Το μωσαϊκό της υπόθεσης της πολύκροτης υπόθεσης της Πάτρας με τους ανεξήγητους θανάτους των τριών κοριτσιών φαίνεται πως έχει συνθέσει η ειδική ομάδα του τμήματος Ανθρωποκτονιών. Όλο το προηγούμενο διάστημα συλλέχθηκαν προσεκτικά τα στοιχεία που θα λύσουν τον γρίφο.

Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για την εξέλιξη αφού θα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των γιατρών, νοσηλευτών και ιατροδικαστών σχετικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας. Ο θάνατος του τρίτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη ήταν άλλωστε αυτός που έφερε στο φως τις λεπτομέρειες της πολύκροτης υπόθεσης. Οι γιατροί που παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας της 9χρονης ειδοποίησαν τις Αρχές. «Επικοινώνησαν για το γεγονός ότι η αιτία θανάτου δεν σχετιζόταν με τα δεδομένα που είχαν υπόψη τους για την υγεία του παιδιού – χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είχε συμβεί με τα άλλα παιδιά. Είδαν ότι ήταν ένας αδικαιολόγητος θάνατος παιδιού, επικοινώνησαν με την Αστυνομία για ενημέρωση και για να γίνει ορθή ιατροδικαστική εξέταση- εκεί υπήρχε μια κίνηση να κάνει αλλού μια ιδιαίτερη ιατροδικαστική εξέταση- και ζήτησαν να υπάρξει ενδιαφέρον της ελληνικής Αστυνομίας», αποκάλυψε στην εκπομπή LiveNews o δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας έριξε «φως» στο οικογενειακό δράμα

Το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 2022. Λίγες ώρες μετά το τελευταίο «αντίο» η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή! Όμως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε τη αγκαλιά μου άδεια! Ήσουν το στήριγμα μου, ο λόγος που γελούσα, ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω! Ήσουν μαχήτρια μέχρι τελευταία στιγμή γελούσες, μας κοίταγες χωρίς να μπορείς να μιλήσεις και μας έλεγαν τα μάτια σου συνεχίστε εγώ είμαι εδώ παλεύω! Καλό ταξίδι μιτσιμπονάκι μου! Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου! Για μένα δε φύγατε και δε θα φύγετε ποτέ! Σ’ αγαπάω και τις τρεις Τζωρτζίνα».

Ακολούθησαν μια σειρά από δημοσιεύματα που έφεραν στο «φως» τις λεπτομέρειες της πολύκροτης υπόθεσης αλλά και το μυστήριο με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας αλλά και των άλλων δύο παιδιών των δύο γονιών από την Πάτρα. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας έζησε και τις δύο απώλειες.

Ο θάνατος της Ίριδας

Το μικρότερο παιδί της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, η 6 μηνών Ίριδα πέθανε στον ύπνο της τον Μάρτιο του 2021. Βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα.

«Έμενα εδώ για εκείνο το διάστημα, για δυο τρεις μέρες είχα έρθει να μείνω εδώ. Το προηγούμενο βράδυ ήμασταν με το παιδί εδώ, καθόμασταν. Και με τη Τζωρτζίνα. Το ταΐσαμε, το κάναμε μπάνιο, το βάλαμε για ύπνο την ώρα που έπρεπε να κοιμηθεί το παιδί. Η Τζωρτζίνα πήγε αργότερα γιατί ήταν πιο μεγάλη, δεν είχε και σχολείο τότε», περιέγραψε η θεία των παιδιών στην εκπομπή TLive. «Γύρω στις 2:30 περίπου πέσαμε να κοιμηθούμε όλοι. Βάλαμε τη Τζωρτζίνα στο δωμάτιο. Έβαλε την πιπίλα η Ρούλα στην Ίριδα γιατί είχε ξυπνήσει επειδή μπήκαμε στο δωμάτιο και κοιμήθηκε το παιδί. Εγώ κοιμήθηκα με τη Ρούλα εκείνο το βράδυ γιατί ο Μάνος δούλευε».

«Γύρω στις 7:30 περίπου το παιδί έκλαψε, το ακούσαμε και οι δύο. Της λέω της Ρούλας “πήγαινε εσύ” γιατί μέσα στον ύπνο μου και αυτά δεν ήθελα να σηκωθώ. Πήγε η Ρούλα, της έβαλε την πιπίλα, τη σκέπασε και κοιμήθηκε. Είχαμε συνεννοηθεί ότι το πρωί που ξημέρωνε, την Κυριακή δηλαδή, θα πηγαίναμε για έναν καφέ, με τα παιδιά μαζί. Σηκωθήκαμε 10:30, ντυθήκαμε, η Ρούλα έφτιαχνε την κρέμα του παιδιού και μου λέει “θα την ξυπνήσεις εσύ;”. Της λέω “άσε, πάω εγώ να ξυπνήσω το παιδί”. Πήγα και ήταν σκοτάδι γιατί η Τζωρτζίνα κοιμόταν. Είδα ότι δεν ήταν σκεπασμένη, γιατί αυτή στον ύπνο της δεν ήταν ήσυχη ξεσκεπαζόταν -ό,τι κάνουν όλα τα μωρά. Και λέω ξεσκεπάστηκε γιατί ήταν πάγος το παιδί, έπιασα το χέρι του, το είδα ότι ήταν παγωμένο».

Και καταλήγει: «Έβλεπα ότι δεν κινείται η κοιλιά της, ότι ανασαίνει κι εκεί κατάλαβα ότι κάτι έχει γίνει. Πιάνω το παιδί, βλέπω ότι δεν κουνιέται η κοιλιά της. Ανάβω το φως και βλέπω τα χείλια της. Νομίζω ότι ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό έχω ζήσει».

Η Μαλένα ήταν το πρώτο παιδί που έχασε η οικογένεια

Η 3,5 ετών Μαλένα άφησε την τελευταία της πνοή στις 5 Απριλίου 2019. «Στις 5/4 του 2019 τελικά οι γιατροί αποφάσισαν και πάλι να μεταβούμε στο “Ελπίδα” για λήψη μυελού διότι δεν μπορούσαν να βρουν την αιτία της λεμφαδενίτιδας όπως και έγινε», αναφέρει στην κατάθεσή της η μητέρα. «Μέχρι να γυρίσουμε από το “Ελπίδα” στο “Αγλαΐα Κυριακού” και σε χρονική διάρκεια 45 περίπου λεπτών είχαν βγάλει κιόλας αποτέλεσμα».

«Μας κάλεσαν οι γιατροί του «Αγλαΐα» σε ένα γραφείο και μας ανακοίνωσαν πως το παιδί έχει οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί στο ογκολογικό τμήμα του “Ελπίδα” όπως και έγινε. Επί 9 μέρες νοσηλείας στο τμήμα έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και στάλθηκε δείγμα μυελού στο Δημόκριτο για ανάλυση με αποτέλεσμα λεμφοβλαστική λευχαιμία τύπου Β. Την 7η ημέρα νοσηλείας της, έκαναν τον απαραίτητο έλεγχο για λήψη της πρώτης χημειοθεραπείας. Την επόμενη έγινε ακτινογραφία θώρακος, οφθαλμολογικός έλεγχος, καρδιολογικός, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν καθαρά και φυσιολογικά. Έτσι την 8η μέρα έγινε η χημειοθεραπεία. Το παιδί όλες αυτές τις μέρες είχε μια άψογη εικόνα κλινικά, έπαιζε στον παιδότοπο, πήγαινε στο “σχολείο” το πρωί στο “Ελπίδα”, έκανε όλες τις δραστηριότητες με εθελοντές του “Χαμόγελου του παιδιού” και της “Φλόγας” και προς απορία όλων ήταν το μοναδικό παιδί που έτρωγε και έπαιζε με τέτοια διάθεση».

«Την 9η μέρα πάλι ξύπνησε και η μέρα της ήταν φυσιολογική. Έπαιξε στον παιδότοπο μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι. Στη 1:00 μμ έφαγε σουβλάκι κοτόπουλο και ήταν άριστα και πάλι κλινικά. Όπως μας ενημέρωσαν η μικρή είχε μόνο ένα βλάστη καρκινικό άρα η θεραπεία της θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δεν θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Στις 15:30 το μεσημέρι, ο σύζυγός μου αποχώρησε για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινα δίπλα της εγώ και κοιμήθηκα μαζί της. Στις 16:30 το μεσημέρι μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της χορήγησε ένα φάρμακο για το στομάχι της κι έτσι ξύπνησα κι εγώ. Στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, και με κοίταξε, έβγαλε έναν βρόγχο και έμεινε με τα μάτια μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα, Μαλένα, Μαλένα, της πήρα από τα χέρια τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών, να τις φωνάξω. Δεν τις βρήκα. Πήγα στο δωμάτιο των γιατρών και πάλι δεν βρήκα κανέναν».

«Σε κάποιο δωμάτιο άκουσα φωνές και έτρεξα. Ήταν εκεί και κάθονταν, Τους είπα “τρέξτε το παιδί κάτι έπαθε και η αντλία χτυπάει”. Μου είπαν “ησύχασε, δεν είναι τίποτα”. Τους λέω “τρέξτε” και μπήκαμε στο δωμάτιο. Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει το πανάκι στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός την κοιτούσε με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να την πιάσω από το μπράτσο και να της πω “τι θα κάνεις θα ενεργοποιηθείς, το παιδί πεθαίνει δεν το βλέπεις”. Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν τη ΜΕΘ του Αγλαΐα να πάρουν οδηγίες για ένεση ενδοκαρδίτιδας, αδρεναλίνης και ατροπίνης, με ρωτούσαν τα κιλά της και έφερναν το ένα οξύμετρο πίσω από το άλλο γιατί δεν λειτουργούσαν. Μετά από 10 λεπτά έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο. Μέχρι να έρθουν οι γιατροί είχε ήδη καταφθάσει και ο σύζυγός μου με τους συγγενείς μας. Μετά από 20 λεπτά βγήκε ο γιατρός της ΜΕΘ και μας ανακοίνωσε ότι το παιδί δεν δείχνει σημάδια επαναφοράς και ότι θα το προσπαθήσει άλλα 25 λεπτά, όπως και έγινε. Στις 18:05 βγήκε και μας ανακοίνωσε τον θάνατό της».

Η στάση των γονιών στην έρευνα πολύκροτης υπόθεσης

Η προσοχή της κοινής γνώμης στράφηκε στους γονείς όσο οι Αρχές συνέχισαν να κάνουν την επιστημονική τους έρευνα της πολύκροτης υπόθεσης. Τα social media πλημμύρισαν με επιθετικά μηνύματα που δεν δίσταζαν ακόμα και να κατηγορήσουν τη μητέρα ως υπεύθυνη για τον θάνατο των τριών κοριτσιών.

Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της αντέκρουσαν τις επιθέσεις κάνοντας μάλιστα και νομικές κινήσεις στην περίπτωση του πρώην αστυνομικού Αχαΐας που την κατηγόρησε μέσω τηλεοπτικών εκπομπών. Οι φορές που επέλεξαν οι γονείς να μιλήσουν ήταν ελάχιστες με σημαντικότερη την αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσαν στον Γιώργο Σόμπολο και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει μιλήσει τηλεφωνικά και στην εκπομπή «Φως στο τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη που έφερε στη δημοσιότητα σημαντικές μαρτυρίες για την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ