Αν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. σάς έχουμε την ιδανική συνταγή. Και δεν είναι άλλη από το ριζότο με κρεμώδη σάλτσα ντομάτας και πλούσια γεύση γαρίδας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Χυλωμένο, al dente και απολαυστικό, σαν να το μαγείρεψε επαγγελματίας.

Υλικά

1 συσκ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες με ουρά Pescanova
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
40 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κλων. φρέσκο θυμάρι
1 σκελ. σκόρδου σπασμένη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
6 ντοματίνια κομμένα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
250 ml χυμός ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
1½ lt ζωμός κότας ή γαρίδας
Αλάτι
Πιπέρι
Για το τελείωμα
50 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. βούτυρο κρύο
Λίγα τρυφερά φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε τις 4 και τις κρατάμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και τις γαρίδες.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες 1½ λεπτό αναποδογυρίζοντάς τες στην μέση της διαδικασίας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τις αφαιρούμε και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε και κρατάμε στο πλάι.
  • Στο ίδιο σκεύος χαμηλώνοντας ελαφρά την εστία, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι και σέλερι και σοτάρουμε για 3´να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1΄ να γυαλίσει και να ζεσταθεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τον χυμό ντομάτας και τα κλωνάρια του βασιλικού. Σοτάρουμε για 2΄.
  • Σταδιακά ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό (1 φλ. την φορά) ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί.
  • Κάθε φορά πρέπει να πίνει τον ζωμό να στεγνώνει τελείως το ρύζι και μετά να προσθέτουμε την επόμενη δόση.
  • Μετά από 17-18´ μαγειρέματος, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τις σοταρισμένες γαρίδες λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2΄.
  • Τέλος όταν έχει χυλώσει το ρύζι και έχει αρχίσει να δημιουργείται κρέμα από το άμυλο ολόγυρά του αποσύρουμε από την εστία.
  • Αμέσως ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχόμενα να γίνει κρεμώδες το ριζότο.
  • Σε αυτή την φάση θέλει συνεχές ανακάτεμα, όχι όταν είναι στην φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
  • Αμέσως ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Το απολαμβάνουμε ζεστό με την πλούσια κρεμώδη υφή του πριν κρυώσει και στεγνώσει.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.argiro.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ