Αν η Φαίη Ξυλά και ο Αλέκος Συσσοβίτης γνωρίζονται χρόνια, η αφορμή για να συναντηθούν δόθηκε φέτος στην παράσταση «Στο πέμπτο σκαλοπάτι» με αέρα Χίτσκοκ στο θέατρο Αθηνά. Οι δύο πρωταγωνιστές μιλούν στο ΟΚ! για ολέθριες σχέσεις, μοιραία λάθη αλλά και τη διαχρονική γοητεία εντός και, κυρίως, εκτός ρόλου.

Μόλις κάνατε πρεμιέρα με το διάσημο αστυνομικό θρίλερ του Φρέντερικ Νοτ «Στο πέμπτο σκαλοπάτι», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν. Το έργο ανακάλυψε ο μετρ του είδους Άλφρεντ Χίτσκοκ, που δημιούργησε την επιτυχημένη κινηματογραφική του μεταφορά «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως» (Dial M for Murder). Στην παράσταση υποδύεστε ένα ζευγάρι…

Φαίη: …όχι ακριβώς ευτυχισμένο. Ξεκινώντας το έργο εμφανίζομαι με τον εραστή μου, τον Μαξ (σ.σ. Αποστόλης Τότσικας), οπότε καταλαβαίνετε ότι το ζευγάρι δεν είναι και τόσο αγαπημένο. Είμαι η Μάργκοτ, μια γυναίκα από καλή οικογένεια που έχει κληρονομήσει αρκετά χρήματα, και είμαι παντρεμένη με τον Τόνι που είναι τενίστας, και μάλιστα καλός.

Αλέκος: Ενώ ο Τόνι είναι υπέρμετρα φιλόδοξος και στόχος του είναι το χρήμα, εξού και ο γάμος του με τη Μάργκοτ, νιώθω πως πίσω από αυτό κρύβεται κάτι άλλο. Νομίζω πως πραγματικά αγάπησε τη σύζυγό του.

Φαίη: Όντως. Απλά στην πορεία της σχέσης με παραμελούσε, ήταν λίγο εγωιστής, παρτάκιας θα έλεγα, οπότε κάποια στιγμή ερωτεύομαι έναν άλλο άντρα, τον Μαξ, που είναι συγγραφέας και ζει στη Νέα Υόρκη. Το έργο ξεκινά τη στιγμή που πάω να χωρίσω τον άντρα μου για τον εραστή και μόλις ο Τόνι το συνειδητοποιεί, αλλάζει στάση.

Αλέκος: Αποφασίζω ότι θέλω να τη σκοτώσω για να πάρω τα χρήματά της. Ο ήρωάς μου θέλει να μείνει «πρωταγωνιστής» στη ζωή του. Όπως μετά το τένις κάνει έναν πλούσιο γάμο, έτσι και τώρα θέλει να συνεχίσει τις απολαύσεις στη ζωή του. Υπάρχει μια απάτη. Τον απατάει η γυναίκα του με έναν εραστή. Έτσι, επικαλείται τον φόνο.

Η Φαίη Ξυλά και ο Αλέκος Συσσοβίτης ποζάρουν στον φακό της Ιωάννας Τζετζούμη.

Έχετε φτάσει σε δύσκολες, μοιραίες καταστάσεις σε μια σχέση;

Φαίη: Ευτυχώς, δεν έχω φτάσει σε φόνο. (Γελάει.) Θεωρώ πως ο έρωτας δεν φέρνει δύσκολες καταστάσεις. Ο έρωτας τα κάνει απλά όλα. Όταν είναι δύσκολες οι καταστάσεις, πρόκειται είτε για κόλλημα είτε για εμμονή. Από τη δική μου πλευρά όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αν συμβαίνει από την άλλη, καλό είναι να φεύγεις τρέχοντας.

Αλέκος: Εγώ έχω ζήσει δύσκολες καταστάσεις. Αν δεν γευτούμε την ήττα και τη νίκη, δεν θα ωριμάσουμε, θα μείνουμε μικροί μέσα μας. Όταν είμαστε γενναίοι να ανοιχτούμε σε μεγάλες θάλασσες και αντιμετωπίζουμε το άγνωστο σαν κάτι θεμιτό, τότε πάμε ένα βήμα παραπέρα. Είναι κίνητρο να έρχονται απρόβλεπτα πράγματα στη ζωή σου και να μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι.

Σε τι σας έχει οδηγήσει το πάθος;

Αλέκος: Στο να συμβούν πράγματα που δεν ήταν του χαρακτήρα μου. Μου έχει συμβεί να μηχανορραφήσει, να σκαρφιστεί διάφορες πράξεις και μεθόδους, να διαβάσει μηνύματά μου ή να μπει στο Ίντερνετ και να δει τι μηνύματα έχω στείλει και σε ποιον. Δεν το περίμενα. Έχω βιώσει τέτοιες καταστάσεις, όχι πολύ ακραίες, γιατί οι ακραίες καταλήγουν σε αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις. Η φύση του ανθρώπου είναι εκρηκτική και εκδικητική. Επομένως, αν έχεις το σθένος να συγχωρέσεις τον άλλο, να καταλάβεις από πού προέρχονται οι πράξεις του, μπορείς να συνεχίσεις μαζί του. Αν όχι, χωρίζεις. Ωστόσο, πρέπει να κάνεις και αυτοκριτική, τι έχεις κάνει εσύ, πόσο «ένοχος» είσαι για ό,τι συμβαίνει.

Φαίη: Συμφωνώ με τον Αλέκο, η αυτοκριτική είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο στις σχέσεις αλλά και γενικότερα. Ό,τι έχει συμβεί σε σχέσεις μου, φταίω ή δεν φταίω, πάντα παίρνω το μερίδιο ευθύνης, θεωρώντας ότι ήταν και μια λάθος δική μου επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ