Συγκλονισμένη είναι η χώρα τα τελευταία 24ώρα με τον θάνατο δυο ανήλικων παιδιών από πνιγμό. Ένα 6χρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του, ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα στο Καβούρι και ένα 10χρονο κορίτσι έφυγε από τη ζωή από πνιγμό σε πισίνα στη Νέα Μάκρη.

Το okmag επικοινώνησε με τον Πρωταθλητής κολύμβησης και εκπαιδευτή κολύμβησης Γιάννη Δρυμωνάκο, ο οποίος αποκάλυψε τι είναι αυτό που πρέπει να ξεχνά ποτέ ένα ανήλικο παιδί, όταν θέλει να κολυμπήσει στην πισίνα ή στη θάλασσα.

Τα τελευταία 24ωρα έχουμε δυο πνιγμούς ανήλικων παιδιών σε πισίνα και θάλασσα. Τι είναι το πρώτο και βασικό που πρέπει να γίνει για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές;

Πρέπει να γίνει σε αυτή τη χώρα υποχρεωτικό το μάθημα κολύμβησης στα δημόσια σχολεία. Στα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρεωτική η εκμάθηση κολύμβησης σε μικρές ηλικίες. Είμαι δάσκαλος σε ιδιωτικά σχολεία και μαθαίνω τα παιδιά να κολυμπούν. Θεωρώ ότι σε αυτή τη χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, αυτό επιβάλλεται. Είναι κρίμα να χάνουμε μικρά παιδιά, επειδή δεν ξέρουν να κολυμπούν. Όπως παίζουν τα παιδιά μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ, να μαθαίνουν και κολύμβηση.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς: Τι πρέπει να προσέξουν;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες κολυμβητικοί εξοπλισμοί που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μένουν στην επιφάνεια του νερού. Τα τουβλάκια, τα σωσιβιάκια και οι σανίδες. Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό παιδί που θέλει να κολυμπήσει, ας φορά αυτόν τον εξοπλισμό. Δεν είναι κάτι.

«Η προληψη είναι σημαντική σε αυτήν την περίπτωση»

Υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται οι γονείς, όταν πηγαίνουν για μπάνιο με τα παιδιά;

Σε ένα σημείο μπορεί κάποιος να πατώνει και λίγο πιο δίπλα να μην πατώνει. Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε όλοι σε οποιαδήποτε παραλία κι αν έχουμε βρεθεί. Δεν συμβαίνει σε μια παραλία και σε άλλη όχι. Οπότε τα μάτια μας πρέπει να είναι στα σημεία. Έχει γίνει ήδη μια κίνηση από την Πολιτεία και έχουν τοποθετηθεί πολλοί ναυαγοσώστες. Δεν μπορεί να βάλεις, όμως, ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες.

Από εκεί και πέρα ένας κολυμβητικός εξοπλισμός, κάποια φλόουτς, κάποια σωσίβια που θα κρατούν ένα 6χρονο ή ένα 10χρονο στην επιφάνεια της θάλασσας είναι σημαντικά. Ακόμη και στους ενήλικες δεν είναι κακό να κρατούν μια σανίδα για να επιπλέουν, αν δεν ξέρουν καλό κολύμπι. Οποιοσδήποτε εξοπλισμός επιπλέει βοηθά αυτόν που κολυμπά να χαρεί τη θάλασσα. Το πρώτο μέλημα είναι σε μικρές ηλικίες αυτός ο εξοπλισμός, είτε στο παιδί αρέσει, είτε όχι.

Προτεραιότητα είναι να φορέσει το παιδί τον εξοπλισμό για να μάθει τις κινήσεις και να κολυμπά σωστά. Είτε έχουμε έναν ανήλικο, είτε έναν ενήλικα, ο κολυμβητικός εξοπλισμός θα τον βοηθήσει να βρεθεί στην επιφάνεια της θάλασσα και να σώσουμε την κατάσταση. Η προληψη είναι σημαντική σε αυτήν την περίπτωση.

Αξίζει να αναφέρουμε μάλιστα ότι ο Γιάννης Δρυμωνάκος έχει ξεκινήσει ένα πρωτοποριακό project το Swimming Cruise που απευθύνεται σε ανθρώπους που κάνουν κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα.

«Έχω ξεκινήσει κάτι καινούργιο, το swimmingcruse.com. Πρόκειται για μαθήματα κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα. Απευθύνομαι σε ανθρώπους που ήδη κολυμπούν. Για εμένα η ασφάλεια των κολυμβητών είναι το βασικό μέλημα. Αυτοί οι άνθρωποι που κολυμπούν στην ανοιχτή θάλασσα, κουβαλούν μαζί τους μια σημαδούρα, που δεν σε ενοχλεί καθόλου όταν κολυμπάς.

Εγώ είμαι και ambassador του Safe Watersports και ασχολούμαι κυρίως με θέματα ασφάλειας και είμαι ιδιαίτερα σχολαστικός με αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Τρία Χρυσά μετάλλια για τον Γιάννη Δρυμωνάκο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Masters στη Ρώμη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ