Η φανουρόπιτα είναι το πιο χαρακτηριστικό έδεσμα που φτιάχνεται παραδοσιακά την ημέρα του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, και συμβολίζει την πίστη, την ελπίδα και την αναζήτηση λύσεων ή «φανερώσεων» σε δύσκολες στιγμές.

Συνήθως πρόκειται για ένα νηστίσιμο γλυκό με αλεύρι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μυρωδικά, που οι νοικοκυρές προσφέρουν σε συγγενείς και γείτονες ως τάμα. Ωστόσο, πολλοί παραπονιούνται ότι η πίτα τρίβεται εύκολα και δεν κρατάει τη μορφή της. Για αυτό, η φανουρόπιτα που δεν τρίβεται είναι η λύση για όσους θέλουν να απολαύσουν την παραδοσιακή γεύση, χωρίς να χάνουν τη σταθερή υφή και το όμορφο κόψιμο.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 280 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 180 γρ. σπορέλαιο, + έξτρα για το ταψί
  • ½ κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το ταψί

Για το σερβίρισμα

  • Άχνη ζάχαρη

Πως θα το φτιάξετε:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ τις σταφίδες και το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν μεχρι να τις χρειαστούμε.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και τις σταφίδες με το κονιάκ, και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Αλείφουμε με σπορέλαιο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψί 25×32 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
  • Για να τη συντηρήσουμε σωστά, μόλις κρυώσει, την τυλίγουμε καλά με διάφανη μεμβράνη για να μη στεγνώσει.

Διαβάστε επίσης: Energy balls με cranberries: Το σνακ που θα χρειαστείτε για την πρώτη μέρα στο γραφείο

Διαβάστε περισσότερα στο akispetretzikis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ