Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Δόμνας

«Είμαι παντρεμένη εδώ και 4 χρόνια. Με τον σύζυγό μου είμαστε μαζί συνολικά 7 χρόνια. Έχουμε μια ήρεμη και ισορροπημένη φαινομενικά σχέση, χωρίς τσακωμούς και υπερβολικές αντιδράσεις. Όμως δεν έχουμε κάνει σεξ τα τελευταία 3 χρόνια και είναι κάτι που με έχει κάνει να αμφισβητώ τόσο τον εαυτό μου όσο και τον γάμο μου. Είναι σαν να μην υπάρχει καν πια στην καθημερινότητά μας και ενώ θα έπρεπε να το συζητάμε, κάνουμε ότι δεν συμβαίνει. Είμαι τόσο προβληματισμένη και απογοητευμένη».

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Η απάντηση του ειδικού

Αγαπητή Δόμνα, Mου κάνει εντύπωση γιατί δίνεις σημασία σε τόσο μικρά πράγματα, όπως το σεξ. Τρία χρόνια χωρίς σεξ; Γιατί προβληματίζεσαι; Γιατί δεν προσπαθείς να δεις πόσο θα αντέξεις; Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να αντέξεις άλλα τρία. Επίσης, γιατί δεν πας σε ένα μοναστήρι; Βρίσκεσαι σε αγαμία χωρίς να έχεις πάρει όρκο. Δεν θέλω να σου χαλάσω το όνειρο, όμως δεν βρίσκεσαι σε μια ερωτική σχέση. Έναν χρόνο μετά τον γάμο σου σταμάτησες να βρίσκεσαι σε γάμο. Υπάρχουν σχέσεις που δεν έχουν σεξ ή, τουλάχιστον, έχουν κάτω από 10 φορές τον χρόνο και ονομάζονται sexless relationships. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως συμφωνούν και οι δύο πλευρές ότι έχουν την ίδια επιθυμία συχνότητας. Στη δική σου περίπτωση αντιλαμβάνομαι ότι θα ήθελες να κάνατε σεξ, αλλά δεν κάνετε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για να μην αρχίσω όμως να υποθέτω, θα πάρω το αποτέλεσμα που μου δίνεις και θα σου πω τι πρέπει να κάνεις για να μη χάνουμε χρόνο. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι 1 δευτερόλεπτο που θα μπορούσες να κάνεις σεξ αντί να διαβάζεις αυτό το κείμενο.

Ένα άτομο το οποίο έχει ερωτική επιθυμία και δεν τη μετουσιώνει σε ερωτική πράξη στερείται κάτι παραπάνω από το σεξ. Το να νιώθουμε επιθυμητοί, το να αγγίζουμε, το να έχουμε οργασμούς σχετίζεται με την υγεία μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το σεξ βελτιώνει σε πολλά επίπεδα την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο κακό κάνεις στον εαυτό σου. Το πρώτο βήμα είναι να του εξηγήσεις ότι δεν είσαι ικανοποιημένη στον ερωτικό τομέα και ότι σε αυτή τη σχέση λείπει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Όσο ισορροπημένη και φαινομενικά ήρεμη είναι αυτή η σχέση, χωρίς το σεξ είστε απλά δύο συγκάτοικοι. Είστε δύο φίλοι που μένετε μαζί και τα βρίσκετε.

Αναλόγως με την αντίδρασή του θα κρίνεις το επόμενο βήμα. Αν αυτός ο άνθρωπος συμφωνεί με σένα και θέλετε να βρείτε μια λύση, θα επισκεφθείτε έναν σύμβουλο ζεύγους με ειδίκευση στη σεξολογία. Αν η αντίδρασή του είναι ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την υπάρχουσα κατάσταση, τότε θα του ανακοινώσεις ως εξής: «Πολύ ωραίος ο θεσμός του γάμου. Το δοκίμασα. Τώρα θα ήθελα να δοκιμάσω και πώς είναι το διαζύγιο».

Μπορεί να κάνω χιούμορ, όμως τα εννοώ όλα. Ένα άτομο που δέχεται μια τέτοια κατάσταση τόσο παρατεταμένα είναι ένα άτομο που δέχεται κι άλλα πράγματα δυστυχώς. Αν ψάξω λίγο, είμαι σίγουρος ότι θα βρω πως δεν είναι μόνο το σεξ που στερείσαι. Μήπως είσαι το καλό κορίτσι που για να είναι αποδεκτή δεν εκφράζεται; Μήπως ο λόγος που δεν έχεις εκφραστεί μέχρι τώρα είναι πως οι εντάσεις που αποφεύγεις σημαίνουν κάτι καταστροφικό; Μήπως είσαι γυναίκα που για να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι αναγκάζεται να υπομένει; Μήπως έχεις δει κάτι τέτοιο στο δικό σου σπίτι όταν ήσουν μικρή και το αναπαράγεις τώρα ως ενήλικη;

Ποτέ δεν είναι αργά για να αντιληφθούμε ποια είναι η πραγματικότητα που μας αξίζει. Συνήθως, τη ζωή μας την έχουν υπαγορεύσει οι γονείς μας και η κοινωνία. Κάποιος μας είπε πως «έτσι θα είσαι σίγουρα ευτυχισμένος. Αν δεν είσαι, θα είσαι αγνώμων». Όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού, μόνο εσύ ξέρεις πώς περνάς στην προσωπική σου ζωή και μόνο εσύ θα κρίνεις αν είσαι χαρούμενη και ικανοποιημένη. Μην κατεβάζεις τόσο πολύ τα στάνταρ σου, σε παρακαλώ.

Δεν ξέρω αν είχες μια προηγούμενη τραυματική σχέση και τώρα επειδή σου φαίνεται ανακουφιστικό το ότι δεν τρως ξύλο είναι αρκετό για σένα. Ανέβασε τον πήχη της ζωής σου και πρόσθεσε αρκετό ποιοτικό σεξ μέσα. Αυτή η συνταγή δεν χάνει. Σταμάτα να υπομένεις και ξεκίνα να ζεις.

Πρώτη δημοσίευση τεύχος 958 του ΟΚ!

Διαβάστε επίσης:

Ρωτήστε τον ειδικό: «Ο σύντροφός μου είναι τόσο εξαρτημένος από τη μητέρα του που αισθάνομαι ότι περισσεύω»

Ρωτήστε τον ειδικό: «Έδωσα δεύτερη ευκαιρία στον πρώην μου, αλλά με απάτησε ξανά… Και μάλιστα με φίλη μου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ