Το Πάσχα πλησιάζει και έφθασε η ώρα για να φτιάξουμε τα πιο γευστικά τσουρέκια. Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει μια εύκολη συνταγή για λαχταριστά πολίτικα τσουρέκια.

Υλικά

Για το προζύμι

50 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

70 γρ. νερό, χλιαρό

5 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

14 γρ. ξηρή μαγιά

4,5 γρ. μαχλέπι

1,5 γρ. μαστίχα

Για τη ζύμη

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

50 γρ. γάλα πλήρες

100 γρ. νερό

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

5 γρ. αλάτι

1 βανιλίνη

1 αυγό, μεσαίο

60 γρ. βούτυρο

ελαιόλαδο, για το μπολ

Για τη σύνθεση

1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα

30 γρ. αμύγδαλα φιλέ

30 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 25-30 λεπτά ή μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι, τη ζάχαρη, το γάλα, το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη βανιλίνη και το αυγό, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά.
  • Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα στα 800 Watt να μαλακώσει ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο στον κάδο και χτυπάμε για ακόμα 6-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  • Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο, πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκι και τη μεταφέρουμε μέσα στο μπολ.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονης εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας για να την ξεφουσκώσουμε, την τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας και κόβουμε σε 4 ίσα ζυμαράκια.
  • Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με τα χέρια μας σε ένα κορδόνι μήκους περίπου 70-80 εκ. κάνοντας κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες. (Κορδόνια ή φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)
  • Τοποθετούμε τα 2 κορδόνια σταυρωτά το ένα πάνω στο άλλο και πλέκουμε σταυρώνοντας εναλλάξ τα 2 κορδόνια, πρώτα το πάνω κάτω, το κάτω πάνω και μετά το δεξιά αριστερά και το αριστερά δεξιά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να δημιουργήσουμε το τσουρέκι.
  • Ρολάρουμε την άκρη με τα χέρια μας, τη διπλώνουμε προς τα κάτω για να μην ανοίξει και μεταφέρουμε το τσουρέκι στο ταψί.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Προσέχουμε να μην ανοίγουμε τον φούρνο όσο ψήνονται τα τσουρέκια.)
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αλείφουμε κατευθείαν με ένα πινέλο τα ζεστά τσουρέκια με το λιωμένο βούτυρο.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα και σερβίρουμε.

Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com