Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και τη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου που έγραψαν το σενάριο, η νέα σειρά μυθοπλασίας οκτώ επεισοδίων «Το βραχιόλι της φωτιάς» θα κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 τη νέα σεζόν.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας δίνει τις τελευταίες οδηγίες πριν ξεκινήσει μία ακόμη λήψη στα γυρίσματα της νέας σειράς της ΕΡΤ1, Το βραχιόλι της φωτιάς. Τα γυρίσματα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ την πρωτότυπη μουσική της σειράς γράφει ο Μίνως Μάτσας.
Η Ελισάβετ Μουτάφη στον ρόλο της μητέρας της οικογένειας, Μπενούτα Κοέν, με τις τηλεοπτικές της κόρες Χριστίνα Μαθιουλάκη (Ραχήλ) και Νεφέλη Κουρή (Ζακλίν)

Σύμφωνα με την ιστορία, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωύς Κοέν να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Εκεί η σύζυγός του Μπενούτα φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ, ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά.

Η οικογένεια του Ιωσήφ ζει αργότερα τον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ στην Καλαμαριά παράλληλα με τη χρεοκοπία του πατέρα του και τη φυγή από το σπίτι της μεγάλης του αδελφής Ζακλίν, η οποία θέλει να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος καίει όσα ο Ιωσήφ γνώριζε μέχρι τότε, με τραγική κατάληξη τη μεταφορά της οικογένειας στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

Η Εβραία Ζακλίν Κοέν (Νεφέλη Κουρή) ζει έναν απαγορευμένο έρωτα –λόγω διαφορετικής θρησκείας– με τον χριστιανό Κωνσταντίνο (Σπύρο Σταμούλη).
Τον Ιωσήφ, τον γιο της οικογένειας Κοέν, που είναι και ο κεντρικός άξονας της ιστορίας, ενσαρκώνει σε παιδική ηλικία ο μικρός Παναγιώτης Ξυνός και αργότερα ο Δημήτρης Αριανούτσος. Σε μεγαλύτερη ηλικία τον ρόλο αναλαμβάνει ο Χρήστος Λούλης

«Η ΕΡΤ, πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου, αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα θέμα που δεν έχουμε ανοίξει όλα αυτά τα χρόνια. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν μεγάλη και χάθηκε βίαια. Από τους 60.000 επέστρεψαν καταρρακωμένοι οι 3.000, βρίσκοντας τις περιουσίες τους καταπατημένες. Έπρεπε να αρχίσουν ξανά από την αρχή» δηλώνει στο ΟΚ! ο Νίκος Ψαρράς, που υποδύεται τον Μωύς Κοέν.

Και συνεχίζει: «Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα αλλά υπάρχουν και κάποιες σκηνές γυρισμένες στη Θεσσαλονίκη. Η σκηνογράφος ψάχνει να βρει χώρους που να θυμίζουν εκείνη την εποχή προκειμένου να υπάρχει μια σωστή απεικόνιση. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία που πιστεύω, θα καθηλώσει το κοινό».

Ο Νίκος Ψαρράς υποδύεται τον πατέρα της εβραϊκής οικογένειας, Μωύς Κοέν. Στη φωτογραφία με τους τηλεοπτικούς του γιους Γκαλ Ρομπίσα (Δαβίδ), Παναγιώτη Ξυνό (Ιωσήφ) και την Ηλέκτρα Μπαρούτα στον ρόλο της υπηρέτριας του σπιτιού.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ