Μετά από μια πολύωρη τελετή ολοκληρώθηκε η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Το τελευταίο ταξίδι της ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από το Αβαείο του Ουέστμινστερ όπου βρισκόταν η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα. Από εκεί, με τη συνοδεία της οικογένειάς της, έφτασε στο Κάστρο του Ουίνδσορ όπου επέλεξε να είναι η τελευταία της κατοικία.

Στο κάστρο του Ουίνδσορ και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία. Στη συνέχεια το φέρετρο με τη σορό τοποθετήθηκε στην κρύπτη αφού του αφαιρέθηκαν τα σύμβολα της μοναρχίας: το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα, σύμβολα της μοναρχίας. 

Αυτά τοποθετήθηκαν σε σημείο του ναού του Αγίου Γεωργίου και θα μεταφερθούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι τη στέψη του βασιλιά Κάρολου που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη άνοιξη.

Χωρίς τα βασιλικά σύμβολα και υπό τη συνοδεία της γκάιντας, το φέρετρο βυθίστηκε στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο. Έτσι, η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε στην ιστορία με τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν την κηδεία της στις οθόνες τους και ένα εκατομμύριο να έχει βγει στους δρόμους της Βρετανίας.

Λίγο μετά τις 21:30, η βασιλική οικογένεια σε μια ιδιωτική τελετή παρέστη στον ενταφιασμό της βασίλισσας Ελισάβετ. Μαζί της ετάφη και ο πρίγκιπας Φίλιππος, που πέθανε πριν από ένα χρόνο.

Η ιστορία αγάπης με τον Φίλιππο που αποκαλούσε «βράχο« της

Η συνάντησή τους το καλοκαίρι του 1939 έμελλε να είναι καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή τους. Η 13χρονη τότε πριγκίπισσα ερωτεύτηκε τον 18χρονο σαγηνευτικό δόκιμο του Βασιλικού Ναυτικού Κολλεγίου στο Ντάρτμουθ.

«Θυμάμαι ότι συνάντησα πρώτη φορά τον Φίλιππο τον Ιούλιο του 1939, στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο το Ντάρτμουθ, λίγο πριν από τον Πόλεμο. Ήμουν 13 ετών και εκείνος ένας 18χρονος δόκιμος. Κάποιες φορές μαζί με τον θείο του και τη θεία του (λόρδο και λαίδη Μαουντμπάτεν) περνούσαμε μαζί τα Σαββατοκύριακα στο Ουίνδσορ αλλά και γιορτές στο Μπαλμόραλ» είχε εξομολογηθεί η ίδια. Οι δυο τους διατηρούσαν τον νεανικό πλατωνικό τους έρωτα αλληλογραφώντας, όταν εκείνος ήταν εν πλω υπηρετώντας στο Βασιλικό Ναυτικό της Αγγλίας. Μάλιστα, μέσα στα γράμματά τους αντάλλασσαν και φωτογραφίες τους.

Ο Φίλιππος απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους από το παλάτι τον Ιούλιο του 1947. Ο μεγαλοπρεπής γάμος τους έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947, ενώ τον παρακολούθησαν σε ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση από το BBC 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Τον Νοέμβριο του 1972 γιόρτασαν την αργυρή επέτειο του γάμου τους.

«Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσω τον λόγο μου με τις παρακάτω λέξεις: “ο σύζυγός μου και εγώ”. Ένας γάμος αρχίζει με την ένωση των συζύγων, αλλά αυτή η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, όσο βαθιά κι αν είναι, πρέπει να αναπτυχθεί και να ωριμάσει με την πάροδο των ετών» είχε δηλώσει τότε η ίδια. Στον μακροβιότερο βασιλικό γάμο όλων των εποχών τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα ρόδινα. Στα 73 χρόνια που έζησαν μαζί ο δούκας του Εδιμβούργου και η βασίλισσα Ελισάβετ βίωσαν σχεδόν τα πάντα. Πολέμους, εναλλαγές κυβερνήσεων, οικογενειακές κρίσεις, φημολογούμενες απιστίες, διαζύγια, σκάνδαλα. Ένα, όμως, παρέμενε πάντα σταθερό. Στο τέλος ο ένας στεκόταν πάντα στο πλάι του άλλου. Ο Φίλιππος ήταν πάντα ο «βράχος» της Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσε όταν αλληλογραφούσαν επτά δεκαετίες πριν.

«Όλα αυτά τα χρόνια ήταν η δύναμή μου. Του χρωστάω περισσότερα από όσα θα μπορούσε να παραδεχτεί» είχε πει κατά την επέτειο των 50 χρόνων του γάμου τους. «Έφυγαν» από τη ζωή με διαφορά 17 μηνών, με τον πρίγκιπά της να αφήνει την τελευταία του πνοή πρώτος τον Απρίλιο του 2021 και εκείνη να τον ακολουθεί. Ίσως να έπρεπε για πρώτη φορά, μακριά από το βασιλικό πρωτόκολλο, εκείνη να τον ακολουθήσει, κάτι που δεν συνέβη ποτέ σε όλη τη διάρκεια της κοινής τους ζωής.

Φωτογραφίες: Zuma Press

Με πληροφορίες από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα Νέα Σαββατοκύριακο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ