Κάθε σπίτι και φέτος θα έχει την παραμονή αλλά και ανήμερα την Πρωτοχρονιά ως βασικό γλυκό την βασιλόπιτα και όλοι στο γιορτινό τραπέζι θα έχουν την αγωνία για το φλουρί! Αν έχετε όρεξη φέτος να φτιάξετε σπιτική βασιλόπιτα και να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους καλεσμένους σας έχουμε την απόλυτη συνταγή για την πιο αφράτη αλλά και τραγανή βασιλόπιτα από τα χέρια της γνωστής σεφ, Ντίνας Νικολάου.

Το μυστικό για την απόλυτη βασιλόπιτα κέικ της Ντίνας Νικολάου

Το μεγάλο μυστικό είναι να είναι καλό το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και το γιαούρτι!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το κέικ

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
Για την καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας νερό
180 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
40 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για την καραμέλα

200 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας νερό
180 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
40 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Για το κέικ
– Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

-Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή και βαθιά φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Ρίχνω στη φόρμα τη μισή ποσότητα του κέικ και ραντίζω με λίγη από την καραμέλα. Ανακατεύω ελαφρώς με ένα σουβλί και καλύπτω με το υπόλοιπο κέικ. Ρίχνω και πάλι λίγη καραμέλα και ανακατεύω ελαφρώς με το σουβλί.

-Ψήνω τη βασιλόπιτα για 1 ώρα. Την αφήνω να κρυώσει και ραντίζω με την υπόλοιπη καραμέλα. Αν θέλετε στολίζετε με αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Για την καραμέλα

  • Βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά για 5-8 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
  • Ρίχνω με προσοχή την κρέμα και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω το βούτυρο και το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τη σάλτσα σε μια κανάτα.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Δείτε όλες τις συνταγές της Ντίνας Νικολάου στο site της dinanikolaou.gr

Διαβάστε επίσης: 6 συνταγές για βασιλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ