Λίγο μετά το άνοιγμα και τη δημοσιοποίηση μέρους, όχι μίας αλλά 5 διαθηκών του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο Νίκος Κουρής, που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στα δικαστήρια με την κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα, δημοσιεύει ένα ιδιόχειρο σημείωμα του συνθέτη. Μέσα από αυτό του παραχωρεί το δικαίωμα να παίζει ελεύθερα στο διαδικτυακό του ραδιόφωνο τα τραγούδια του.

Το σημαντικό όμως σε αυτό το σημείωμα -με την προϋπόθεση φυσικά να είναι αυθεντικό- είναι ότι ο Μίκης Θεοδωράκης τον αποκαλεί «Νίκο Θεοδωράκη».

Το σημείωμα συγκεκριμένα αναφέρει:

«Για τον Νίκο Θεοδωράκη

Έχεις την άδειά μου να μεταδίδεις από το Radio Μikis 1 και 2 τη μουσική μου».

Σήμερα ο δικηγόρος της Μαργαρίτας Αλέξανδρος Λυκουρέζος με δηλώσεις του στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» δήλωσε για τον Νίκο Κουρή: Οι διαθήκες είναι 5. Η τελευταία συνετάγει το 2017. Έχουμε άλλες 4 συμπληρωματικές και αναφέρονται σε επιμέρους θέματα. Σε αυτή του Φεβρουαρίου 2021 αναφέρεται το Miki’s Radio που επιμελείται ο Νίκος Κουρής. Είναι ένα ραδιόφωνο που έπαιζε και μετέδιδε μουσική του Μίκη. Το αγαπούσε πολύ ο Μίκης και είχε άριστη συνεργασία με τον Νίκο Κουρή. Αναφέρεται σε αυτόν ως «Νίκος Κουρής (Νίκος Θεοδωράκης όπως υπογράφει). Καταρρέουν αυτά που ισχυρίζεται ο κύριος Κουρής ότι είναι γνήσιο τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη. Αν ήταν γιος του θα το είχε διατυπώσει με σαφήνεια. Δεν λέει “το τέκνο μου”. Ζητάει από όλους να μην δημιουργήσουν εμπόδια στη συνέχεια λειτουργίας αυτού του ραδιοφώνου. Απλώς τον απαλλάσσει από το να καταβάλλει -όπως κάθε ραδιόφωνο- πνευματικά δικαιώματα της δημόσιας εκτέλεσης των έργων που μεταδίδει»

Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Κουρής χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια το όνομα Νίκος Θεοδωράκης και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προσέφυγε στα δικαστήρια και κατέθεσε αίτηση προσωρινής απόφασης με την οποία δεν θα μπορούσε ο Νίκος Κουρής να χρησιμοποιεί το επίθετο Θεοδωράκης. Μάλιστα σε δηλώσεις του στο okmag, στις 30 Σεπτεμβρίου είχε πει μεταξύ άλλων: «Θα αποδειχθεί και αυτό στην πορεία… ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη». Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, από την εκπομπή T-live, ο Νίκος Κουρής κάλεσε την κόρη του μεγάλου μας συνθέτη να κάνουν τεστ DNA, προκειμένου να αποδειχθεί μέσω της επιστήμης αν είναι η όχι αδέλφια…

Μαζί με το σημείωμα που δημοσίευσε ο Νίκος Κουρής αναφέρει: «Ο Μίκης με τίμησε αφήνοντας μου την διαχείριση του έργου του μέσα από το mikisradio.com, απαλλάσσοντας το από την υποχρέωση των Πνευματικών Δικαιωμάτων!!!! Θα σεβαστώ με ευλάβεια τα γραφόμενα της διαθήκης και εύχομαι να σεβαστούμε όλοι τις επιθυμίες του Μεγάλου Δωρητή!!!! Τον ευχαριστώ για όσα μας έδωσε και όσα μου έδωσε!!!!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ