Οι πατάτες είναι το αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι που μπορούμε να τις μαγειρέψουμε και το γεγονός αυτό τις κάνει ακόμα πιο γοητευτικές. Άλλο ένα στοιχείο της γοητείας τους είναι ότι μπορούμε να τις μαγειρέψουμε με τρόπο που να μην παχαίνουν πολύ όπως για παράδειγμα βραστές, με τις οποίες θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια ωραιότατη πατατοσαλάτα.

Μερικές φορές όμως κάτι πάει στραβά και οι πατάτες μας δεν έχουν την νοστιμιά που ονειρευόμαστε, αφού παρά την απλότητά τους, το μαγείρεμά τους, κρύβει παγίδες.

Αυτά είναι τα 5 λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε πατάτες!

Ο γνωστός σεφ και συγγραφέας Τάσσος Αντωνίου μέσα από το site του «Μαμά Πεινάω» μας εξηγεί για ποιο λόγο δεν πετυχαίνουν οι πατάτες παρά το γεγονός ότι τα κάνουμε όλα σωστά και δίνει έξυπνα tips για να έχουμε πάντα επιτυχία.

1. Επιλογή λάθος είδους πατάτας

Όχι, όλες οι πατάτες δεν είναι ίδιες. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο πιάτο ξεκινά με τη σωστή επιλογή της ποικιλίας. Η πιο κλασική πατάτα για εμάς είναι η Σπούντα, η οποία καλλιεργείται σχεδόν παντού, σε όλη την Ελλάδα. Οι πιο φημισμένες του Νευροκοπίου, της Νάξου και της Κύπρου, δηλαδή οι πατάτες-προϊόντα ΠΓΕ, είναι και ποικιλίας Σπούντα. Βέβαια, στην Ελλάδα πλέον φυτεύονται και άλλες ποικιλίες πατάτας. Η ποικιλία Jelly, ρωσικής προέλευσης, καλλιεργείται στον Όλυμπο, έχει μαύρο χρώμα και ακανόνιστο σχήμα, είναι αρκετά αμυλώδης και αποτελεί ‘μπαλαντέρ’ αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε συνταγή. Η άλλη είναι η Αgria, ο σπόρος της οποία συχνά μας έρχεται από την Ολλανδία, και θεωρείται ιδανική επιλογή για τηγάνι.

2. Λάθος χρόνος μαγειρέματος

Οι πατάτες πρέπει να μαγειρεύονται σωστά για ασφαλή κατανάλωση. Το να μην είναι αρκετά ψημένες μπορεί να οδηγήσει σε σκληρή, μη ελκυστική υφή, ενώ το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να τις λιώσει και να γίνουν νερουλές. Είναι σημαντικό να τις ελέγξετε λίγα λεπτά πριν από τη στιγμή που θεωρείτε ότι είναι έτοιμες. Για βράσιμο, ξεκινήστε τον έλεγχο με ένα πιρούνι περίπου 15 λεπτά μετά. Για ψήσιμο, πιέστε τις για να δείτε αν είναι μαλακές εσωτερικά.

3. Ξεχνάτε να αλατίσετε το νερό

Αυτό το λάθος είναι συχνό όταν βράζετε πατάτες. Πολλοί ξεχνούν να αλατίσουν το νερό, με αποτέλεσμα οι πατάτες να είναι άνοστες. Οι πατάτες απορροφούν πολύ γεύση κατά το μαγείρεμα, έτσι η προσθήκη αρκετού αλατιού στο νερό μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την γεύση τους. Σκεφτείτε το σαν να τις καρυκεύετε στο εσωτερικό τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μυρωδικά και μπαχαρικά στο νερό για έξτρα γεύση.

4. Παραμελείτε την προετοιμασία

Η καλή προετοιμασία των πατατών είναι απαραίτητο βήμα. Πολλοί κάνουν το λάθος να μην ξεφλουδίζουν επαρκώς τις πατάτες ή να μην τις κόβουν ομοιόμορφα πριν το μαγείρεμα. Η αφαίρεση της φλούδας σημαίνει ότι αφαιρούμε το χώμα και τυχόν ακαθαρσίες, ενώ το σωστό κόψιμο εξασφαλίζει ότι όλες οι πατάτες θα μαγειρευτούν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα.

5. Παραβλέπουν το στάδιο του κρυώματος

Μετά το βράσιμο, είναι σημαντικό να αφήσετε τις πατάτες να κρυώσουν καλά πριν τις προσθέσετε σε άλλες προετοιμασίες όπως το τηγάνισμα ή την παρασκευή πουρέ. Αυτό το κόλπο αφαιρεί την υπερβολική υγρασία, η οποία μπορεί να εμποδίσει το τραγανό αποτέλεσμα στις τηγανητές πατάτες ή να κάνει τον πουρέ υπερβολικά νερουλό. Αφήστε τις να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα για λίγα λεπτά πριν το επόμενο βήμα.

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή του Τάσσου Αντωνίου για τραγανές πατάτες φούρνου:

Περισσότερες συνταγές για τις πιο νόστιμες πατάτες στο «Μαμά Πεινάω»

Διαβάστε επίσης: Πώς θα φτιάξετε πολίτικο τσουρέκι με 2 κορδόνια