Μια YouTuber που πάσχει από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας καταγράφει την προσπάθειά της να βάλει τέλος στη ζωή της σε μια κλινική ευθανασίας.

Η Γαλλίδα 23χρονη, που ακούει στο όνομα Ολίμπ, είπε πρόσφατα στους 255.000 οπαδούς του καναλιού της ψυχικής υγείας ότι ήταν «σε επαφή με γιατρούς» στο Βέλγιο, όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη.

Ο δημιουργός περιεχομένου πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας ή αλλιώς διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, μια κατάσταση που σχηματίζεται από τραύμα που συχνά είναι βαθιά οδυνηρό για εκείνους που επηρεάζει.

Ωστόσο, ο Βέλγος γιατρός τον οποίο προσέγγισε είπε ότι οι κλινικές δεν ήταν «διανομείς ευθανασίας» και ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ή χρόνια πριν κάποιος μπορέσει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Την περασμένη χρονιά υπήρξε η υπόθεση μιας άλλης 23χρονης με προβλήματα ψυχικής υγείας που επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της στο Βέλγιο. Η Σαντί δε Κορτ είχε επικαλεστεί αφόρητη ψυχική δυσφορία.

Είχε τραυματιστεί ψυχικά ως μάρτυρας της επίθεσης του ISIS στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών το 2016. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει όσα αντίκρισε με τα μάτια της. Παρά τις συνεδρίες και τη φαρμακευτική αγωγή, επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της τον Μάιο του 2022.

Λίγο καιρό αργότερα, ένας νευρολόγος δήλωσε ότι η απόφαση ήταν πρόωρη. Δεν είχαν διερευνηθεί πλήρως οι επιλογές της, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά. Είχε όμως την υποστήριξη της μητέρας της 23χρονης.

Η Ολίμπ, η οποία φέρεται να ζει με περίπου 40 ξεχωριστές προσωπικότητες, είπε αρχικά σε μια ανάρτηση στο Instagram, «το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα έχω καταφύγει σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στο Βέλγιο. Δεν είναι μια συζήτηση. Είναι η ζωή μου. Είναι μια απόφαση που πήρα και ήταν δύσκολη». Η Ολίμπ λέει ότι δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί το βάρος της κατάστασής της ή τις αιτίες της.

Μιλώντας στην Parisien, ο γιατρός που φέρεται να είχε προσεγγίσει η Ολίμπ, απέρριψε τους ισχυρισμούς της. Δεν είχαν προχωρήσει σε τέτοιο στάδιο οι συζητήσεις τους.

Η διαδικασία, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Το Βέλγιο, μάλιστα, έχει κουραστεί να χρωματίζεται ως «θάλαμος θανάτου». Με δεδομένο ότι η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στη Γαλλία.

Όπως λέει η Ολίμπ δεν επιθυμεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους νέους. Προτρέπει όσους έχουν σκοτεινές σκέψεις να βρουν ανθρώπους γύρω τους για να τους στηρίξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ