Ο όρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούνται από νοσήματα που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν την άνοια με το Αλτσχάιμερ όμως πρόκειτι για δύο διαφορετικές ασθένειες.

Ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα που μπορεί να μαρτυράει άνοια

Ένας Βρετανός γιατρός μοιράστηκε ένα ασυνήθιστο προειδοποιητικό σημάδι άνοιας.

Τα προφανή συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, αλλά ο Δρ Ahmad Khundakar είπε στην Express σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (16/3) ότι η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης της διαταραχής.

Μάλιστα, το ασυνήθιστο σύμπτωμα, γνωστό και ως δυσφαγία, αναφέρθηκε σε μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

«Η δυσφαγία εμφανίζεται λόγω βλάβης σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν το αντανακλαστικό της κατάποσης», είπε ο Khundakar στη συνέντευξή του.

«Όσοι ζουν με άνοια μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και μειωμένη αίσθηση του λαιμού, που οδηγεί σε δυσκολίες στην κατάποση», πρόσθεσε.

Η κύρια αιτία της άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η ασθένεια που επικρατεί στους ηλικιωμένους και επηρεάζει την απώλεια μνήμης και συμπεριφοράς.

Τα συμπτώματα της δυσφαγίας που μοιράστηκε ο Δρ Khundakar ήταν το εμμονικό μάσημα και το αίσθημα της ανάγκης να κρατιέται το φαγητό στο στόμα ενώ κάποιος τρώει. Αυτό στην πορεία θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και υποσιτισμό.

Το NHS East Sussex Healthcare λέει ότι τα σημάδια της δυσφαγίας είναι ευρέως διαδεδομένα και δεν πρέπει να αγνοούνται, τονίζοντας πόσο συνηθισμένο είναι για τα άτομα με άνοια να δυσκολεύονται να φάνε ή να πιουν.

«Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη δυσφαγία, συμπεριλαμβανομένης της εισρόφησης (η τροφή πηγαίνει με λάθος τρόπο στους πνεύμονες), πνιγμού, κακής διατροφής και μειωμένης ποιότητας ζωής», ανέφερε το NHS.

Διαβάστε επίσης:

Οι επτά παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ