Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται τα μυστικά της για να πετύχετε την κλασική συνταγή για μελομακάρονα. Τι πρέπει να προσέξετε πέρα από να ζυγίσετε τα υλικά;

Υλικά

  • Είναι πολύ απλά και υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Αλεύρι μπορείτε να βάλετε μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σας γίνουν αφράτα. Εκτός, αν προτιμάτε πολύ μελωμένα οπότε θα χρησιμοποιήσετε αλεύρι με σιμιγδάλι.
  • Για τα καλύτερα μελομακάρονα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου χρησιμοποιεί απαλό ελαιόλαδο και ηλιέλαιο. Το μεν πρώτο είναι για την γεύση και το δεύτερο είναι για την υφή.

Ζύμη

  • Πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.
  • Προσοχή γιατί πρέπει να είναι μαλακή και δεν πρέπει να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αν προσθέσετε έξτρα αλεύρι θα έχεις ως αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά, ξερά με επίγευση αλευριού.
  • Αφού ρίξετε το αλεύρι και σχηματιστεί τότε σταματάτε το ζύμωμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνετε, τόσο πιο πολύ «βγάζει το λάδι» και στο τέλος θα γίνουν σκληρά και ξερά.
  • Σκεπάστε την και αφήστε την για 15-20’. Μετά, το πλάσιμο θα γίνει παιχνίδι..
  • Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζάχαρη με τα υγρά, τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Και θα θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Ψήσιμο

  • Τα μελομακάρονα θέλουν καλό ψήσιμο, πρέπει να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα συμβουλεύει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Πρέπει δηλαδή να στεγνώσει καλά στην καρδιά του. Αν δεν ψηθούν σωστά και έχει υγρασία μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
  • Επειδή είναι πολλά στην δόση καλύτερα να τα ψήσετε στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Μπορείτε να ψήσετε και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα τα ταψιά και ποτέ δυο μαζί.

Πώς σιροπιάζουμε;

  • Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Αν όμως τα φτιάξεις με σιμιγδάλι τότε πρέπει να κάνεις ακριβώς το αντίθετο.
  • Για πολύ μελωμένα σιροπιασμένα, παρατείνετε τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή απλώστε τα σε ένα ταψί το ένα πλάι στο άλλο και περιχύστε τα σιγά σιγά με σιρόπι. Εάν όμως αγαπάτε τα πολύ μελωμένα, φτιάξτε τα με σιμιγδάλι.

Plus tips

Τι μπορώ να κάνω με το σιρόπι που περίσσεψε;

Το σιρόπι που σου περίσσεψε μπορείς να το φυλάξεις σε ένα βαζάκι για να σιροπιάσεις το επόμενο γλυκό που θα φτιάξεις.

Αυτά που περίσσεψαν

Κι αν σου περισσέψουν μετά τις γιορτές, δες εδώ πώς να φτιάξεις νέες συνταγές με τα υπόλοιπα.

διαβάστε τις συνταγές στο argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ