Οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα συνεχίζονται. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων έχει τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με τη δική του εκτίμηση τονίζοντας ότι πρέπει να ερευνηθεί ο ασφυκτικός θάνατος των τριών κοριτσιών. Οι αναρτήσεις του στο Facebook έχουν μάλιστα σχολιαστεί έντονα.

Σήμερα επανήλθε με μία ακόμα ανάρτηση όπου αναφέρθηκε στα ευρήματα που βρήκαν στη μικρή Μαλένα και συγκεκριμένα στον θάνατο του παιδιού που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια.

«Όλα τα ευρήματα της πρώτης νεκροτομής μελετήθηκαν από τον Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής κ. Εμμανουήλ Αγαπητό. Τον επιστήμονα με εξειδικεύσεις σε Ζυρίχη για περιγεννητική θνησιμότητα και UTAH USA για βιοψίες μυοκαρδίου. Έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα 50.000 ιστολογικές εξετάσεις σε πτωματικό υλικό, κυρίως για όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Είναι ο άνθρωπος που διαπίστωσε στο πρώτο παιδί την κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, το έντονο πνευμονικό οίδημα και την έντονη συμφόρηση. Εκτιμώ ότι όταν καταθέσει στις προανακριτικές αρχές θα δώσει πληρέστατες επιστημονικές απαντήσεις, γιατί οι γιατροί είμαστε το βιογραφικό μας», γράφει ο Γρηγόρης Λέων.

Όλα τα ευρήματα της πρώτης νεκροτομής μελετήθηκαν από τον Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής κ. Εμμανουήλ Αγαπητό. Τον…

Posted by Γρηγόρης Λέων, Ιατροδικαστής on Thursday, March 17, 2022

Μία μέρα νωρίτερα έγραψε στον Facebook του για τους συναδέλφους του που βγάζουν συμπεράσματα χωρίς να έχουν σφαιρική εικόνα για την υπόθεση: «Μου έστειλαν χθεσινές δηλώσεις συναδέλφων-ιατροδικαστών οι οποίοι σχολιάζοντας μεμονωμένα ευρήματα και όχι το σύνολο αυτών, κατέληγαν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Πιθανότατα δεν είχαν μελετήσει τις δύο πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί. Το χειρότερο είναι ότι υπήρξε από ιατροδικαστή περιγραφή σκηνής με αναφορά σε συγκεκριμένο πρόσωπο η οποία δεν προκύπτει από καμία ιατροδικαστική έκθεση. Οι επιστήμονες έχουν καθήκον να υπηρετούν την επιστήμη τους με δύο τρόπους: Προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία (μέσω της εργασίας τους) και ενημερώνοντας υπεύθυνα την κοινή γνώμη (μέσα από το δημόσιο λόγο τους). Κανείς μας δεν είναι υπεράνω κριτικής σε αυτά τα δύο πεδία. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας και να εκφράζουμε άποψη αντικειμενικά, με βάση τα δεδομένα και όχι τις προσωπικές συμπάθειες ή προτιμήσεις. Είναι να μην χάσει η κοινωνία την εμπιστοσύνη της στην επιστήμη μας…»

Μου έστειλαν χθεσινές δηλώσεις συναδέλφων-ιατροδικαστών οι οποίοι σχολιάζοντας μεμονωμένα ευρήματα και όχι το σύνολο…

Posted by Γρηγόρης Λέων, Ιατροδικαστής on Thursday, March 17, 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ