Η συνταγή για φανουρόπιτα είναι πολύ εύκολη και γρήγορη. Το μόνο που χρειάζεται όπως λέει και ο Άκης Πετρετζίκης είναι να ανακατέψεις τα υλικά. Ο ίδιος χρησιμοποιεί μερικά επιπλέον υλικά από τα βασικά της φανουρόπιτας και προτείνει να βάλουμε επιπλέον ξηρούς καρπούς της προτίμησής μας.

Στα tips για τη φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη είναι η θερμοκρασία του φούρνου, το πόσο θα αφήσουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει μετά το ψήσιμο, αλλά και το εξτρά χτύπημα για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα.

Τα υλικά για τη φανουρόπιτα του Άκη Πετρετζίκη

  • 375 γρ. σπορέλαιο
  • 375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 120 γρ. καρύδια
  • 75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • φύλλα δυόσμου

Πώς θα φτιάξουμε τη φανουρόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Tips από τον Άκη Πετρετζίκη

  1. Προσοχή: αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε.
  2. Η φανουρόπιτα συνήθως τρίβεται επειδή το μείγμα δεν έχει αβγά. Εάν δεν θέλετε να τρίβεται, μπορείτε να χτυπήσετε πολύ περισσότερο το μείγμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ίσως η πίτα βγάλει περισσότερο λάδι στο ψήσιμο.

Διαβάστε επίσης: Φανουρόπιτα: Εύκολη και γρήγορη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα μυστικά για να γίνει αφράτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ