Άγχος, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, εξάντληση, αϋπνία. Οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες ίσως να μην είναι πάντα σαφής στο άτομο που υποφέρει. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την πέψη και γενικά τον τρόπο αντίληψης της ζωής καθώς και την υγεία σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χαλαρώσετε μετά τη δουλειά, είναι σημαντικό να καθορίσετε ποιος σας ταιριάζει περισσότερο. Αφού αποφασίσετε τι σας χαλαρώνει, μπορείτε να προγραμματίσετε αυτές τις δραστηριότητες για μετά τη δουλειά.

5 τρόπο για να χαλαρώσετε μετά τη δουλειά

Ποιος δεν έχει επιλέξει να φάει πίτσα, σουβλάκια, πατατάκια αντί για ένα ισορροπημένο γεύμα; Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως μακαρονάδα ή πίτσα, μπορεί να προσφέρουν ικανοποίηση, αλλά σας κάνουν να νιώθετε φουσκωμένοι ή κουρασμένοι. Επίσης, τα καφεϊνούχα ποτά παρέχουν ανεβάζουν το σάκχαρο που πέφτει λίγες ώρες αργότερα, αφήνοντας κάποιον εξουθενωμένο, λιγότερο ικανό να χειριστεί το άγχος και ίσως με δυσκολίες στον ύπνο. Οι καλύτερες επιλογές είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως βρόμη, σοταρισμένα λαχανικά πάνω από κινόα, σούπες με φασόλια και γλυκοπατάτες. Το άγχος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως η κατανάλωση φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά σας δίνει τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα ενέργειας και να αποτρέψετε τις ασθένειες.

Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική

Η μουσική έχει πάντα μια καταπραϋντική επίδραση στο μυαλό. Μετά τη δουλειά, αφιερώστε λίγο χρόνο απολαμβάνοντας τον αγαπημένο σας δίσκο, ερμηνευτή ή playlist. Αναζητήστε έναν μουσικό του οποίου η μουσική σας ηρεμεί και αγαπάτε. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να ακούσετε χαλαρωτική μουσική που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ή μουσική που ανεβάζει τη διάθεσή σας.

​Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο

Μετά τη δουλειά, κάντε ένα ζεστό ντους ή ένα ζεστό μπάνιο για να ανακουφιστείτε από κάθε ένταση. Το ζεστό νερό από το ντους μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών σας. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Προσθέστε χαλαρωτικά αιθέρια έλαια όπως μέντα και καλέντουλα. Για να κάνετε την εμπειρία του μπάνιου σας πιο χαλαρωτική, σκεφτείτε να προσθέσετε και άλατα.

Ξεκινήστε να γράφετε ένα ημερολόγιο

Σκεφτείτε να κρατάτε ένα σημειωματάριο για να καταγράφετε τα συναισθήματά σας. Για να σας βοηθήσουμε να αφήσετε και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, γράψτε τους στόχους και τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη επιτυχία τα προβλήματα και να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας κρατώντας ένα ημερολόγιο. Μπορείτε να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας κρατώντας ημερολόγιο.

Αναπνοή και διαλογισμός

Σκεφτείτε πώς αναπνέετε ιδιαίτερα για να μειώσετε την ένταση, αντί να παίρνετε απλώς μια βαθιά αναπνοή. Οραματιστείτε τον αέρα να εισέρχεται στο στομάχι σας καθώς εισπνέετε. Καθώς εκπνέετε, σπρώξτε το στομάχι σας προς τα έξω και κρατήστε το εκεί για λίγο. Στη συνέχεια, διώξτε τον αέρα με δύναμη και τραβήξτε το στομάχι σας πίσω. Μπορεί να νιώσετε καλύτερα την επίδραση του οξυγόνου σε όλο το σώμα και το μυαλό σας, γνωρίζοντας πότε και πώς η αναπνοή σας εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα σας. Σκεφτείτε τον διαλογισμό για να βοηθήσετε στην επαναφορά του εγκεφάλου σας. Μπορεί να έχετε λιγότερο στρες και άγχος μετά την εξάσκηση του διαλογισμού. Αφιερώστε λίγα λεπτά σε διαλογισμό, πειραματιζόμενοι με διάφορες μεθόδους, όπως η εκκαθάριση του μυαλού ή ο διαλογισμός με επίκεντρο το συναίσθημα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ