Η φανουρόπιτα είναι το πιο χαρακτηριστικό έδεσμα που φτιάχνεται παραδοσιακά την ημέρα του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, και συμβολίζει την πίστη, την ελπίδα και την αναζήτηση λύσεων ή «φανερώσεων» σε δύσκολες στιγμές.
Συνήθως πρόκειται για ένα νηστίσιμο γλυκό με αλεύρι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μυρωδικά, που οι νοικοκυρές προσφέρουν σε συγγενείς και γείτονες ως τάμα. Ωστόσο, πολλοί παραπονιούνται ότι η πίτα τρίβεται εύκολα και δεν κρατάει τη μορφή της. Για αυτό, η φανουρόπιτα που δεν τρίβεται είναι η λύση για όσους θέλουν να απολαύσουν την παραδοσιακή γεύση, χωρίς να χάνουν τη σταθερή υφή και το όμορφο κόψιμο.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
- 150 γρ. μαύρες σταφίδες
- 30 γρ. κονιάκ
- 350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 280 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 180 γρ. σπορέλαιο, + έξτρα για το ταψί
- ½ κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το ταψί
Για το σερβίρισμα
- Άχνη ζάχαρη
Πως θα το φτιάξετε:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ τις σταφίδες και το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να μαλακώσουν μεχρι να τις χρειαστούμε.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τις σταφίδες με το κονιάκ, και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Αλείφουμε με σπορέλαιο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψί 25×32 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
- Για να τη συντηρήσουμε σωστά, μόλις κρυώσει, την τυλίγουμε καλά με διάφανη μεμβράνη για να μη στεγνώσει.
Διαβάστε επίσης: Energy balls με cranberries: Το σνακ που θα χρειαστείτε για την πρώτη μέρα στο γραφείο
Διαβάστε περισσότερα στο akispetretzikis.com