Πλέον οι καιροί που διανύουμε μας φέρνουν αντιμέτωπους με πραγματικές απειλές όπως η πανδημία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα/φυσικές καταστροφές που δημιουργούν επιπρόσθετη ανασφάλεια και σίγουρα μια οικονομική αβεβαιότητα.

Όπως τονίζει στο okmag.gr η ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Βλαχοπούλου «τo άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση που έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο η μια πραγματική απειλή. Αυτό το είδος του άγχους όχι μόνο είναι φυσιολογικό αλλά και απαραίτητο για να επιβιώσουμε. Σε λογικά πλαίσια μας βοηθά να πετύχουμε τους στόχους μας και να κάνουμε αλλαγές. Αντίθετα, το χρόνιο και υπερβολικό άγχος μας εμποδίζει να ζήσουμε ευτυχισμένα και δημιουργικά. Απειλεί την ψυχοσωματική υγεία και τις σχέσεις μας».

Πώς εκδηλώνεται

Το άγχος εκδηλώνεται σωματικά με δυσκολία στην αναπνοή, ιδρώτα, ταχυπαλμία, γαστρεντερολογικές διαταραχές, διάφορους μυϊκούς πόνους, δερματικές ενοχλήσεις, δυσπεψία, πονοκέφαλους, αϋπνία, υπέρταση, αύξηση ή απώλεια βάρους.

Εκτός από την αρνητική επίδραση που έχει στην φυσική υγεία, το άγχος επηρεάζει και την συναισθηματική σταθερότητα του ατόμου δημιουργώντας στεναχώρια, έντονη ανησυχία, εκνευρισμό , θυμό και προβληματικές σχέσεις..

Tips για να το καταπολεμήσουμε

Το άγχος πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν γίνει ανεξέλεγκτο και μόνιμο. Μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια σε κάποιον ειδικό, εκφράζοντας τις σκέψεις και τους φόβους σας. Προβλήματα στις σχέσεις ή στη δουλειά, πίεση και απαιτήσεις από το οικογενειακό περιβάλλον, οικονομικά προβλήματα και αμφιβολία για τις ικανότητες μας- αποτελούν τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που τείνουν να αγχώνουν και αποδυναμώνουν το άτομο.

  • Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο άγχος.   
  • Αναγνωρίστε και αποφύγετε αρνητικές σκέψεις, λέξεις και πεποιθήσεις που σας δημιουργούν δυσφορία και αλλοιώνουν την ψυχική ας διάθεση.
  • Μην είστε αναβλητικοί. Εξετάστε την επίλυση των προβλημάτων που αναβάλλετε για καιρό προκειμένου να βελτιώσετε μια σχέση ή μια εργασιακή κατάσταση που σας προκαλεί άγχος.
  • Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι ακριβώς σας προκαλεί άγχος, για ποιο λόγο και πότε συμβαίνει.
  • Πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι τόσο μια συγκεκριμένη κατάσταση όσο  ο τρόπος που την βιώνουμε. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης και οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις μπορούν να  δημιουργούν πίεση και ένταση.
  • Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους είναι η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης,  αλλά και η σωστή διατροφή, η συστηματική άθληση, η επαφή μας με την φύση, ο καλός ύπνος καθώς και διατήρηση ή και η ανάπτυξη  διαπροσωπικών σχέσεων.
  • Η ισορροπία ανάμεσα στον χρόνο δουλειάς και διασκέδασης καθώς και καλή οργάνωση του χρόνου  μειώνει αισθητά το άγχος. Κάντε μια λίστα με όλες τις υποχρεώσεις σας και θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προτεραιότητες.
  • Τέλος μην είστε υπερβολικά κριτικοί και σκληροί με τον εαυτό σας και δεχτείτε ότι στην ζωή υπάρχουν εμπόδια και αποτυχίες.

Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η Γνωσιακη -Συμπεριφοριστικη μέθοδος βοηθούν το άτομο να υιοθετήσει νέες συμπεριφορές και  διαφορετικό τρόπο σκέψεως, προσφέροντας του τεχνικές για  την επίλυση των προβλημάτων του. Πολλές φορές δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από πρόσωπα και πράγματα που προκαλούν  άγχος αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητα μας για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ