επειδή δεν μπορεί να σου δώσει αυτό που θα ήθελες, δηλαδή έναν
γάμο, εσύ ίσως ψάχνεις υποσυνείδητα τρόπους για να υποστηρίξεις το ότι αυτός ο άνθρωπος τελικά δεν είναι τόσο συμβατός μαζί σου, και αυτό θα σου έδινε μια τέλεια δικαιολογία για να αποχωρήσεις.

Λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά ακόμα κι αν Γιώργος είναι gay ή bisexual, αυτό δεν σου δίνει
καμία δικαιολογία. Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να υποστηρίζεις τη σχέση σου ή να υποστηρίζεις την έξοδό σου από αυτήν.

Γίνομαι πολύ αυστηρός γιατί θέλω να προστατέψω τα όρια και τα δικαιώματα. Αν ψάξω το δικό σου παρελθόν, είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε πραγματάκια που δεν θα αρέσουν καθόλου στον Γιώργο. Οι σχέσεις δεν βασίζονται στο παρελθόν, βασίζονται στο παρόν. Στο παρόν, λοιπόν, το μόνο αγκάθι, όπως γράφεις, είναι ότι ο Γιώργος δεν ενδιαφέρεται να παντρευτεί.

Και το λέει με ειλικρίνεια. Αν θεωρείς ότι αυτό είναι αρκετό για να αναζητήσεις αλλού τη συντροφικότητα, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το εκφράσεις και να αποχωρήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν έχεις το δικαίωμα να ψάχνεις κινητά. Αν τυχόν θέλεις να μάθεις για τη σεξουαλικότητα του Γιώργου, μπορείς να τον ρωτήσεις, κι αυτό δεν έχει σχέση με το application.

Δικαίως έχεις χάσει τον ύπνο σου και ίσως δικαίως θα χάσεις και τον Γιώργο. Δεν είναι μόνο το θέμα εμπιστοσύνης, είναι και ότι δεν δέχεσαι την πιθανότητα να υπήρχε ή να υπάρχει μέσα του bisexuality.

Με αυτό τον τρόπο ίσως τον έχεις κάνει να αισθάνεται υπόλογος για το αν τυχόν του αρέσουν και οι άντρες. Στις σχέσεις μας είμαστε ο εαυτός μας και δεν προσποιούμαστε για να αρέσουμε και για να μη μας κρίνουν. Μιλάμε τόσο καιρό για την πατριαρχία και για την καταπίεση των γυναικών, αλλά τελικά η καταπίεση των ομοφυλόφιλων αντρών είναι πολύ ισχυρότερη.

Ας βάλουμε λοιπόν δύο κανόνες – για να μην τους ονομάσω «νόμους».

  1. Δεν ψάχνουμε κινητά και οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο.
  2. Δεν κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα για τις σεξουαλι-
    κές επιθυμίες τους.

Είναι τόσο εύκολο να σου συμβεί κι εσένα. Γι’ αυτό προτείνω να τηρήσεις αυτούς τους κανόνες, γιατί αύριο, μεθαύριο, ποιος ξέρει; Κάποιος άλλος μπορεί να τους παραβιάσει και τότε δεν θέλω να ακούσω τη γνωστή ατάκα «τώρα που το περνάω μπορώ και καταλαβαίνω πώς αισθάνθηκε». Σκέψου
καλά αν θα τον δεχόσουν αν μάθαινες πως υπάρχει κι αυτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός μέσα του.

Σκέψου καλά για ποιον λόγο μπήκες στη διαδικασία να ψάξεις το κινητό του. Σκέψου καλά ποιος είναι ο αληθινός λόγος που έχεις χάσει τον ύπνο σου. Μόλις τα σκεφτείς όλα αυτά, είμαι σίγουρος
πως θα κάνεις το σωστό για σένα και για εκείνον.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 947 του περιοδικού ΟΚ!

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ