Η επαγγελματική εξουθένωση, το λεγόμενο burnout μπορεί εύκολα να αγνοηθεί καθώς δεν είναι ένας ιατρικός όρος και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ωστόσο, είναι μια πραγματικότητα που ζουν εκατοντάδες εργαζόμενοι τους οποίους κυριεύει σιγά σιγά αν αγνοήσουν τα προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν την εξάντληση που νιώθουν.

Αν αγνοήσετε αυτά τα σημάδια θέτετε σε κίνδυνο τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία.

Η Δρ. Σέρι Μπέντον, ψυχολόγος και ιδρύτρια επικεφαλής της διαδικτυακής υπηρεσίας θεραπείας TAO Connect μίλησε στη Νικόλ Γι στο Yourtango.com και εφιστά την προσοχή στα ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε burnout.

9 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε burnout

  • Συνεχής εξάντληση που δεν εξηγείται ιατρικά
  • Αϋπνία
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Πονοκέφαλοι
  • Απώλεια όρεξης
  • Πεπτικά προβλήματα
  • Ευερεθιστότητα ή/και θυμός
  • Συμπτώματα αγχώδους διαταραχής
  • Συμπτώματα κατάθλιψης

Πώς προκαλείται το burnout;

Η υπερκόπωση δεν είναι πάντα η πηγή της επαγγελματικής εξουθένωσης, αν και συμβάλλει σημαντικά. Ο Δρ. Μπέντον είπε στο Popsugar ότι στην πραγματικότητα προκαλείται από «την αναντιστοιχία του τρόπου ζωής ενός ατόμου». Εκτός από το να μην έχετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μπορείτε επίσης να βιώσετε εξάντληση από εργασία που δεν έχει νόημα ή εργασία που δεν σας παρέχει την αίσθηση ότι αυτό που κάνετε αξίζει τον κόπο.

Η έλλειψη αρκετής υποστήριξης ή ενίσχυσης στο χώρο εργασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάντληση αρκετά γρήγορα, είπε ο Δρ. Μπέντον. Το να δουλεύετε σκληρά, πολλές ώρες δεν σας καίει αυτόματα. Συνέχισε να εξηγεί ότι αν βρίσκετε τη δουλειά που κάνετε ευχάριστη και ανταποδοτική μπορεί να νιώθετε πραγματικά γεμάτοι ενέργεια αντί να «αδειάζετε».

Εκείνοι που εξισώνουν την τελειομανία με την επιτυχία βλάπτουν στην πραγματικότητα την παραγωγικότητά τους.

«Όταν αυτή είναι η νοοτροπία σου, φτάνεις στο σημείο της φθίνουσας απόδοσης», είπε. «Η συγκέντρωσή σας καταρρέει, είναι δύσκολο να εστιάσετε και κάθε εργασία που κάνετε γίνεται πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη. Επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα μνήμης του εγκεφάλου σας να προσπαθεί να εργαστεί σε κατάσταση εξουθένωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα γίνεστε πολύ λιγότεροι αποτελεσματικοί και γίνεστε λιγότερο ικανοί επειδή δεν έχετε αυτή την ισορροπία στη ζωή σας».

Πώς προλαμβάνουμε αυτή την κατάσταση

Ο Δρ. Μπέντον λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η εξουθένωση είναι να έχουμε «πολλαπλές πηγές ευεξίας». Η σωματική δραστηριότητα, η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια, μια δημιουργική διέξοδος ή απλώς να κάνετε περισσότερα από αυτά που αγαπάτε μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Το να προσπαθείτε να έχετε ισορροπία στη ζωή σας είναι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς με περισσότερους από έναν τρόπους και να αναρρώσετε από δύσκολα γεγονότα της ζωής σας. Όσο προσπαθείτε να συνεχίσετε χωρίς καμία από αυτές τις θετικές πηγές, θα σας κάνει πιο επιρρεπείς στην επαγγελματική εξουθένωση.

Τι να κάνουμε αν είμαστε ήδη σε burnout

Εάν είστε ήδη σε κατάσταση εξάντλησης, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Μπορείτε να κάνετε διακοπές, να πάτε μια βόλτα και να επικεντρωθείτε στις εμπειρίες και όχι στα υλικά αγαθά ως πηγή χαράς.

«Το να έχεις περισσότερα πράγματα, περισσότερα χρήματα, περισσότερα παιχνίδια, μεγαλύτερα σπίτια, καλύτερα αυτοκίνητα – αυτά δεν συμβάλλουν στην πραγματικότητα στην ευτυχία και την ευημερία. Αυτό που συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία είναι να έχουμε εμπειρίες. Διεγείρουν τον εγκέφαλό μας με τρόπους που βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη», λέει ο Δρ. Μπέντον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ