Η διατήρηση μιας υγιούς και σταθερής σχέσης με έναν σύντροφο απαιτεί αμοιβαία δέσμευση και σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Ενώ οι ασταθείς ρομαντικές σχέσεις μπορεί να είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, μια ευτυχισμένη σχέση έχει συσχετιστεί με μειωμένο άγχος και κατάθλιψη.

Αλλά πώς μπορείτε να προσδιορίσετε εάν μια σχέση έχει ή όχι έναν υγιή, θετικό αντίκτυπο στη ζωή σας; Υπάρχουν διάφορα σημάδια για να προσδιορίσετε την υγεία μιας σχέσης γράφει η Μάρα Σαντίλι στο Forbes.

Ένας ισχυρός δεσμός με έναν σύντροφο είναι ένας εξαιρετικός στόχος που πρέπει να επιδιώξετε και ορισμένες έρευνες επισημαίνουν τα οφέλη για την υγεία των ικανοποιητικών σχέσεων, όπως ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ή η θετική επίδραση στην ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει την απόκριση στο στρες και την υγεία του ανοσοποιητικού.

Είτε αναζητάτε καλύτερη ψυχική υγεία είτε απλώς μια πιο θετική σχέση, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που βοηθούν μια σχέση να ευδοκιμήσει. «Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε ποια μοτίβα και δυναμικές αισθάνονται βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αν μια μακροχρόνια σχέση είναι ο στόχος ενός ατόμου», λέει η Σοφία Μέρφι διευθύντρια ευεξίας στο TBD Health. κλινική φροντίδας σεξουαλικής υγείας με έδρα το Λας Βέγκας.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι είστε σε μια υγιή σχέση;

Μια σχέση συνεργασίας

Οι υγιείς σχέσεις χρησιμοποιούν τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. «Όταν η συνεργασία είναι το πλαίσιο, είναι πιο πιθανό να είμαστε περίεργοι για τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του συντρόφου μας και μπορεί να είναι πιο εύκολο να μείνουμε μακριά από κρίσειςς», λέει η Μέρφι.

Αποδοτική επικοινωνία

«Η αποτελεσματική επικοινωνία απαιτεί να μιλάμε δυναμικά, να μοιραζόμαστε τα θέλω και τις ανάγκες μας και να μπορούμε να ακούμε τις απαντήσεις των συντρόφων μας χωρίς να προσπαθούμε να τις διαμορφώσουμε ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας», εξηγεί η Μέρφι.

Υγιή όρια

Η γνώση του εαυτού σας και η κατανόηση των προσωπικών σας ορίων είναι απαραίτητα για τη δημιουργία υγιών ορίων σε μια σχέση, λέει η Μέρφι. Ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι μια μορφή αυτοφροντίδας σε μια σχέση. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να περιλαμβάνει τον προσωπικό χρόνο μακριά από έναν σύντροφο.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης σε μια ισχυρή σχέση. Θα πρέπει να μπορείτε να εμπιστεύεστε τον λόγο του συντρόφου σας και να μην χρειάζεται να τεστάρετε αν σας είναι πιστοί.

Συμφωνία σε βασικές αξίες

Όλοι θέλουν να νιώθουν ότι τους καταλαβαίνει ο σύντροφός τους. «Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από το να νιώθεις ότι ο σύντροφός σου σε καταλαβαίνει και να έχεις την ικανότητα να συνδεθείς ο ένας με τον άλλον», λέει η Μοράγια Σίγκερ ΝτεΓκιρ.

Μπορεί να έχετε διαφορετικές απόψεις ή πεποιθήσεις, αλλά σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι σέβονται ο ένας τις διαφορές του άλλου και εργάζονται για να κατανοήσουν ο ένας τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου.

Συνεχής αίσθηση περιέργιας

Ένα βασικό στοιχείο μιας βιώσιμης σχέσης είναι «η συνεχής επιθυμία να είστε περίεργοι για τον εξελισσόμενο εαυτό του συντρόφου σας», σύμφωνα με την ΝτεΓκιρ. Θα πρέπει να είστε σε θέση να εξελίσσεστε και να μεγαλώνετε ως άτομο μόνοι σας και στη συνέχεια να συνεχίσετε να μαθαίνετε ο ένας για τον άλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ