Μυστήριο παραμένει ο θάνατος ενός 22χρονου στη Νάξο, ο οποίος έφυγε τελείως αιφνίδια από τη ζωή μετά από απανωτές ανακοπές καρδιάς, Ο άτυχος νέος δεν έχει ιστορικό καρδιοπάθειας, ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Ο 22χρονος από τη Νάξο είχε έντονο βήχα και δέκατα, τα μοναδικά συμπτώματα που εμφάνισε 3 ημέρες πριν τον προδώσει η καρδιά του με απανωτές ανακοπές. Ο θείος του μιλώντας στο Live News αποκάλυψε πως ο νέος μπορεί να έπασχε από τη νόσο «Νάξος».

Μέχρι στιγμής, η αιτία που προκάλεσε τις απανωτές ανακοπές στον 22χρονο Παναγιώτη είναι άγνωστη. Όμως, η νόσος «Νάξος» είναι μια πιθανή αίτια, με τους ιατροδικαστές να περιμένουν τις ιστοπαθολογικές για να αποφανθούν.

Τι είναι η νόσος «Νάξος»

Το okmag επικοινώνησε με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη που μας αποκάλυψε τι είναι η νόσος «Νάξος» και πού οφείλεται.

Η νόσος Νάξος είναι μια σπάνια κληρονομική πάθηση της καρδιάς και εμφανίζεται σε αρκετά μέρη της Μεσογείου: όπως Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, αλλά επειδή την περιέγραψε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80 ο Έλληνας καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος στη Νάξο, πήρε το όνομα αυτό.

Παγκοσμίως εμφανίζεται σε 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο είναι 8 στα 100 άτομα. Και υπάρχει μεγάλη συχνότητα εμφανίσεις αυτής της νόσου στο νησί. Πρόκειται για μια κληρονομική νόσο, όπου οι δυο γονείς, ενώ είναι υγιείς είναι φορείς της νόσου. Όταν αυτοί κάνουν παιδιά, υπάρχει πιθανότητα 25% να εμφανίσει κάποιο παιδί τους τη νόσο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται σε νεαρά άτομα κάτω των 30 ετών, ακόμη και σε έφηβους καθόλα υγείες ως εκείνη τη στιγμή. Χαρακτηρίζεται από δερματικά μακροσκοπικά ευρήματα. Δηλαδή τα άτομα αυτά έχουν τραχύ δέρμα στις παλάμες και στα πέλματα και σγουρά μαλλιά. Εκδηλώνεται με αρρυθμίες στην καρδιά, καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο.

Όσον αφορά στην πρόληψη είναι πολύ δύσκολη. Από το 2019 γίνονται έρευνες προκειμένου να βρεθεί τρόπος να γίνεται έγκυρη πρόληψη, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους. Έχει γίνει και συζήτηση για εμφύτευση απινιδωτής, ώστε να υπάρχουν αρρυθμίες να επαναφέρεται το άτομο στη ζωή., Το πρόβλημα είναι ότι αν γίνει εμφύτευση σε νεαρά άτομα, τότε πρέπει να αντικαθίσταται πιο συχνά.

Διαβάστε επίσης:

Σε έξαρση οι ιώσεις και τα κρούσματα covid στα παιδιά – Τι λέει ο Σπύρος Μαζάνης στο okmag

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ