Μπορεί να μην είναι πια μαζί μας, αλλά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα μείνει αθάνατος στις καρδιές μας.

«Ο τρόπος που μεγάλωσα και αντιλήφθηκα τον κόσμο, η πρώτη μου επαφή με τη μουσική, οι πρώτες μου αναμνήσεις ήταν πάντα διαφορετικές. Δεν μεγάλωσα ποτέ με την ιδέα στο μυαλό μου να γίνω διάσημος ή επαγγελματίας μουσικός ή συνθέτης. Όλα αυτά δεν είχαν και συνεχίζουν να μην έχουν νόημα για μένα. Στο πέρασμα των χρόνων έπρεπε να κάνω συγκεκριμένα πράγματα για να φτάσω εκεί που θα μπορώ να έχω την άνεση να κάνω ακόμα περισσότερα. Δεν ήμουν ποτέ ένας καλός ποπ σταρ. Δεν ήμουν ποτέ εκείνος που προσπαθούσε να πουλήσει τον εαυτό του στις δισκογραφικές εταιρείες. Αυτό ήταν πάντα και το μεγαλύτερο πρόβλημά μου» είχε αποκαλύψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.

Με τον Ντέμη Ρούσσο και τον Λουκά Σιδερά είχαν δημιουργήσει τη θρυλική ροκ μπάντα Aphrodite’s Child (1967-1972).

Την Τρίτη 17 Μαΐου έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια, ύστερα από 3μηνη νοσηλεία σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου είχε διαγνωστεί με κορονοϊό. Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης –γνωστός διεθνώς με το όνομα Vangelis– ήταν αυτοδίδακτος, ένας πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής. Από τα παιδικά του ακόμη χρόνια στη γενέτειρά του, την Αγριά Βόλου, το έμφυτο ταλέντο του ξεχώριζε.

Το 1982 τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» (1981) –«δεν έγινα διαφορετικός με ένα βραβείο Όσκαρ» θα πει αργότερα–, ενώ είχε επενδύσει μουσικά και άλλες σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το Blade Runner (1982) σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, αλλά και Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (1992) σε σκηνοθεσία του φίλου Ρομάν Πολάνσκι.

Τον Μάιο του 1991 στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών με τον Ρομάν Πολάνσκι.

Μάλιστα, τo 1982 ήταν εκείνος που δημιούργησε το χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ που μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων.

Τον Μάιο του 2008 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος παρευρέθηκε στην τιμητική εκδήλωση συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Λώρα Μεταξά.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε συνεργαστεί ακόμη και με τη NASA ταξιδεύοντας στο Διάστημα μέσω της μουσικής του, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της «2001: Οδύσσεια στον Άρη».

Φωτογαρφίες: Getty images/ Idal Image, NDP

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ