Η Ουκρανία συμμετέχει στη Eurovision 2022, με το συγκρότημα Kalush Orchestra και είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τον φετινό διαγωνισμό. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται είναι απίθανο η χώρα να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τη Eurovision λαμβάνοντας υπόψη θέματα οικονομικά, ασφάλειας και διαθέσιμων υποδομών.

Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν αν η Ουκρανία κερδίσει τη Eurovision 2022;

Εάν η νικήτρια χώρα δεν είναι σε θέση για οικονομικούς ή άλλους λόγους να αναλάβει, τα καθήκοντα φιλοξενίας συνήθως πηγαίνουν σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έθνη.

Η τελευταία φορά που η νικήτρια χώρα δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει τη Eurovision ήταν το Ισραήλ, το 1980, μετά από νίκες το 1979 και το 1980. Ο διαγωνισμός του 1980 διεξήχθη στην Ολλανδία.

Οι διοργανωτές της Eurovision, η Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνική Ένωση, δεν έχουν σχολιάσει τι θα μπορούσε να συμβεί την επόμενη χρονιά εάν κερδίσει η Ουκρανία.

Ωστόσο, η δήμαρχος της Στοκχόλμης έχει ήδη κάνει πρόταση να φιλοξενήσει τη Eurovision 2023 σε περίπτωση που η Ουκρανία κερδίσει τον φετινό διαγωνισμό αλλά δεν μπορέσει να τον φιλοξενήσει το επόμενο έτος. Υπήρξαν επικοινωνίες με τον πρέσβη της Ουκρανίας στη Σουηδία για να καταστεί σαφές ότι η Στοκχόλμη θα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό εάν η Ουκρανία κερδίσει.

Ένας από τους πιθανούς χώρους που έχει προτείνει ο Δήμαρχος της Στοκχόλμης είναι το Globen/Avicii Arena, το οποίο έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2000 και το 2016.

Η σουηδική εφημερίδα Aflonbladet μετέφερε τα λόγια της δημάρχου της Στοκχόλμης:

«Το ερώτημα έχει αρχίσει να τίθεται για το τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία πάρει τη νίκη το Σάββατο. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να διστάζουν να ψηφίσουν το αγαπημένο τους τραγούδι και να έχουν απορίες σχετικά με το αν είναι δυνατό να διοργανωθεί ο διαγωνισμός ή όχι. Επομένως, θέλουμε η Ουκρανία να γνωρίζει ότι είναι ευπρόσδεκτη να οργανώσει τον διαγωνισμό στη Στοκχόλμη εάν χρειαστεί».

Το Κίεβο φιλοξένησε τον διαγωνισμό για τελευταία φορά το 2017, αφού η Τζαμάλα κέρδισε στη Στοκχόλμη το 2016 με τη συμμετοχή της το 1944.

Με πληροφορίες από Αbc.net.au/Εurovoix

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ