Σαν σήμερα το 2019 έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 59 ετών, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Γιάννης Μπεχράκης. Ο διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ κέρδισε το βραβείο το 2016, ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείο Reuters, για τον τρόπο που είχε καλύψει το προσφυγικό.

Οι εικόνες του μας έχουν όλους συγκινήσει και ανασύρονται στη μνήμη μας καθώς βλέπουμε ένα νέο κύμα προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ευαισθησία που είχε ο Γιάννης Μπεχράκης με το προσφυγικό

«Υπήρξαν πάρα πολλές στιγμές που με συγκίνησαν, που με έκαναν να αισθανθώ κομμάτι του όλου πράγματος. Διότι υπάρχει επίσης κάτι άλλο που δεν ξεχνώ ποτέ. Εγώ, όπως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι, έχω μέσα μου αίμα προσφυγικό», είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γιάννης Μπεχράκης. «Η γιαγιά μου ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη και μου διηγούνταν τι είχε ζήσει η οικογένειά της. Οπότε καταλαβαίνω πολύ καλά τι περνούν σήμερα οι πρόσφυγες».

«Μια τέτοια στιγμή, λοιπόν, ήταν στην Ειδομένη τον χειμώνα του 2015, όταν είδα αυτόν τον πατέρα που κουβαλούσε μέσα στη βροχή, για πολλά χιλιόμετρα, την κόρη του. Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Όταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας. Κι επειδή έχω κι εγώ μια κόρη στην ηλικία της δικής του, η σκηνή αυτή με συγκλόνισε. Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της».

Τα «κλικς» και τα λόγια του δεν θα ξεχαστούν

Δεν είναι όμως μόνο τα φωτογραφικά κλικς του βραβευμένου φωτορεπόρτερ που θα θυμόμαστε αλλά και τα λόγια του. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”» είχε πει. Λόγια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των φωτορεπόρτερ.

«Γιάννη μας λείπεις, αλλά ξέρω που ακριβώς είσαι αυτήν την στιγμή της ιστορίας και τραβάς από ψηλά…» γράφει στο Facebook της η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

Γιάννη μας λείπεις, αλλά ξέρω που ακριβώς είσαι αυτήν την στιγμή της ιστορίας και τραβάς από ψηλά…

Posted by Tatiana Bolari on Wednesday, March 2, 2022

Με τον δικό του τρόπο τίμησε τη μνήμη του και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Γιάννης Μπεχράκης29 Αυγούστου 1960 – 2 Μαρτίου 2019photo © giorgos moutafis

Posted by Giorgos Moutafis on Tuesday, March 1, 2022

Στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook οι Γιατροί χωρίς σύνορα μοιράστηκαν δύο εικόνες που είχε τραβήξει ο Γιάννης Μπεχράκης στο Κίεβο, το 2014.

3 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Μπεχράκη. #Κίεβο 2014: Ένα γαρύφαλλο στη μνήμη των νεκρών από τις συγκρούσεις σε ένα…

Posted by Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) on Wednesday, March 2, 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ