Στις 27 Αυγούστου η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και η φανουρόπιτα φτιάχνεται ως τάμα στη μνήμη του Αγίου προκειμένου να φανερώσει πράγματα που έχουν χαθεί ή πρόσωπα που αγνοούνται.

Η φανουρόπιτα είναι ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό με βασικά συστατικά το λάδι, το αλεύρι και τη ζάχαρη, που εμπλουτίζονται συνήθως με χυμό πορτοκαλιού, σταφίδες, καρύδια, κανέλα και γαρίφαλα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 ή 11 – πάντα μονός αριθμός – καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα Αγγελικά τάγματα.

Η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για φανουρόπιτα

Η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για φανουρόπιτα είναι η πιο λιτή εκδοχή της με μόλις 7 υλικά.

Υλικά για τη φανουρόπιτα

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 320 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 10 γρ. κανέλα
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη και λίγη ακόμα για το πασπάλισμα
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση για τη φανουρόπιτα

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο, διαμέτρου 24 εκ. Ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε από το ταψί, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή αυτή είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου «Ελληνική Ζαχαροπλαστική» που κυκλοφορεί –πέρα από την ελληνική έκδοση– και σε αγγλική και σε γαλλική έκδοση, από τις εκδόσεις Πεδίο.

Δείτε περισσότερες συνταγές στο www.steliosparliaros.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ