Αν είστε από εκείνους που θα επιχειρήσουν να φτιάξουν λαγάνα στο σπίτι για την Καθαρά Δευτέρα τότε ίσως να βρείτε πολύ χρήσιμα τα tips που δίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Είτε είστε λάτρεις της τραγανής κόρας, είτε σας αρέσει να είναι πιο μαλακή τα παρακάτω tips θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

Η ζύμη

  • Να έχετε υπομονή όταν τις φτιάχνετε γιατί η ζύμη θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσει.
  • Η ζύμη της είναι σωστά φουσκωμένη, όταν βυθίζοντας το δάκτυλό μας, το βαθούλωμα δεν έχει επαναφορά.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη την πρώτη φορά, την αδειάζουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
  • Λαδώστε ελαφρά τα χέρια για να μην κολλάει.
  • Μην βάζετε αλεύρι στην φουσκωμένη ζύμη ή στον πάγκο σας.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ούτε σφιχτή, ούτε σκληρή.
  • Όταν ψηθούν καυτές όπως είναι μέσα στο φούρνο, τις ψεκάζουμε με ψεκαστήρι και λίγο νερό.
  • Έτσι η κόρα θα γίνει πολύ τραγανή. Φτιάξτε μπόλικες γιατί γίνονται ανάρπαστες.

Φούσκωμα ζύμης

  • Δώστε προσοχή στο φούσκωμα της ζύμης. Καλύτερα να μείνει στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Αν βιάζεστε και μόνο τότε, βάλτε τη ζύμη σε χλιαρό φούρνο (σβησμένο φούρνο με θερμοκρασία μέχρι 45 βαθμούς C όχι παραπάνω).
  • Ή εναλλακτικά, βοηθήστε την να ανεβεί βάζοντας την κοντά σε καλοριφέρ ή σε χλιαρό μπεν μαρί.
  • Δεν χρειάζεται πλάστη για να πάρει σχήμα.
  • Πως θα γίνει τραγανή
  • Αν θέλουμε έξτρα τραγανή υφή, πρέπει απαραιτήτως να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό στο τέλος του ψησίματος.
  • Επίσης, απαραίτητα τρυπάμε με σουβλί μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  • Μόνο έτσι θα γίνει τραγανή εξωτερικά, με θεϊκή κόρα.

Μαλακή κόρα

  • Αν σας αρέσει η μαλακή με πιο απαλή κόρα, παραλείψτε το στάδιο του ψεκασμού στο τέλος του ψησίματος καθώς και το διαμπερές τρύπημα της από πάνω ως κάτω.
  • Τα βαθουλώματα με τα χέρια είναι αρκετά για να βγει πιο φουσκωτή άλλα και πιο μαλακή.
  • Αν θέλουμε φουσκωτή τις πλάθουμε με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή πλάθουμε με πάχος 1 εκ.

Το ψήσιμο

  • Εάν έχετε υπομονή στο ψήσιμο, ψήνονται καλύτερα στις αντιστάσεις, μία μία, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για ομοιόμορφο ψήσιμο και καλύτερο ρόδισμα.
  • Όμως αν βιάζεστε, τις ψήνετε στον αέρα ταυτόχρονα, ροτάροντας τα ταψιά, αλλάζοντας θέση πάνω κάτω στα ταψιά για πιο σωστό ψήσιμο.
  • Αντί για σκέτο νερό, μπορώ να τις αλείψω με λίγο ζαχαρόνερο, θα δώσει χρώμα και πιο γλυκιά γεύση.

Συνταγή για λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
  • 300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
  • 50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • 1-2 πρέζα/ες γερές ζάχαρη
  • 100 γρ. σουσάμι

Εξοπλισμός

  • Κουτάλα
  • Μπολ
  • Ταψί
  • Φούρνος

Παρασκευή

  • Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
  • Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.
  • Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.
  • Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει.
  • Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.
  • Την βγάζουμε στον πάγκο.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο.
  • Την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
  • Πλάθουμε με τα δάχτυλα, ανοίγοντας στο γνωστό σχήμα, μέσα σε λαδωμένο ταψί.
  • Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την ζύμη στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της.
  • Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι.
  • Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στην επιφανεια.
  • Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη.
  • Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 έως 45 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
  • Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί.
  • Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.
  • Ετοιμάζουμε και τα 2 τεμάχια με τον ίδιο τρόπο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ο χρόνος ψησίματος είναι γύρω στα 30 λεπτά.
  • Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
  • Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο www.argiro.gr

Διαβάστε επίσης: Καθαρά Δευτέρα: Εύκολη και γρήγορη συνταγή για λαγάνα από τον Άκη Πετρετζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ