Οι δραματικές εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ψυχική ηρεμία και διάθεση κανενός. Εξάλλου, αυτός ο πόλεμος έρχεται εν μέσω μιας πανδημίας που έχει κρατήσει δυο χρόνια με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ήδη υψηλά επίπεδα άγχους. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και όπως αναφέρει άρθρο της Independent, δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες έρευνα που συνδέει την ψυχική υγεία και την κλιματική κρίση, υποστηρίζοντας ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας. Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να αισθάνεται αβοήθητος, να νιώθει φόβο και άγχος μπροστά στις παγκόσμιες κρίσεις, καθώς τα πράγματα φαίνονται εκτός ατομικού ελέγχου.

3 ειδικοί προτείνουν 6 τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το άγχος που προέρχεται από τις κακές ειδήσεις.

«Είναι κατανοητό ότι οι ειδήσεις μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ανήσυχοι και αβοήθητοι κατά καιρούς. συμβαίνουν τόσα πολλά στον κόσμο και μερικά από αυτά δεν είναι καθόλου θετικά», λέει στην The Independent η ψυχολόγος και συνιδρύτρια του CPPC London, Καρολάιν Πλάμερ.

«Η ενσυναίσθηση με αυτούς που υποφέρουν είναι μια εξαιρετική ιδιότητα, αλλά σε ακραίες καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία είναι μακριά από το σπίτι, το να είμαστε υπερβολικά συμπονετικοί και να παίρνουμε τα συναισθήματα των άλλων ως δικά μας μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι χρήσιμο.

Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στο να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αισθάνεται λυπημένος, να μην απορρίπτει αυτό το συναίσθημα εντελώς, όπως κάνουν ορισμένοι με τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και να μην αφήνουμε το συναίσθημα να μας κατατρώει ή να μας κυριεύει. Είναι επίσης χρήσιμο να αναγνωρίσουμε ότι το άγχος, αν και συνηθισμένο και φυσικό, είναι σπάνια χρήσιμο για να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας».

Και προσθέτει: «Προσπαθήστε να μην καταστροφολογείτε σε προσωπικό επίπεδο – ναι, υπάρχουν καταστροφικά πράγματα στον κόσμο, αλλά μέρος του λόγου που ανησυχούμε τόσο έντονα για αυτά είναι επειδή αρχίζουμε να τα βλέπουμε ως επίθεση εναντίον της προσωπικής ασφάλειάς μας και των συνθηκών.

Η Πλάμερ εξηγεί ότι αξίζει να εξετάσετε εάν υπάρχουν πράγματα για τα οποία ανησυχείτε και τα οποία είναι υπό τον έλεγχό σας: «Φυσικά δεν μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για ολόκληρη την κλιματική κρίση, αλλά μπορείτε να κάνετε το κομμάτι σας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Με κρίσεις όπως η εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχουν οργανώσεις βοήθειας που μπορείτε να υποστηρίξετε και να δωρίσετε.

«Αυτό όχι μόνο βοηθά κάποιους να έχουν ένα αίσθημα ελέγχου και ενδυνάμωσης, αλλά και η αίσθηση της σύνδεσης και του ανήκειν που αποκομίζουμε από το να είμαστε μέρος ενός κοινού στόχου και να εργαζόμαστε για ένα μεγαλύτερο καλό μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την ψυχική μας ευημερία».

Επιπλέον, η Δρ. Μπέκι Σπελμαν, ψυχολόγος από την κλινική Private Therapy, προσθέτει: «Είναι φυσιολογικό να έχουμε μια συναισθηματική αντίδραση, πέραν τούτου χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πραγμάτων είναι εκτός του ελέγχου μας. Αυτό δεν είναι εύκολο και χρειάζεται εξάσκηση.

«Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό όταν σας συμβαίνει είναι να προσπαθήσετε να σκεφτείτε και να θυμίσετε στον εαυτό σας ότι δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε προσωπικά, με στόχο να αλλάξετε τη συναισθηματική σας κατάσταση».

Συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος σε περιόδους αβεβαιότητας, δίνει και ο Μπρένταν Στριτ, Επικεφαλής Συναισθηματικής Ευημερίας στη Nuffield Health ο οποίος συστήνει:

Κάντε αποχή από τις συνεχείς πληροφορίες

«Μας βομβαρδίζουν άσχημα νέα και αυτό έχει τον αντίκτυπό του στην ψυχική μας υγεία. Αν και είναι σημαντικό να παραμένουμε ενημερωμένοι με νέα που μας επηρεάζουν, πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Ελέγξτε έναν αξιόπιστο ιστότοπο ειδήσεων μία φορά το πρωί και ξανά το βράδυ για να λάβετε τυχόν σημαντικές ενημερώσεις, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε το τηλέφωνό σας και να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Εστιάστε στην αναπνοή σας
Οι απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τον έλεγχο. Κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας. Πάρτε μεγάλες, αργές εισπνοές από τη μύτη σας, κρατήστε τις για μερικά δευτερόλεπτα άνετα και μετά εκπνεύστε από το στόμα σας. Όχι μόνο αυτό θα χαλαρώσει το μυαλό σας από τα άβολα συναισθήματα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι περίπου έξι εκπνοές το λεπτό μπορούν να φέρουν την επιθυμητή χαλάρωση, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Αντισταθείτε στις αρνητικές σκέψεις
Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούμε για το άγνωστο, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις τακτικές αλλαγές και αβεβαιότητες, πρέπει να μάθουμε να συμβαδίζουμε με αυτές. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων που κάνετε. Όταν νιώθετε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, γράψτε τι σας το προκάλεσε, τις σκέψεις σας, τη διάθεσή σας, αλλά και πως εξελίχθηκε η κατάσταση. Επιστρέφοντας για να διαβάσουμε τις εμπειρίες μας αντιλαμβανόμαστε ότι αν και οι σκέψεις μας μπορεί να επικεντρώνονται στο χειρότερο σενάριο κάθε περίπτωσης, αυτό σπάνια συμβαίνει.

Με πληροφορίες από Ιndependent.co.uk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ