Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, σήκωσε ανάστημα εναντίον του γενικού επιτελείου της Ρωσίας την Παρασκευή (23/6) και τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοίνωσε πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν ο ισχυρισμός αυτός αληθεύει.

Ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, διαβεβαίωσε σήμερα πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία,. Δήλωσε μάλιστα «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του, προκειμένου να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Το μήνυμα του Πριγκόζιν

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους. Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας. Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000.

Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε σε ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram.

Διάγγελμα Πούτιν για το «πραξικόπημα» Πριγκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό μετά την κατάληψη του Ροστόφ από τη Βάγκνερ.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ