Είναι μια εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα με μοναδικά αρώματα από κανελογαρύφαλλα και χυμό πορτοκάλι, με βουτυράτη υφή και μοναδική γεύση προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μέσα από το site της.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη βασιλόπιτα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. γάλα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • άχνη ζάχαρη για διακόσμηση’

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε

  • Μαχαίρι
  • Μπολ
  • Πιατέλα
  • Σύρμα
  • Ταψί

Προετοιμασία

  • Υλικά, όπως το βούτυρο, τα καρύδια και ο χυμός από πορτοκάλι δημιουργούν την πιο απίθανη βασιλόπιτα που θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή. Προσθέστε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και κάντε ότι στολισμό επιθυμείτε για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε πολύ εύκολα αφού ψηθεί.

Αναλυτικά τα βήματα για την παρασκευή της βασιλόπιτας

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
  • Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
  • Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
  • Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
  • Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
  • Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί.
  • Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
  • Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
  • Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
  • Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο.

Μικρά μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τα πετύχει η βασιλόπιτα

  • Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.
  • Την ώρα που θα διαλύσετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνετε πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
  • Ρίξτε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσεις στο μίγμα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε παντού ομοιόμορφα.
  • Δώστε προσοχή στο ψήσιμο της γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο θα κάθεται στο κέντρο.
  • Για να μην σκάει στην επιφάνεια, φροντίστε στο ταψί το μίγμα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ.
  • Αυτή η δόση είναι μεγάλη. Αν θέλετε μικρή βασιλόπιτα, τότε διαιρείς όλα τα υλικά στη μέση, τα 5 αυγά γίνονται 2 μεγάλα αυγά και το ιδανικό ταψί είναι 23 ή 25 εκ.
  • Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;
    Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής:
    • Να ξεγελαστείτε από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλετε να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.
    • Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει στην επιφάνεια της.

Περισσότερες συνταγές στο www.argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ