Οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή δείχνουν τον πόνο, τον φόβο και την αγωνία των ανθρώπων που ζουν την καθημερινότητά τους ανάμεσα σε σειρήνες και βομβαρδισμούς. Στις 3 Μαρτίου η Ουκρανή δημοσιογράφος Κατερίνα Σεργάτσκοβα ανέβασε στο Twitter της μια διαφορετική φωτογραφία. Το παράθυρο ενός σπιτιού στο Κίεβο γεμάτο βιβλία με στόχο να προστατευτούν οι ένοικοί του σε περίπτωση βομβαρδισμού από τα θραύσματα του τζαμιού. Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο Λεβ Σεβτσένκο και έγινε αμέσως viral.

«Ζω στο Κίεβο και έχω αποφασίσει να μείνω σπίτι τώρα» λέει στο okmag ο άνθρωπος που τράβηξε τo στιγμιότυπο που έκανε τον γύρο του κόσμου. Μια εικόνα που μέσα στη φρίκη του πολέμου έφερε μια ελπίδα. «Ήταν αναπάντεχο», απαντά για την τεράστια ανταπόκριση που είχε η φωτογραφία με τα βιβλία στα social media.

«Την ανέβασα στο Facebook μου και στο Instagram και περίμενα απλά 100 likes», μας λέει. Αυτό που συνέβη όμως ήταν αναπάντεχο: «Έλαβα δεκάδες μηνύματα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και εκατοντάδες κοινοποιήσεις».

«Τράβηξα τη φωτογραφία στον δρόμο για το super market. Είναι μια πολυκατοικία στα προάστια του Κιέβου. Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει το διαμέρισμα αυτό και είναι ένας μοναδικός τρόπος άμυνας», περιγράφει για τη στιγμή που τράβηξε τη φωτογραφία.

«Είναι ένας απαίσιος πόλεμος αλλά ο ρωσικός στρατός αποτυγχάνει και όλοι περιμένουμε τη νίκη. Οι Ουκρανοί είναι απογοητευμένοι αλλά μαχόμαστε σκληρά απέναντι στους εχθρούς», τονίζει στο okmag.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ