Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήταν ο ιδανικός πρίγκιπας του παραμυθιού, αλλά για 73 ολόκληρα χρόνια ήταν ο «βράχος» της βασίλισσας Ελισάβετ. Εκείνη ως αντάλλαγμα του πρόσφερε την οικογένεια που πάντοτε αναζητούσε. «Το μόνο αληθινό πράγμα για εμένα σε αυτόν τον κόσμο είναι η Λίλιμπετ», είχε πει ο Φίλιππος για εκείνη.

Το love story τους

Η Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν τρίτα ξαδέλφια, κάτι που όμως δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στους βασιλικούς κύκλους. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε το 1934, στον γάμο της εξαδέλφης του Φίλιππου, πριγκίπισσας Μαρίνας, με τον θείο της Ελισάβετ, δούκα του Κεντ.

Ξανασυναντήθηκαν στην τελετή στέψης του πατέρα της Ελισάβετ, βασιλιά Γεωργίου, το 1937. Η τρίτη τους συνάντηση το 1939, όταν εκείνη ήταν μόλις 13 ετών, έμελλε να είναι καθοριστική και για τους δύο. Η νεαρή πριγκίπισσα ερωτεύτηκε τον 18χρονο τότε ελληνικής καταγωγής πρίγκιπα Φίλιππο όταν τον συνάντησε στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο στο Ντάρτμουθ. Εντυπωσιάστηκε από το γοητευτικό παρουσιαστικό του αλλά και τις άριστες αθλητικές του επιδόσεις.

«Δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια της από πάνω του» είχε αποκαλύψει η νταντά της. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Φίλιππος επισκεπτόταν συχνά τα ξαδέλφια του στο κάστρο του Ουίνδσορ, ενώ οι δυο τους αλληλογραφούσαν όταν εκείνος ήταν εν πλω υπηρετώντας στο Βασιλικό Ναυτικό της Αγγλίας. Μάλιστα μέσα στα γράμματά τους έβαζαν και φωτογραφίες τους. Η Ελισάβετ πάντα είχε στο κομοδίνο της μια δική του φωτογραφία, στην οποία είχε μούσι. Από την πλευρά του εκείνος κρατούσε στην καμπίνα του στο πλοίο μια δική της, ενώ στην τσάντα του όταν έφευγε από το πλοίο τα Σαββατοκύριακα έβαζε πάντα μια φωτογραφία της σε μια μικρή δερμάτινη θήκη. Μάλιστα, σε κάθε του άδεια από το πολεμικό ναυτικό πήγαιναν στο θέατρο ή για χορό.

«Αγαπάμε τον χορό και οι δύο, και έχουμε χορέψει στα κλαμπ Ciro’s και Quaglino’s αλλά και σε αρκετά πάρτι» είχε παραδεχτεί η Ελισάβετ. Η καταγωγή του αλλά και το γεγονός ότι ήταν χριστιανός ορθόδοξος σε συνδυασμό με τον αντισυμβατικό του χαρακτήρα έκαναν τον πατέρα της Ελισάβετ να έχει αμφιβολίες για την επιλογή της κόρης του. Όμως η επιμονή και το πείσμα της Λίλιμπετ (έτσι την αποκαλούσε χαϊδευτικά) για τον «πρίγκιπά» της δεν άφηναν περιθώρια.

Τον Αύγουστο του 1946 ο Φίλιππος προσκλήθηκε να περάσει έξι εβδομάδες για κυνήγι χήνας στο κάστρο Μπαλμόραλ της βασιλικής οικογένειας, το οποίο βρίσκεται στη Σκοτία. «Υποθέτω το ένα οδήγησε στο άλλο και ξεκίνησα να το σκέφτομαι σοβαρά. Όταν επέστρεψα το 1946 και πήγα στο Μπαλμόραλ ήταν πιθανότατα τότε που το είδαμε πιο σοβαρά και αρχίσαμε να το συζητάμε» αποκάλυψε ο Φίλιππος για το πώς ξεκίνησε η σχέση ζωής με την Ελισάβετ. «Είμαι σίγουρος ότι δεν αξίζω όλα τα καλά που μου έχουν συμβεί. Το να έχεις ερωτευτεί ολοκληρωτικά κάνει τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν μικρά. Συνειδητοποιώ τώρα τι διαφορά έκαναν αυτές οι λίγες εβδομάδες σε μένα. Η γενναιόδωρη φιλοξενία και η ζεστή φιλία αποκατέστησαν την πίστη μου στις αξίες και φώτισαν μια διαστρεβλωμένη άποψη για τη ζωή. Αυτή η συνθήκη (σ.σ. η γνωριμία τους) έκανε περισσότερα για μένα από οποιαδήποτε άλλη στη ζωή μου» ήταν τα λόγια του Φίλιππου στο ευχαριστήριο γράμμα του στην Ελισάβετ στις 14 Σεπτεμβρίου του 1946 μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πιθανότατα στο κάστρο Μπαλμόραλ ήταν που της έκανε πρόταση γάμου, την οποία η ερωτευμένη Ελισάβετ δεν θα μπορούσε παρά να δεχτεί.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους από το παλάτι τον Ιούλιο του 1947, ο Φίλιππος απαρνήθηκε τους τίτλους του (ονομάστηκε Lieutenant Mountbatten RN), ενώ απέκτησε βρετανική υπηκοότητα.

Ο μεγαλοπρεπής γάμος τους έγινε τον Νοέμβριο του 1947 και τον παρακολούθησαν 200.000.000 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Απόκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Το 1948 ήρθε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Κάρολος, και δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε η πριγκίπισσα Άννα. Το 1960 ήρθε στον κόσμο το τρίτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Ανδρέας, και το 1964 ο πρίγκιπας Εδουάρδος. Στον μακροβιότερο βασιλικό γάμο όλων των εποχών τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα.

Στα 73 χρόνια που έζησαν μαζί ο δούκας του Εδιμβούργου και η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασαν τα πάντα. Πολέμους, διαφορετικές κυβερνήσεις, οικογενειακές κρίσεις, φημολογούμενες απιστίες, διαζύγια, σκάνδαλα, όμως ένα πράγμα παρέμενε πάντα σταθερό: η αγάπη του ενός για τον άλλο. Ο Φίλιππος ήταν πάντα ο «βράχος» της Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσε όταν αλληλογραφούσαν επτά δεκαετίες πριν.

«Όλα αυτά τα χρόνια ήταν η δύναμή μου. Του χρωστάω περισσότερα από όσα θα μπορούσε να παραδεχτεί» είχε πει η βασίλισσα κατά την επέτειο των 50 χρόνων του γάμου τους.

Τον Απρίλιο του 2021 μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο έχασε και ένα μεγάλο μέρος της δύναμής της. Σχεδόν έναν χρόνο μετά άφησε κι εκείνη την τελευταία της πνοή.

Από το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ