Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Ελίνας

«Είμαι παντρεμένη τρία χρόνια. Από την αρχή της σχέσης με τον σύζυγό μου, το σεξ ήταν ικανοποιητικό, συχνό και έντονο. Τον τελευταίο καιρό όμως κάτι έχει αλλάξει και η ερωτική μας ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επιπλέον, τον έχω πιάσει κάποιες φορές να αυτοϊκανοποιείται κρυφά στο μπάνιο. Όπως μου αποκάλυψε αφού τον πίεσα, όντως είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει, ενώ δεν έχει την επιθυμία που είχε να κάνουμε έρωτα. Νιώθω πραγματικά μπερδεμένη γιατί δεν ξέρω τι να κάνω».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι απαντά ο ειδικός;

Αγαπητή Ελίνα,

Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του πλανήτη αυτοϊκανοποιείται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, όμως η συχνότητα και η ευχαρίστηση που λαμβάνει διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο.
Φυσικά, οι άντρες που αυτοϊκανοποιούνται είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες, κι αυτό έχει από πίσω έναν πολύ απλό λόγο, τη ντροπή. Οι γυναίκες δυστυχώς μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και αντιλαμβάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται και να ικανοποιούνται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως οι άντρες.

Μετά την πανδημία μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως η αυτοϊκανοποίηση έχει αυξηθεί. Συχνοί λόγοι που οι άνθρωποι καταφεύγουν στον αυνανισμό είναι για να απελευθερώσουν τη σεξουαλική ένταση, να ξεφύγουν από δυσφορικά συναισθήματα, όπως το άγχος, να νιώσουν σεξουαλική ικανοποίηση και οργασμό, να κοιμηθούν, να καλύψουν την έλλειψη συντρόφου και μερικές φορές γιατί απλά βαριούνται. Κάποια άτομα έχουν την ανάγκη να αυτοϊκανοποιηθούν, όμως το στερούνται για θρησκευτικούς λόγους, για το στίγμα και γιατί ο σύντροφός τους δεν το εγκρίνει, όπως στη δική σου περίπτωση.

Γιατί κάποιος να αυτοϊκανοποιείται μέσα στη σχέση; Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι θα ήθελε να κάνει περισσότερες φορές σεξ. Επειδή όμως ο/η σύντροφός του/της δεν είναι διαθέσιμος/η ή δεν έχει την ίδια επιθυμία, επιλέγει να συμπληρώσει τη σεξουαλική του δραστηριότητα με αυτοϊκανοποίηση.
Ένας άλλος λόγος ενδέχεται να είναι ότι βλέπει πολύ πορνό και έχει εθιστεί σε αυτό τον τρόπο ικανοποίησης. Άλλοι λόγοι είναι κάποιες φαντασιώσεις που δεν συζητιούνται/πραγματοποιούνται από τον/τη σύντροφο ή κάποιο άλλο άτομο που έχει μπει στο μυαλό του/της συντρόφου, ενώ ένας ακόμα λόγος, δυστυχώς αρκετά συχνός, είναι ότι ο/η σύντροφός μας δεν μας παρέχει την ίδια ποιότητα οργασμού όπως η φαντασία μας.

Υπάρχουν ζευγάρια που επιτρέπουν την αυτοϊκανοποίηση, είτε ενώ βρίσκονται στον ίδιο χώρο είτε χωριστά, και το θεωρούν κάτι που μπορεί να υπάρχει στη σχέση, όπως και ο χρόνος της ιδιωτικότητας. Άλλα άτομα την επικρίνουν και ενεργοποιούν το αίσθημα της αναξιότητας και της ματαίωσης και δεν τη δέχονται. Θεωρούν πως αυτή η επιλογή δείχνει πως τα ίδια δεν είναι αρκετά επιθυμητά, άρα έχει φύγει και η ερωτική επιθυμία.

Ίσως εδώ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για συμβατότητα. Ταιριάζουμε στο πώς αντιλαμβανόμαστε την αυτοϊκανοποίηση μέσα στη σχέση; Κάνουμε σεξ όσο συχνά θα θέλαμε και οι δύο; Είναι σημαντικό να αναφέρω πως το συχνό σεξ δεν σχετίζεται πάντα με το ποιοτικό σεξ.

Αναφέρεις πως τον έχεις πιάσει κάποιες φορές, που σημαίνει ότι το κάνει κρυφά από εσένα. Είστε παντρεμένοι τρία χρόνια και υπάρχει κάτι κρυφό στη σεξουαλική σας ζωή. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσετε ανοιχτά. Γιατί να κρύβεται; Τι κακό πιστεύει ότι κάνει για να πρέπει να κρύβεται; Επίσης, αναφέρεις ότι δεν μπορεί να το ελέγξει. Γιατί να πρέπει να το ελέγξει; Ευθυνόμαστε για την εγκεφαλική επιθυμία που δίνει τη σωματική εντολή για διέγερση; Τελικά, ποια είναι αυτή η επιθυμία μέσα στο μυαλό του;

Εν κατακλείδι, αν θεωρείς ότι η σεξουαλική σας ζωή έχει επηρεαστεί επειδή αυτός αυτοϊκανοποιείται, τότε όντως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα στη σχέση σας. Επειδή όμως, όπως λες, η ερωτική σας ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, το πρόβλημα δεν είναι η αυτοϊκανοποίησή του, αυτό είναι το αποτέλεσμα, το σύμπτωμα. Πολλές φορές πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες σε αυτά που συμβαίνουν εκτός του σεξ, όπως στην επικοινωνία σας, στην εγκεφαλική και συναισθηματική σας σύνδεση.

Αγαπητή Ελίνα, εσύ τον τελευταίο καιρό πώς καλύπτεις τη σεξουαλική σου ανάγκη; Έχεις επιθυμία; Δεν μπορώ να ξεχάσω ένα ζευγάρι όπου ενώ ο ένας από τους δύο είχε καθημερινή επιθυμία, ο άλλος είχε βαρεθεί τελείως. Εκείνος δεν ήθελε να απατήσει και κατέφευγε καθημερινά στον αυνανισμό, σκεπτόμενος όμως τη γυναίκα του. Όταν εκείνη τον έπιασε, έγινε έξαλλη και τον κατηγόρησε. Η πραγματικότητα είναι ότι εκείνος παρέμεινε με όποιον τρόπο μπορούσε σε μια σχέση που δεν είχε αμοιβαιότητα στην ερωτική επιθυμία.

Συζήτησε ανοιχτά για το τι συμβαίνει στη σχέση σου, εκτός από την κρεβατοκάμαρα. Μετά αναρωτήσου αν αντέχεις να ακούσεις την αλήθεια για τον αυνανισμό. Ρώτησέ τον τι σκέφτεται όταν το κάνει. Ρώτησε τον εαυτό σου τι αισθάνεται όταν το κάνει. Πάντα δίνουμε χώρο στον άνθρωπό μας να είναι ο εαυτός του και να ικανοποιεί τις επιθυμίες του, αρκεί να μη μας προσβάλλει. Αν μετά από μια ειλικρινή συζήτηση θεωρείς ότι όλο αυτό δεν σου ταιριάζει, μπορείς να αποχωρήσεις. Μέχρι τότε όμως θα σου πρότεινα να αναζητήσεις τους λόγους για τους οποίους τον τελευταίο καιρό κάτι έχει αλλάξει. Μην εστιάζεις στα συμπτώματα. Εστίασε στο χρονικό σημείο που άρχισε να αλλάζει αυτό που είχατε στην αρχή.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 957 του περιοδικού ΟΚ!

Δείτε περισσότερες ερωτήσεις αναγνωστών και συμβουλές από τον Γιώργο Λάγιο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ