Μια εβδομάδα πριν από την επίσημη πρεμιέρα της στην ΕΡΤ, η σειρά «Το βραχιόλι της φωτιάς» έκανε το crush test της στο Ertflix. Τα 8 επεισόδιά της ήταν διαθέσιμα από τις 25 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου. Οι χρήστες της πλατφόρμας επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των συντελεστών της φτάνοντας τις 1 εκατομμύριο θεάσεις μέσα σε μία εβδομάδα. Ακολούθησαν διθυραμβικά σχόλια στο Twitter.

Εμείς, κάναμε binge watching και καταλήξαμε στο ότι ότι πρόκειται για την καλύτερη σειρά του 2023 -κι ας είμαστε ακόμα μόλις στον Φεβρουάριο. Από τις 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στις 22:00 θα έχετε την ευκαιρία να το διαπιστώσετε κι εσείς βλέποντας τη σειρά μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

Μια σειρά της ΕΡΤ που άξιζε το binge watch

Η σειρά μας μεταφέρει στην ιστορική περίοδο από το 1917 μέχρι το 1962. Bασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου και την τηλεοπτική μεταφορά έχουν κάνει οι Νίκος Απειρανθίτης -υπογράφει το σενάριο και στα «Καλύτερά μας χρόνια- και Σοφία Σωτηρίου.

Στο εξαιρετικό καστ των ηθοποιών βρίσκονται οι Νίκος Ψαρράς, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Λούλης, Σπύρος Σταμούλης, Μιχάλης Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή και Δημήτρης Αριανούτσος, ενώ την πρωτότυπη μουσική τίτλων τέλους υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

Στη dream team θα πρέπει να προσθέσουμε και την ενδυματολόγο Μαρία Κοντοδήμα που έδειξε πόσο καλά «διαβασμένη» ήταν για την εποχή που περιγράφει η σειρά της ΕΡΤ. Αν αγαπάτε τα trivia να σας πούμε ότι τα ενδύματα άγγιξαν τα 1.000 ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές στολές της εποχής και ράφτηκαν περισσότερες από 60.

Η ιστορία που ξεδιπλώνεται στο «Βραχιόλι της φωτιάς»

Το «Βραχιόλι της φωτιάς» ακολουθεί την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Disclaimer: Οι σκηνές της πυρκαγιάς και αργότερα ο εμπρησμός του Κάμπελ έδειξαν μια αδυναμία των ελληνικών παραγωγών που καλούνται να δημιουργήσουν με πενιχρά οικονομικά μέσα.

Στον καταυλισμό λοιπόν, η σύζυγός του Μωής Κοέν, Μπενούτα φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ. Η φωτιά φαίνεται να τον ακολουθεί και στην πορεία της ζωής του. Η οικογένειά του ζει τον εμπρησμό του Κάμπελ, μια χρεοκοπία και το σκόρπισμα της οικογένειας με τραγική κατάληξη τη μεταφορά τους στο Άουσβιτς.

Τον Ιωσήφ σε μεγάλη ηλικία ενσαρκώνει ο Χρήστος Λούλης. Μία από τις πιο δυνατές σκηνές της σειράς ακούμε τον παρακάτω διάλογο με την σύζυγό του:

-Ό,τι ζήσαμε δεν θα έρθει ποτέ ξανά

-Δεν μπορώ να είμαι και τόσο σίγουρος.

Όλοι απευχόμαστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτή τη φρίκη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην ξεχάσουμε. Η σειρά είναι μια πολύ καλή αφορμή να ανατρέξουμε σε αυτό το μελανό κομμάτι της ιστορίας και να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί. Δίπλα στη σειρά μπορεί να προστεθεί ένας μεγάλος αριθμός από ντοκιμαντέρ με αληθινές ιστορίες και εξίσου αξιόλογα βιβλία με αυτό της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου που βασίζεται στην ιστορία της δικής της οικογένειας. Προτείνω το «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» του Πρίμο Λέβι (εκδόσεις Άγρα) και το «Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς» του Αντόνιο Ιτούρμπε (εκδόσεις Κλειδάριθμος).

Θα δανειστώ κλείνοντας μια ατάκα ενός από τους ήρωες: «Για να μην ξεράσεις ποτέ ούτε εσύ ούτε κανείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ