Οι σχέσεις είναι πολύ δύσκολες. Όχι μόνο πρέπει να βρούμε κάποιον που να είναι αρκετά ενδιαφέρων, να επιλέξουμε τα κατάλληλα ρούχα που θα τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας και να προετοιμαστούμε για τους διαλόγους που θα κάνουμε αρχικά. Η πραγματική δυσκολία ξεκινά μόλις ξεπεραστούν τα τυπικά και πλέον έρχεται η ώρα για να αξιολογήσετε αν με τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας ταιριάζετε ή όχι. Πώς θα το κάνετε αυτό; Σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσετε τα red flags του πρώτου ραντεβού, όπως γράφουν οι Τζουλιάνα Λαμπιάνκα και Κόρτνεϊ Σαπίρο στο BestLifeOnline.com.

10 red flags που πρέπει να δώσετε σημασία σε μια επίδοξη σχέση

Δεν εκφράζουν άποψη

Εάν ένα άτομο που μόλις γνωρίσατε συμφωνεί με όλα όσα λέτε, ίσως να πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Τανίσα Ρέιντζερ, θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό επειδή δεν θέλουν να αποκαλύψουν κάτι για τον εαυτό τους που θα μπορούσε να αποκαλύψει μια ασυμβατότητα μεταξύ σας. Θέλουν να φαίνεται ότι σας αρέσουν τα ίδια πράγματα ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει.

Ένα άτομο που το κάνει αυτό θα μπορούσε επίσης να προσπαθεί να σας χειραγωγήσει ώστε να πιστεύετε ότι είναι ο τέλειος σύντροφος. Ή, θα μπορούσε να είναι πιο ακίνδυνο.

«Η άλλη ανησυχία είναι ότι… πραγματικά δεν έχουν πολλές απόψεις και ίσως δεν τους αρέσει να παίρνουν αποφάσεις», λέει η Ρέιντζερ. «Και επιτρέψτε μου να σας πω, μπορεί να είναι απίστευτα εξουθενωτικό να παίρνετε όλες τις αποφάσεις επειδή ο άλλος λέει πάντα κάτι σύμφωνα με το “Δεν με νοιάζει. Ό,τι θέλεις κάνε”».

Δεν σου κάνουν ερωτήσεις

Ένα καλό πρώτο ραντεβού πρέπει να έχει μια ομαλή συζήτηση. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι είστε ο μόνος που κάνει ερωτήσεις, ίσως πρέπει να δώσετε προσοχή. «Είναι σημαντικό και οι δύο άνθρωποι σε ένα ραντεβού να μην ακούν απλώς τον άλλον να μιλάει, αλλά να βρουν κάτι με το οποίο μπορούν να συσχετιστούν, δηλαδή να ακούσουν για να γνωρίσουν πραγματικά αυτό το άτομο», λέει η ολιστική θεραπεύτρια Μέγκαν Σέρερ. «Ιδανικά θα θέλατε και τα δύο άτομα να κάνουν προσεκτικές επακόλουθες ερωτήσεις για να δείξουν το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή τους σε αυτά που μοιράζεστε».

Εάν το ραντεβού σας δεν το κάνει αυτό, η Σέρερ λέει ότι θα μπορούσε απλώς να είναι ένα σημάδι ότι είναι νευρικοί και στο μυαλό τους. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια βαθύτερη αδυναμία δημιουργίας πραγματικής οικειότητας. «Αξίζετε κάποιον που γοητεύεται από τις ιστορίες σας και θέλει να μάθει ποια/ποιος είστε.

Κάνουν πολλές ερωτήσεις

Από την άλλη πλευρά, το να κάνει κάποιος πάρα πολλές ερωτήσεις είναι επίσης red flag.

«Αν φύγετε από το ραντεβού και νιώθετε ότι μιλήσατε πολύ για τον εαυτό σας και δεν ξέρετε σχεδόν τίποτα για αυτούς, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι κρύβουν ή σας ελέγχουν με βάση κάποια εσωτερικά κριτήρια, όπως η θέση σας στη ζωή, τον πλούτο ή τους φίλους σας», λέει η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Σελέστ Λαμπαντιέ.

Δυστυχώς, είναι εύκολο να θεωρήσετε ότι πήγε εξαιρετικά καλά. «Σε όλους μας αρέσει να έχουμε κάποιον να δείχνει ενδιαφέρον για εμάς», σημειώνει η Λαμπαντιέ. «Αλλά υπάρχει ένα σημείο καμπής για το πραγματικό ενδιαφέρον και τη συλλογή πληροφοριών για εσάς».

Σας διακόπτουν

«Τα ραντεβού έχουν να κάνουν με τη σαφή επικοινωνία και με το να γνωρίσει ο ένας για τον άλλον. Αν συμπεριφέρεται έτσι εξαρχής, είναι απίθανο να γίνει καλύτερος», λέει η ειδική σχέσεων Amber Brooks.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, το ραντεβού σας σάς διακόπτει θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό red flag ότι δεν σας ακούει πραγματικά ή ότι πιστεύει ότι αυτό που έχουν να πουν είναι πιο σημαντικό.

Είναι πιεστικοί με κάθε τρόπο

Παρατηρείστε εάν το ραντεβού σας επιχειρεί να ξεπεράσει τα όριά σας.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τον υπαινιγμό ότι δεν αισθάνεστε άνετα να μιλάτε για ορισμένα θέματα, να πιέζει γύρω από την την παραγγελία ενός άλλου ποτού ή να είναι πιεστικοί γύρω από τα όριά σας εγκαίρως», λέει η θεραπεύτρια Μπίλι Ρόμπερτς. «Οι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν το καλό τους πρόσωπο σε μια πρώτη εντύπωση, έτσι μερικές φορές η ύποπτη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μιας πρώτης συνάντησης μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

Αν προχωρήσει η σχέση μπορεί αυτή η πιεστική συμπεριφορά να γίνει χειρότερη.

Το ραντεβού μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό

Αν πιστεύετε ότι μόλις γνωρίσατε την αδελφή ψυχή σας ή ένα άτομο που σας κάνει να νιώθετε ξεχωριστοί με πραγματικά μοναδικό τρόπο, τότε ίσως να πατήσετε λίγο φρένο.

Σύμφωνα με τη Τζούλι Λόντρι, ιδρύτρια του Halcyon Therapy Group, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα red flag.

«Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ νωρίς», εξηγεί η Λόντρι. «Αν και αυτή είναι συνήθως μια ασυνείδητη συμπεριφορά, είναι μια τακτική χειραγώγησης και συχνά ένα σημάδι ναρκισσισμού».

Ο βομβαρδισμός αγάπης θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια σχέση που καταναλώνει τα πάντα που περιλαμβάνει στοιχεία ελέγχου, ενοχής και συνεξάρτησης. «Είναι εύκολο να πέσεις σε κάτι που μοιάζει με ρομαντισμό, αλλά στην πραγματικότητα είναι συναισθηματική κακοποίηση», λέει η Λόντρι.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει βομβαρδισμός αγάπης στη σχέση σας, συμβουλευτείτε ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας, φίλο ή θεραπευτή για να μάθετε την άποψή τους.

Συμπεριφέρονται άσχημα στους σερβιτόρους

Εάν τρώτε δείπνο ή πίνετε ποτά, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς αλληλεπιδρά το ραντεβού σας με το προσωπικό του μαγαζιού. Αν είναι αγενείς, απαιτητικοί ή απορριπτικοί, τότε είναι μεγάλo red flag.

«Το ραντεβού σας μπορεί να σας συμπεριφέρεται σαν να είστε “ο ένας”, αλλά αν συμπεριφέρονται με αγένεια στον σερβιτόρο του δείπνου σας, είναι βέβαιο ότι θα είστε αυτός που θα δεχτεί αυτή την αγένεια αργά η γρήγορα”, εξηγεί ο ψυχολόγος Κρεγκ Κέιν.

Μιλάνε άσχημα για τους άλλους

Ομοίως με το πώς συμπεριφέρονται στους γύρω τους, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε πώς το ραντεβού σας μιλάει για άλλους ανθρώπους.

«Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο το πώς το ραντεβού σας μιλάει για τους άλλους, ωστόσο, το πώς κάποιος μιλά για εκείνους που δεν είναι παρόντες είναι μια ασφαλής ένδειξη του πώς μιλάει για εσάς όταν δεν είστε εκεί», εξηγεί ο Μαρκ Βέρμπερ, ιδιοκτήτης της Epic Counseling Solutions.

Ο τόνος και το πλαίσιο είναι σημαντικό να σημειωθούν. Είναι φυσιολογικό να παραπονιέσαι για έναν συνάδελφο ή έναν συγγενή, αλλά να δώσεις βάση αν αυτό φαίνεται να ξεπερνά τα όρια. «Ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει και το πνεύμα με το οποίο λέγεται είναι σημαντικό και δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε», λέει ο Βέρμπερ.

Αναφέρονται σε πρώην τους

Μόλις γνωρίσετε ο ένας τον άλλον, είναι απολύτως αποδεκτό να συζητήσετε για παλιές σας σχέσεις και πώς αυτό έχει επηρεάσει τις τρέχουσες απόψεις σας για τα ραντεβού. Αλλά αν αρχίσουν να αναφέρουν τους πρώην τους σε ένα πρώτο ραντεβού, είναι σίγουρα red flag.

«Ένας πρώην δεν πρέπει να είναι μέρος μιας νέας σχέσης», λέει ο Μπρουκς. «Είναι ακατάλληλο να αναφέρετε συνεχώς σε πρώην και να τους κάνεις να φαίνονται “παρόντες” όταν θα έπρεπε να είναι στο παρελθόν».

Μια ακόμη μεγαλύτερη κόκκινη σημαία είναι αν χρησιμοποιούν λέξεις όπως «τρελός» για να περιγράψουν τους πρώην τους. «Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής εδώ και είναι το ραντεβού σας», λέει η Γαμπριέλα Ρέγιες ειδικός σχέσεων για την Chispa του Match Group.

Δεν μπορείτε να βασιστείτε πάνω τους

«Αν το ραντεβού σας συνεχώς δεν εμφανίζεται, σας αφήνει να περιμένετε και είναι ανακόλουθος των λόγων του, είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία», λέει η Κιάρα Λούνα, θεραπεύτρια ψυχικής υγείας στο Knew You Psychotherapy.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι ή ότι προσπαθούν να σας κρατήσουν καβάτζα. Επιπλέον, η αθέτηση μικρών υποσχέσεων στην αρχή μιας σχέσης μπορεί να σηματοδοτήσει ότι θα παραβιάσουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη σας μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ