Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι η πολιτική κηδεία και στη συνέχεια η αποτέφρωση του μεγάλου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου «Ευάγγελος Καλαφάτης και Συνεργάτες» που εκπροσωπεί την οικογένεια του συνθέτη είναι η εξής: «Σήμερα, 3 Ιουνίου 2022 και ώρα 13.30 έγινε στο κοιμητήριο Père Lachaise του Παρισιού, πολιτική κηδεία και εν συνεχεία αποτέφρωση του μεγάλου Έλληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου, σε στενό κύκλο και με λιτή και απέριττη τελετή».

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε ένα CD με ανέκδοτη μουσική του συνθέτη. Στην τελετή παραβρέθηκαν η επί 30 έτη σύντροφος του συνθέτη Λώρα Μεταξά και μέλη της οικογένειάς του.

Επίσης, ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο θεωρητικός φυσικός και στέλεχος της NASA, Σκοτ Μπόλτον, η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαϊα Μπαλτά και η πρώην βασίλισσα της Περσίας, Φαράχ Ντιμπά Παχλαβί.

Οι επικήδειοι ξεκίνησαν με ένα συγκινητικό μουσικό κομμάτι που έγραψε και ερμήνευσε ειδικά για την περίσταση ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και στο έργο του συνθέτη κατά σειρά ο νευροχειρουργός Χρήστος Τέγος, η Συντηρήτρια έργων τέχνης Αγγελική Μαχάον, ο γιατρός και ερευνητής Δημήτρης Σκόκος και τέλος ο δικηγόρος, εκπρόσωπος επί δεκαετίες και στενός φίλος του, Ευάγγελος Καλαφάτης, που ήταν ο μόνος που μίλησε στα ελληνικά.

 Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης, 17 Μαΐου σε ηλικία 79 ετών. Γεννημένος στις στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη σύνθεση από την ηλικία των 4 ετών, ενώ στα έξι του έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση, όντας αυτοδίδακτος. Αργότερα σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ