Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε με μια φινετσάτη γεύση τους καλεσμένους σας τότε πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε τη συνταγή του Μίμη Καλόρι για κριθαρότο καραβίδας. Πρόκειται για ένα από τα πιάτα που τον έκαναν να ξεχωρίζει στις κουζίνες.

Υλικά

400 γρ κριθαράκι χοντρό
400 γρ ουρές καραβίδας
1 λίτρο bisque γαρίδας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
80 γρ ντοματινια κομμένα στην μέση
100 γρ σάλτσα ντομάτας
50 γρ γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
μισό ποτηράκι ούζο
25 γρ βούτυρο αγελάδας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και το σκόρδο. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και σβήνουμε με το ούζο προσθέτουμε μέρος από τον ζωμό, ίσα ίσα για να καλύψουμε το κριθαράκι.

Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις πιει τα υγρά του, προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε όσο ζωμό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί.

Αλατίζουμε και σοτάρουμε τις καραβίδες σε ένα διαφορετικό τηγάνι μέχρι να πάρουν ένα golden brown χρώμα και τις αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.

Μόλις το κριθαράκι είναι έτοιμο βρασμένο προσθέτουμε την γραβιέρα Κρήτης, το βούτυρο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε για να χυλώσει. Σερβίρουμε το κριθαρότο σε ένα πιάτο και από πάνω βάζουμε τις καραβίδες, ρίχνουμε και λίγο εξτρά ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα. Συνολικά θα χρειαστούμε 16-18 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ