Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να φοβούνται επίθεση με τεθωρακισμένα σήμερα στο Κίεβο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Η Δύση φαίνεται να αντιδρά στην επίθεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και πολλοί από τους πολίτες του. Ανάμεσά τους και η διευθύντρια θεάτρου στη Μόσχα, Έλενα Κοβάλσκαγια που αποκάλεσε τον Πούτιν «δολοφόνο» και παραιτήθηκε από τη θέση της.

Η διευθύντρια του Meyerhold Center theater πιστεύει ότι ο πολιτισμός και ο πόλεμος δεν μπορούν να συμβαδίσουν και με μια ανάρτησή της στα social media κρατά αποστάσεις από τις κινήσεις του Ρώσου Προέδρου. Έτσι, αποφάσισε να παραιτηθεί και αποκάλεσε τον Πούτιν «δολοφόνο» για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Φίλοι μου, ως διαμαρτυρία στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραιτούμαι. Δεν μπορείς να εργαστείς για έναν δολοφόνο και να πληρώνεσαι από εκείνον», ανέφερε χαρακτηριστικά η Έλενα Κοβάλσκαγια.

Друзья, в знак протеста против вторжения России в Украину ухожу с должности директора государственного театра – ЦИМа….

Posted by Elena Kovalskaya on Thursday, February 24, 2022

Η ίδια ανέφερε στη συνέχεια, ότι θα ολοκληρώσει τις παραστάσεις που είχε ξεκινήσει με την ομάδα της, αφιλοκερδώς. Η Κοβάλσκαγια, μάλιστα έβαλε μαύρο στο προφίλ της στο Facebook ως ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο.

Την κίνησή της αυτή στήριξε και το συγκεκριμένο θέατρο στη Μόσχα, αναφέροντας πως οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία «έρχονται σε απόλυτη διάσταση με την αποστολή τους».  

«Δεν μπορούμε να σωπάσουμε μπροστά σε όλο αυτό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε “όχι” στον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι η απόλυτη μορφή έλλειψης σεβασμού προς τον άνθρωπο και είναι τρομακτικός. Ο πόλεμος είναι ο θάνατος των ανθρώπων», αναφέρει η θεατρική ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ