Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες μέρες με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού ιού).και φυσικά των απλών ιώσεν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δραματική αύξηση των κρουσμάτων και τις επόμενες μέρες, καθώς περιμένουν ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ αναμένεται να αποστείλει σχετικές οδηγίες στα σχολεία ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία από την ερχομένη Δευτέρα.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλά στο Okmag για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και RSV και μας δίνει έναν οδηγό προστασίας των παιδιών τόσο για την επιστροφή τους στα θρανία, όσο και για την καθημερινότητά τους, εκτός σχολείου.

«Με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές αναμένεται μια αύξηση των κρουσμάτων στις ιώσεις που επικρατούν αυτή την εποχή που είναι ο κορονοϊός, η γρίπη και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Υπάρχουν φυσικά και άλλες ιώσεις και στρεπτόκοκκο. Η αύξηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο φανταζόμαστε εξαιτίας του σχολείου. Το σχολείο συμβάλει σε ένα μικρό ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, γιατί τα παιδιά περνούν το 1/3 του ημερήσιου χρόνου στα σχολείο και συγχρωτίζονται τα ίδια παιδιά στην ίδια τάξη.

Από εκεί και πέρα τα παιδιά έχουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους, που έρχονται σε επαφή και με άλλα παιδί, και όχι μόνο του κλειστού κυκλώματος της τάξης τους. Με αποτέλεσμα, το άνοιγμα των σχολείων να αυξήσει ένα 20% τη μεταδοτικότητα».

Μέτρα πρόληψης για τη μείωση της διασποράς

Σύμφωνα με τον Σπύρο Μαζάνη: «Πρέπει λοιπόν, να υπάρχει πρόληψη και σε άλλα σημεία, εκτός σχολείου.

  • Ένα άρρωστο παιδί δεν πρέπει να πάει στο σχολείο, σε εξωσχολική δραστηριότητα και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Πρέπει να μείνει μέσα για να αναρρώσει..
  • Αν ένα παιδί έχει κάποια ευαισθησία ή νόσησε πρόσφατα και έχει πέσει το ανοσοποιητικό του, καλό είναι να φορά μάσκα. Η μάσκα δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτική, αλλά πρέπει να ξέρουμε πότε πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε
  • Πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής που είναι: το καλό πλύσιμο των χεριών, όταν βήχουμε να χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντηλο, να μην αλλάζουμε αντικείμενα με άλλα παιδιά, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.
  • Η πολιτεία πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να δικαιολογούνται οι απουσίες των παιδιών για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον RSV, ώστε οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο άρρωστα, γιατί φοβούνται τις απουσίες. Επίσης, και οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να λείψουν από την εργασία τους για να φροντίσου τα παιδιά τους.
  • Τέλος, με το παραμικρό οι γονείς δεν πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, αν δεν έχει προηγηθεί οδηγία παιδιάτρου. Γιατί ένα παιδί με πραγματική ανάγκη θα περιμένει πολύ ώρα στην αναμονή και την ίδια στιγμή ο συγχρωτισμός και η αναμονή σε ένα νοσοκομείο μπορεί να επιβαρυνθεί το ίδιο».

Και συνέχισε: «Η εικόνα που έχουμε από τα ιατρεία είναι ότι έχουμε λίγα παραπάνω παιδιά άρρωστα από πέρσι την ίδια περίοδο. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι ο καιρός είναι καλός και μεταφέρθηκε η περίοδος της νοσηρότητας. Και όπως φαίνεται τις επόμενες 3 εβδομάδες θα υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων».

Εμβολιασμός για τη γρίπη

«Το εμβόλιο για τη γρίπη γίνεται μέχρι τον Μάρτιο και οι επόμενες βδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων γρίπης. Υπάρχει χρόνος όποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης που χρειάζεται και 15 μέρες, ώστε να σχηματιστούν αντισώματα. Παρατηρούμε πως τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κολλούν γρίπη και νοσούν σε αντίθεση με τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ