Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!

Η ερώτηση της Μαρίνας

«Είμαι 38 ετών, στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης και ενώ θέλω να παντρευτώ, δεν έχω βρει ακόμη τον κατάλληλο. Το τελευταίο διάστημα κάναμε προσπάθειες με τον πρώην μου να τα ξαναφτιάξουμε – ή, τουλάχιστον, έτσι νόμιζα. Εκείνος μου έλεγε ότι με βλέπει σοβαρά, είχαμε ξαναβρεί το σεξουαλικό ενδιαφέρον μεταξύ μας και, αν και είχαμε χωρίσει λόγω απιστίας του, θέλησα να του δώσω ακόμη μία ευκαιρία. Δυστυχώς με εξαπάτησε πάλι, και συγκεκριμένα με μια φίλη μου, η οποία μάλιστα εργάζεται στο λογιστήριο της εταιρείας. Έχω τη δυνατότητα να ζητήσω την απόλυσή της, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι θέλω να τον εκδικηθώ με το ίδιο νόμισμα. Τι να κάνω;»

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος, Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος, www.georgelagios.gr, www.instagram.com/glagi0s.

Τι λέει ο ειδικός;

«Αγαπητή Μαρίνα, Είναι πολύ κρίμα να βλέπω μια γυναίκα να τα καταφέρνει τόσο καλά στα επαγγελματικά της και δυστυχώς να σκέφτεται με αυτό τον τρόπο στα προσωπικά της. Θα κάνω μερικές ερωτήσεις οι οποίες είναι ρητορικές: Για ποιο λόγο θέλεις να παντρευτείς; Για ποιο λόγο θεώρησες ότι ο κατάλληλος για γάμο είναι ένας πρώην που σε απάτησε;

Για ποιο λόγο θέλεις να εκδικηθείς άτομα τα οποία έχεις επιλέξει εσύ στη ζωή σου; Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους και να ψάχνουμε τη δικαίωση μέσα από την τιμωρία τους. Ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής. Εσύ επέλεξες κάποιον ο οποίος σε είχε προδώσει. Ήξερες λοιπόν το ρίσκο που έπαιρνες. Εσύ αποφάσισες να μην παραμείνεις ελεύθερη μέχρι να βρεις τον κατάλληλο για εσένα. Αυτά τα αποφάσισες εσύ. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αναλάβεις και την ευθύνη των αποφάσεών σου. Ακούγομαι λίγο σκληρός, όμως μόνο με τη «σκληρή αγάπη» έρχεται η αλλαγή.

Δεν θα σου χαϊδέψω τα αυτιά. Αυτά που ζεις είναι οι συνέπειες των δικών σου πράξεων και όχι του άπιστου συντρόφου σου. Η κοπέλα με την οποία σε απάτησε δεν λέγεται πλέον φίλη σου. Σε πρόδωσε και εκείνη και, όσο κι αν πονάει, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ξεκαθάρισμα, ώστε να ξέρεις ποιους ανθρώπους δεν πρέπει να έχεις κοντά σου. Δεν χρειάζεται να ζητήσεις την απόλυσή της, δεν χρειάζεται να εκδικηθείς κανέναν. Όλα αυτά έχουν μέσα θυμό και ο θυμός μάς κρατάει πίσω, μας κρατάει στο παρελθόν και δίνει δύναμη σε άλλους να μας πονάνε ακόμα και στο τώρα.

Για να απελευθερωθείς από το παρελθόν και τους τοξικούς ανθρώπους, θα πρέπει να τους βγάλεις τελείως από τη ζωή σου, να μην εστιάζεις σε παρελθοντικά γεγονότα, ώστε να μη σε καθορίζει αυτό που σου έχει συμβεί. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσεις από την αρχή, θα αναλάβεις την ευθύνη σου, θα μάθεις από τα λάθη σου και θα επιλέγεις ανθρώπους, όχι επειδή θέλεις να παντρευτείς ή επειδή δεν θέλεις να μείνεις μόνη σου, αλλά επειδή το αξίζουν και επειδή σου ταιριάζουν.

Η ευαλωτότητα που έχουμε κάποιες περιόδους της ζωής μας και η συναισθηματική πείνα μάς οδηγούν σε λάθος επιλογές. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «θέλω να παντρευτώ» και θα ήθελα πάρα πολύ να σε είχα μπροστά μου να μου το εξηγήσεις. Φτιάξε τη σχέση με τον εαυτό σου, διώξε τις ανασφάλειές σου και βρες έναν άνθρωπο με τον οποίο θα περνάς όμορφα. Θα σε σέβεται, θα τον εμπιστεύεσαι, θα κάνετε πολύ ωραίο έρωτα, θα γελάτε, θα έχετε κοινά ενδιαφέροντα και στόχους και αν τυχόν αυτό σας οδηγήσει σε έναν γάμο, ας είναι.

Δεν ξεκινάμε πρώτα από μια εξιδανίκευση ενός στερεότυπου και ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε ποιος θα καλύψει τον ρόλο του κομπάρσου σε αυτή τη συνθήκη. Επίσης, μη γίνεις ποτέ casting director, γιατί αν είναι να διαλέξεις έναν ηθοποιό για αυτό τον ρόλο, σίγουρα δεν διαλέγεις κάποιον που έχει αποτύχει στον ίδιο ακριβώς ρόλο… Εν κατακλείδι, αυτή είναι μια ιστορία-μάθημα για όσους επιτρέπουν την πρόσβαση σε λάθος ανθρώπους στη ζωή τους, όχι μόνο μία φορά αλλά περισσότερες.

Είναι πολύ απλό να ξεκλειδώσει κάποιος την πόρτα σε ανασφαλείς ανθρώπους. Ήρθε η ώρα να ανελιχθείς σε προσωπικό επίπεδο, όπως το έκανες και στα επαγγελματικά σου. Καλλιέργησε τη συναισθηματική και ερωτική νοημοσύνη σου και εντόπισε ποιες είναι οι πυρηνικές πεποιθήσεις σου που σε κρατούν πίσω. Μην ξανακούσω «θέλω να παντρευτώ». Δεν φέρνουν οι γάμοι την ευτυχία, οι συμβατοί άνθρωποι τη φέρνουν. Η ποιότητα της ζωής μας είναι η ποιότητα της σχέσης με τον εαυτό μας και η ποιότητα της σχέσης μας με τους άλλους ανθρώπους».

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 955 του περιοδικού ΟΚ!

Δείτε περισσότερες ερωτήσεις αναγνωστών και συμβουλές από τον Γιώργο Λάγιο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ