Η συνταγή για φανουρόπιτα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Το μόνο που χρειάζεται όπως λέει και ο Άκης Πετρετζίκης είναι να ανακατέψεις τα υλικά. Ο ίδιος χρησιμοποιεί μερικά επιπλέον υλικά από τα βασικά της φανουρόπιτας και προτείνει να βάλουμε επιπλέον ξηρούς καρπούς της προτίμησής μας.
Στα tips για τη φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη είναι η θερμοκρασία του φούρνου, το πόσο θα αφήσουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει μετά το ψήσιμο, αλλά και το εξτρά χτύπημα για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα.
Τα υλικά για τη φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη
- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. καρύδια
- 75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- φύλλα δυόσμου
Πώς θα φτιάξουμε τη φανουρόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
Tips από τον Άκη Πετρετζίκη
- Προσοχή: αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε.
- Η φανουρόπιτα συνήθως τρίβεται επειδή το μείγμα δεν έχει αβγά. Εάν δεν θέλετε να τρίβεται, μπορείτε να χτυπήσετε πολύ περισσότερο το μείγμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ίσως η πίτα βγάλει περισσότερο λάδι στο ψήσιμο.
Διαβάστε επίσης: Φανουρόπιτα: Εύκολη και γρήγορη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα μυστικά για να γίνει αφράτη