Για πρώτη φορά μιλούν για την απίστευτη τραγωδία τους και τον θάνατο των παιδιών τους οι γονείς που έχασαν τα τρία κορίτσια τους στην Πάτρα. Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας, της 3,5 χρόνων Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση και τον φάκελο που πήγε στο Ανθρωποκτονιών, οι γονείς μιλούν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και στον Γιώργο Σόμπολο.

«Η Μαλένα δεν μας έδειχνε σημάδια ότι δεν πάει καλά»

«To 2013 γεννήθηκε η Τζωρτζίνα και το 2015 γεννήθηκε η Μαλένα. Μέχρι και το 2019 που η Μαλένα παρουσιάζει στους λεμφαδένες ένα πρήξιμο το ψάχνουμε με τους γιατρούς και μας είπαν να πάμε στην Αθήνα να το ψάξουμε», ανέφερε αρχικά ο πατέρας των κοριτσιών.

«Η Τζωρτζίνα ήταν καλά μέχρι που έπαθε την πρώτη ανακοπή της. Γεννήθηκε η Μαλένα και ήταν όπως όλα τα παιδιά. Μια μέρα ξύπνησε με πρησμένους λεμφαδένες. Μας είπαν να πάμε στο νοσοκομείο και δεν έβρισκαν τίποτα. Βγήκε η τελευταία διάγνωση και είχε οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Πήγαμε για 9 μέρες στο Ογκολογικό Παίδων της Ελπίδας. Έκανε μια μόνο χημειοθεραπεία, 23 ώρες πριν να καταλήξει και τελικά κατέληξε. Στον ύπνο της, ξύπνησε και προσπαθούσε να αναπνεύσει. Έγιναν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις και μας βγήκε ηπατική ανεπάρκεια», ανέφερε η μητέρα και συνέχισε: «Ήταν ένα παιδί που έτρωγε κανονικά, χόρευε και ξαφνικά κατέληξε. Η Μαλένα δεν μας έδειχνε σημάδια ότι δεν πάει καλά», αναφέρει η μητέρα του παιδιού.

Με τον πατέρα να τονίζει: «Δεν είμαστε ικανοποιήμένοι όταν σε ένα νοσοκομείο έχει καθαρές εξετάσεις και μετά τον θάνατό της, μας λέει ο ιατροδικαστής ότι πρόκειται για ηπατική ανεπάρκεια. Εκεί τα χάνεις. Γι’α υτό κάναμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Θέλαμε μια απάντηση».

«Την Ίριδα τη βρήκε νεκρή η αδελφή μου»

Αναφερόμενη στον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας η μητέρα της είπε: «Η Ίριδα γεννήθηκε το 2021. Ήταν ένα υγιέστατο παιδί και η παιδίατρος άκουσε ένα φύσημα στην καρδιά της. Μας παρέπεμψε σε παιδοκαρδιολόγο, έκανε υπέρηχο και δεν βρέθηκε κάτι.

Εκείνο το βράδυ, την έβαλα για ύπνο και επειδή είχε μπει στις τροφές το παιδί δεν ξύπνησε μέσα στη νύχτα. Κοιμόταν 10 με 12 ώρες. Στις 2:30 πήγα να τη δω και της έβαλα την πιπίλα και τη σκέπασα. Στις 7 και μισή ξύπνησε και της έβαλα την πιπίλα. Τη βρήκε η αδελφή μου νεκρή στο κρεβάτι στις 11 το πρωί. Δίπλα της είχε ένα πανάκι με αίμα. Ήρθε το ΕΚΑΒ και την παρέλαβε. Προσπαθήσα να της κάνουμε μαλάξεις. Εγώ έχω τελειώσει ένα ΤΕΕ ως βοηθός νοσηλευτή».

«Ποια μητέρα δεν θα ήταν με το παιδί της;»

«Ενώ κοιμόμουν μαζί με την Τζωρτζίνα, πετάχτηκε και έκανε σπασμούς. Ήταν μελανιασμένη στα χείλη της. Από το φόβο μας και μόνο την πήγαμε στο νοσοκομείο», είπε η 33χρονη μητέρα για τον θάνατο της τρίτης κόρης της.

«Ήταν πεσμένη ψυχολογικά σαν κάτι να ένιωθαν», ανέφεραν και οι δυο γονείς.

«Την πήγαμε στο Καραμανδάνειο. Μας είπαν πως όλο αυτό ήταν ψυχολογικό και μας είπαν πως θα μας δώσουν εξιτήριο. Της έκαναν άλλες εξετάσεις και μας είπαν ότι έχει γαστρεντερίτιδα. Λέω εντάξει και το παιδί ξύπνησε και πάλι στον ύπνο του και πνιγόταν. Μας έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ζητούσε τους γιατρούς. Έβλεπαν εκείνοι τους παλμούς ανεβασμένους και το οξυγόνο ανεβασμένο. Ανέβασε και πυρετό».

Μιλώντας μάλιστα για όσα ακούγονται εις βάρος της, η μητέρα των κοριτσιών είπε: «Το θεωρώ ανόητο ότι λένε ότι ήταν η μητέρα παρούσα κάθε φορά. Όταν το παιδί είναι στο νοσοκομείο και με βάση το πρωτόκολλο για τον κορονοϊό, επιτρέπουν σε έναν άνθρωπο να είναι εκεί, ποια μητέρα δεν θα ήταν με το παιδί της;».

Η μητέρα μίλησε και για τις τελευταίες στιγμές τις μικρής Τζωρτζίνας: «Μου έλεγε το παιδί, μαμά κοιμάσε; Δεν ήθελε να κοιμηθώ. Έβλεπα στο οξυγόνο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και θέλησα να φωνάξω τους γιατρούς. Ξαφνικά ξυπνάει σηκώνεται και πέφτει πίσω. Εγώ ήμουν πανικόβλητη και φωνάζω τους γιατρούς. Έτρεξαν και μετά από προσπάθεια 55 λεπτών την επανέφεραν».

«Η Τζωρτζίνα μπήκε τη ΜΕΘ, διασωληνώθηκε και συνήλθε»

Για τον απινιδωτή είπε:  «Αποφασίζουμε να μπει ο απινιδωτής ώστε να ασφαλίσουμε την καρδιά. Πήγε στο Ωνάσειο και το πρώτο βράδυ έκανε το ίδιο επεισόδιο. Εκεί δεν ήμουν μπροστά. Το παιδί διασωληνώθηκε. Μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά γι’ αυτό που της συνέβη».

«Στο Ωνάσειο αντιμετώπισε πρόβλημα και με ένα άλλο μικρόβιο που το ξεπέρασε. Τότε εγώ η ίδια ζήτησα να μπαίνω παραπάνω. Μου το επέτρεψαν για την ψυχολογία του παιδιού. Ο κύριος Παπαγιάννης της έβαλε απινιδιωτή και μου ξεκαθάρισε ότι καρδιολογικά το παιδί δεν έχει πρόβλημα. Μου είπε να ψάξω το θέμα του οξυγόνου».

Όπως λένε οι γονείς η Τζωρτζίνα συνήλθε και προσπαθούσε να ανακτήσει τους ρυθμούς της. «Το παιδί ήταν όπως και πριν, λες και δεν είχε συμβεί τίποτα» λέει ο πατέρας της  και η μητέρα συμπληρώνει: «μετά από 7 μήνες όμως άρχισε να μην τρώει και να κάνει εμετούς. Μας είπαν να μπει στην Παιδιατρική του Ρίου. Το βράδυ ήταν ήρεμη, κοιμήθηκε χωρίς να κάνει εμετό. Το δεύτερο βράδυ βλέπαμε τηλεόραση και μας κάνει ένα τεράστιο επεισόδιο με σπασμούς, με συνέπεια να μεταφερθεί στη ΜΕΘ. Δεν έχουμε καταλάβει πώς προήλθε».

Η στιγμή του θανάτου της Τζωρτζίνας

Συγκλονιστική η περιγραφή των γονιών από τις τελευταίες στιγμές της 9χρονης Τζωρτζίνας.

«Έφυγε στις 29 Ιανουαρίου. Δεν έχει κλείσει ούτε μήνας ακόμη», είπε η μάνα του παιδιού.

«Όταν παθαίνει η Τζωρτζίνα το επεισόδιο της ανακοπής ξεκινά ένας γονιδιακός έλεγχος καρδιάς από το Ωνάσειο. Πήραν δείγματα από εμάς, την νεκρή Ίριδα και την Τζωρτζίνα και έχουν ελεγχθεί», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού.

«Αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες είναι όχι τραγικό. Από πολλά άρθρα που γράφονται έχουν στραφεί όλοι εναντίον της μάνας. Πετάνε πράγματα στο σπίτι μας και έχει καταβληθεί η μάνα», ανέφερε ο πατέρας, με τη μητέρα να αναφέρει: «Έβγαλαν στο φως της δημοσιότητας πράγματα για την προσωπική μας ζωή, χωρίς να το θέλουμε. Μας κατέκριναν που χαμογελάμε. Ναι είχαν πεθάνει δυο παιδιά, αλλά υπήρχε ένα ακόμη παιδί πίσω».

Στην ερώτηση αν η μητέρα των παιδιών αν έχει σχέση με τους θανάτους των τριών κοριτσιών, εκείνη απάντησε: «Κανείς δεν ήρθε να με ρωτήσει πώς ζω εγώ τώρα στο σπίτι χωρίς τα παιδιά μου. Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα, ήμουν δίπλα τους. Με ποια λογική;», αναφέρει.

Για τα μαθήματα εγκληματολογίας που είχε κάνει η μητέρα των κοριτσιών είπε: «Δεν θεωρώ το ότι έκανα μαθήματα εγκληματολογίας σημαίνει ότι μπορώ να σκοτώσω κιόλας».

Και ξεσπά: «Έχω ακούσει τα πάντα. “Είσαι φόνισσα, το τέλειο έγκλημα”».

Τέλος, οι γονεις αποκάλυψαν πως πριν από τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας, διέκοψαν την 4η κύηση γιατί φοβήθηκαν μήπως υπάρχει κάποιο γονιδιακό πρόβλημα υγείας.

«Κάναμε το τρίτο παιδί επειδή είχαμε έναν θάνατο παιδιού και μας είπαν ότι ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Δεν μας είπε κανείς για γονιδιακό πρόβλημα. «Η κύηση διακόπηκε γιατί μας είπαν για τον γονιδιακό έλεγχο ότι δεν είναι τίποτα σίγουρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ