Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε η EBU σήμερα Παρασκευή (17/06). Μετά τη μεγάλη νίκη της Ουκρανίας και του συγκροτήματος Kalush Orchestra με το τραγούδι Stefania στο Τορίνο η EBU ανακοίνωσε ότι η επόμενη Eurovision δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προτεραιότητα για τη διοργάνωση του μουσικού θεσμού την επόμενη χρονιά έχει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο αφού κατετάγη, φέτος, στη δεύτερη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον μεγάλο τελικό της φετινής Eurovision, και τη μεγάλη νίκη της Ουκρανίας είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως σε περίπτωση που κερδίσουν οι Kalush Orchestra, δεν θα γίνει στην Ουκρανία η επόμενη διοργάνωση. Ο δήμαρχος της Στοκχόλμης είχε εκφράσει την επιθυμία του να γίνει ο διαγωνισμός στη Σουηδία, ενώ επικρατέστερη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακοίνωση της EBU αναφέρει: «Μετά τη νίκη του στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο, η EBU διερεύνησε τις επιλογές για τη διοργάνωση του διαγωνισμού του επόμενου έτους με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ουκρανίας (UA:PBC), ο οποίος είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2017 και το 2005. Είναι γνωστή η παράδοση ότι ο νικητής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision φιλοξενεί τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της βιωσιμότητας της διοργάνωσης και της ασφάλειας όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού. Δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στη φετινή νικήτρια χώρα, η EBU αφιέρωσε χρόνο για τη διενέργεια πλήρους αξιολόγησης και μελέτης τόσο με το UA:PBC όσο και με τρίτους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας και προστασίας».

Η EBU προσθέτει στην ανακοίνωσή της: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μία από τις πιο σύνθετες τηλεοπτικές παραγωγές στον κόσμο, με χιλιάδες εργαζόμενους και συμμετέχοντες στην εκδήλωση και απαιτούνται 12 μήνες προετοιμασίας. Έπειτα από αντικειμενική ανάλυση, η Ομάδα Αναφοράς, δηλαδή το Διοικητικό Δυμβούλιο της Eurovision, κατέληξε με μεγάλη λύπη στο συμπέρασμα ότι -δεδομένων των σημερινών συνθηκών- οι εγγυήσεις ασφαλείας και λειτουργίας που απαιτούνται για έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα σχετικά με τη φιλοξενία, την οργάνωση και την παραγωγή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τo UA:PBC. Η EBU θα ήθελε να ευχαριστήσει τo UA:PBC για την ολόψυχη συνεργασία και την εμπλοκή του στη διερεύνηση όλων των σεναρίων κατά τις εβδομάδες μετά τη νίκη των Kalush Orchestra στις 14 Μαΐου, στο Τορίνο, και να μοιραστεί τη θλίψη και την απογοήτευσή της που ο διαγωνισμός του επόμενου έτους δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Ουκρανία. Η EBU έχει υποστηρίξει το UA:PBC σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από την εισβολή. Θα διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί, ώστε το UA:PBC να διατηρήσει τις απαραίτητες υπηρεσίες που παρέχει στους Ουκρανούς».

Τέλος, στην ανακοίνωση της EBU τονίζεται: «Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα με τους κανόνες και για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, η EBU θα αρχίσει τώρα συζητήσεις με το BBC, ως επιλαχόντα της φετινής διοργάνωσης, για να φιλοξενήσει ενδεχομένως τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πλήρης πρόθεσή μας η νίκη της Ουκρανίας να αντανακλάται στον διαγωνισμό του επόμενου έτους. Αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα για εμάς στις συζητήσεις μας με τους ενδεχόμενους οικοδεσπότες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ