O μεγάλος τελικός της Εurovision πλησιάζει και ο Βίκτωρ Βερνίκος είναι έτοιμος να ανέβει σήμερα στη σκηνή για τον Β’ ημιτελικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Ωστόσο, είναι πολλοί οι Έλληνες που σήκωσαν το βαρύ φορτίο της εκπροσώπησης μίας ξένης χώρας στην ιστορία του διαγωνισμού.

Τζίμης Μακούλης

Την αρχή έκανε ο Τζίμης Μακούλης όταν εκπροσώπησε την Αυστρία στον διαγωνισμό του 1961. Έγινε ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που συμμετείχε ποτέ στην Eurovision, σε μία χρονιά που η Ελλάδα δεν είχε καν αποπειραθεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας συμμετοχής στον διαγωνισμό!

Το τραγούδι του Sehnsucht κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις έναν βαθμό κι αυτόν από την επιτροπή της Αγγλίας. Βέβαια, το βαθμολογικό σύστημα τότε ήταν τελείως διαφορετικό. Περιορίστηκε στην 15η και προτελευταία θέση του διαγωνισμού.

Nάνα Μούσχουρη

Επόμενη η σπουδαία Nάνα Μούσχουρη η οποία έλαβε πρόταση για συμμετοχή στον διαγωνισμό το 1963, το κρατικό κανάλι του Λουξεμβούργου επέλεξε να εκπροσωπηθεί στον διαγωνισμό της Eurovision εκείνης της χρονιάς με το τραγούδι À force de prier. Η συμμετοχή τερμάτισε 8η με 13 βαθμούς (ανάμεσα σε 16 συμμετοχές).

Yovanna

Τρίτη κατά σειρά, η Yovanna όπου η Ελβετία, την επέλεξε το 1965 ώστε να την εκπροσωπήσει με το Non, à jamais sans toi, όπου έλαβε την 8η θέση με μόλις 8 βαθμούς, γεγονός που την βοήθησε να συνεχίσει την ήδη επιτυχημένη πορεία της σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Βίκυ Λέανδρος

Το 1967, το Λουξεμβούργο επιλέγει τη Βίκυ Λέανδρος με το τραγούδι L’amour est bleu. Με 17 βαθμούς, το τραγούδι κερδίζει την 4η θέση ανάμεσα σε 17 συμμετοχές. Το L’amour est bleu αγαπήθηκε τόσο ώστε να το κυκλοφορήσει στη συνέχεια σε 4 διαφορετικές γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ολλανδικά.

Η Βίκυ Λέανδρος επιστρέφει στον διαγωνισμό και πάλι με το Λουξεμβούργο το 1972 και ερμηνεύει το Après Toi, κερδίζοντας με 128 βαθμούς την πρώτη θέση! Έτσι, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα νικήτρια στην ιστορία του θεσμού.

Ελπίδα

Το 1986, η Ελπίδα επιλέγεται από το κρατικό κανάλι της Κύπρου, να την επιλέξει να ερμηνεύσει το κομμάτι «Τώρα ζω». Το τραγούδι συγκέτρωσε 4 βαθμούς (3 από Γιουγκοσλαβία και 1 από Ιρλανδία) και η Ελπίδα βρλεθηκε στην 20η και τελευταία θέση το 1986.

Φάνη Πολυμέρη και Γιάννης Σαββιδάκης

Επόμενοι, Φάνη Πολυμέρη και Γιάννης Σαββιδάκης εκπροσωπούν την Κύπρο 1989 με τη μπαλάντα «Απόψε ας βρεθούμε», συγκεντρώνοντας 51 βαθμούς. Η Κύπρος ανεβαίνει στην 11η θέση ανάμεσα σε 22 συμμετοχές.

Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα έλαμψε στην σκηνή της Eurovision 2018 με το Fuego και κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση της τελικής κατάταξης. Οι κριτικές επιτροπές των χωρών έφεραν την Κύπρο με την Ελένη Φουρέιρα στην πέμπτη θέση με 183 βαθμούς. Από τις ψήφους του κοινού η Ελένη Φουρέιρα ήρθε στην δεύτερη θέση προτίμησης παίρνοντας 253 βαθμούς και συγκεντρώνοντας συνολικά 436 βαθμούς.

Τάμτα 

Η Τάμτα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό με την Κυπριακή αποστολή στη Eurovision όπου χόρεψε στους ρυθμούς του Replay.

Η Τάμτα τραγούδησε και χόρεψε στο beat του κάνοντας όλους όσοι παρευρέθηκαν στο Τελ Αβίβ  20 2019, ωστόσο η Κύπρος με την Τάμτα βγήκε στη 15η θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ