Ένταλαμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε σήμερα 17 Μαρτίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι κατηγορίες που του αποδίδουν αφορούν τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Παράλληλα ένταλμα σύλλψης έχει εκδοθεί και για την Επίτροπο των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη Ρωσία Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή η Μόσχα αρνείται κάθε κατηγορία.

Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικοί Δικαστηρίου αναφέρει: «Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Προδικαστικό Τμήμα ΙΙ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου»

Παράλληλα τονίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «φέρεται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και αυτό της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (σύμφωνα με τα άρθρα 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης).

Τα εγκλήματα φέρονται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, αφενός γιατί διέπραξε τις πράξεις άμεσα, από κοινού με άλλους ή και μέσω άλλων, αφετέρου επειδή δεν άσκησε τον κατάλληλο έλεγχο επί των πολιτικών και στρατιωτικών υφισταμένων του που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και οι οποίοι τελούσαν υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ