Η αντίστροφη μέτρηση για το 2024 έχει ξεκινήσει. Μπορεί κάποιοι να μην έχουν σχεδιάσει ακόμα πού και με ποιους θα περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα λείπει από κανένα τραπέζι το γλυκό της χρονιάς. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε μόνοι σας τη βασιλόπιτα σας προτείνουμε 6 συνταγές του Άκη Πετρετζίκη. Εύκολες και νόστιμες συνταγές για όλα τα γούστα.

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή απλά να ευχαριστήσετε την οικογένειά σας, το γλυκό των γιορτών είναι η καλύτερη επιλογή. Ακολουθήστε τα βήματα για κάθε βασιλόπιτα του Άκη Πετρετζίκη πατώντας play στα παρακάτω βίντεο.

Βασιλόπιτα τσουρέκι σε 30′

Υλικά

  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 ml νερό
  • 100 ml γάλα, 3,5%
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 640 γρ. αλεύρι σκληρό
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 6 αυγά
  • 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Προαιρετικά για τη γέμιση

  • 60 γρ. σταφίδες, ξανθές
  • 60 γρ. σταφίδες, μαύρες
  • 60 γρ. cranberries, αποξηραμένα
  • 60 γρ. κόντιτα
  • 30 γρ. κονιάκ

Προαιρετικά για τη γκανάς

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Βασιλόπιτα με καρύδια σε 15′

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 αυγά, μεσαία
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • βούτυρο, για τη φόρμα
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα

Για τη σύνθεση

  • 400 γρ. βουτυρόκρεμα
  • 500 γρ. ζαχαρόπαστα λευκή

Βασιλόπιτα κέικ σε 20′

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
  • 1 βανιλίνη
  • 4 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
  • 75 γρ. γάλα, 3,5%
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Βασιλόπιτα χωρίς μίξερ σε 15′

Υλικά

  • 400 γρ. βούτυρο, ανάλατο + έξτρα για τη φόρμα
  • ⅓ κ.γ. μαστίχα, σε κόκκους
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ⅓ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • ⅓ κ.γ. μαχλέπι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 100 χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γρ. γάλα, 3,5%
  • 1 βανιλίνη
  • 5 αυγά, μεσαία
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για τη φόρμα

Βασιλόπιτα cupcake σε 15′

Υλικά

Για τα cupcakes

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 3 αυγά, μέτρια
  • 70 γρ. γάλα
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • σοκολατάκια, διακοσμητικά
  • κακάο, σε σκόνη

Βασιλόπιτα χιονονιφάδα σε 15′

Υλικά

  • 3 αυγά, μεσαία
  • 150 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 3 γρ. μαχλέπι
  • 1 γρ. μαστίχα

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές του Άκη Πετρετζίκη στο akispetretzikis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ