Παγκόσμια θλίψη επικρατεί για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ο οποίος μετρά χιλιάδες νεκρούς ενώ υπάρχουν φόβοι ότι όσο περνούν οι ώρες ο η μακάβρια λίστα θα μεγαλώνει. Οι εικόνες που έρχονται μπροστά μας είναι συγκλονιστικές και όλοι ελπίζουμε σε πολλά μικρά θαύματα διάσωσης!

Το okmag επικοινώνησε με τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρη Πύρρο ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αποστολή της ομάδας του ΕΚΑΒ που συνεργάζεται με την ομάδα της ΕΜΑΚ που βρίσκεται από χθες στις σεισμόπληκτες πόλεις της Τουρκίας και σήμερα το μεσημέρι συμμετείχαν στη διάσωση ενός 50χρονου άνδρα.

Από πόσα άτομα αποτελείται η ελληνική ομάδα διάσωσης και ποια είναι η αποστολή της;

Η ομάδα του ειδικού τμήματος ιατρικών καταστροφών του ΕΚΑΒ, αποτελείται από 3 διασώστες και 2 γιατρούς που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στα θέματα απώλειας υγείας, λόγω μαζικών κατασροφών. Συμμετέχουμε και ενεργά στον ευρύτερα επιχειρησιακό σχεδιασμό του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Η δική μας αποστολή είναι να βοηθήσουμε επιχειρησιακά την ομάδα έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ της πυροσβεστικής για τη διάσωση των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία. Είναι η ελληνική ομάδα διάσωσης που έχει το ΕΤΙΚ του ΕΚΑΒ και την ΕΜΑΚ. Οι πυροσβέστες μαζί με τα σκυλιά και τα όργανα που έχουν προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια και εμείς τους παρέχουμε επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική βοήθεια μέχρι να μεταφερθούν σε κάποιο νοσοκομείο.

Επικοινωνήσατε με την ομάδα σας; Γιατί είδαμε στην κρατική τηλεόραση ότι η ελληνική αποστολή διέσωσε έναν άνδρα και προσπαθεί να διασώσει και ένα κοριτσάκι που είναι εγκλωβισμένο στα συντρίμμια. Εσείς τι πληροφόρηση έχετε;

Εμείς έχουμε πληροφόρηση σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ομάδας. Ξέρουμε και εμείς ότι ξεκίνησαν την έρευνα και διάσωση σε κάποιο σημείο αλλά ακόμα δεν έχουμε σαφή πληροφόρηση γιατί προέχει η δράση τους και όχι η δική μας πληροφόρηση.

Ποια ήταν η εικόνα που αντιμετώπισαν φθάνοντας εκεί;

Οι εικόνες είναι πολύ δύσκολες αλλα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε και όχι να βλέπουμε. Συνεπώς για εμάς είναι εύκολο για μας να επικενρωθούμε στη δράση και όχι στις εικόνες. Είναι αυτονόητο ότι είμαστε συγκλονισμένοι από τις εικόνες. Εγώ ειδικά έχω συμμετάσχει και στις δυο αποστολές στην Τουρκία το 1999 και ξέρω πολύ καλά αυτές τις εικόνες και στην Αρμενία το 1989 και οι εικόνες είναι από τότε χαραγμένες στη μνήμη μου. Ο τρόπος για να τις ξεπεράσεις αυτές τις εικόνες είναι να σκέφτεσαι ότι βρίσκεσαι εκεί για να βοηθήσεις και να κάνεις το έργο σου, όσο πιο καλά μπορείς.

Η ελληνική αποστολή είναι απόλυτα εκπαιδευμένη και είναι μέρος μιας γενικότερης βοήθειας από την Ευρωπαική Ένωση και του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

The 2 doctors and 3 rescuers of the Special Unit for Disaster Medicine of the National Centre of Emergency Care ( ETIK -…

Posted by Demetrios G. Pyrros on Monday, February 6, 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ