Ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πεκλάρης ζει με την σύζυγό του Νάταλι και τα δυο δίδυμα μωρά τους στο Ισραήλ που εδώ και λίγες μέρες ζει και ανασαίνει στους ρυθμούς του πολέμου, της βίας και του φόβου. Ο Αχιλλέας με ψύχραιμη ματιά και αισιοδοξία μας μεταφέρει μέσα από το προφίλ του στο facebook όσα βιώνει σε αυτό τον πόλεμο, τον χειρότερο των τελευταίων δεκαετιών όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Σήμερα ο δημοσιογράφος που προσπαθεί παρά τα όσα συμμβαίνουν να μην αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητά του για χάρη της Λίμπι και του Ματτέ, των δίδυμων μωρών του, μας έδειξε κάτι που είναι πολύ «ξένο» για όλους εμάς. Το ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιο από μπετόν αρμέ, που έχει μέσα στο σπίτι του και που το κράτος τους ενημέρωσε πως πρέπει να το εφοδιάσουν για τρόφιμα σε περίπτωση που κάτι συμβεί και κινδυνεύσουν.

Ο Αχιλλέας Πεκλάρης έγραψε κάτω από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε:

Λοιπόν, εσείς που δεν είσαστε Μεσανατολίτες μπορεί να φρικάρετε λίγο τώρα (κι άμα το δει και η μάνα μου θα με πάρει δέκα τηλέφωνα) και ν’ αρχίσετε τα «σήκω φύγε χθες μπρο», αλλά αυτό εδώ είναι το καταφύγιό μας, σε περίπτωση που ηχήσει συναγερμός στην περιοχή μας. Πολύ μικρή η πιθανότητα, αλλά “better safe than sorry”.

Σε όλες τις καινούργιες πολυκατοικίες υπάρχει ένα δωμάτιο σε κάθε διαμέρισμα το οποίο χρησιμοποιείται ως bomb shelter ή mamad, όπως λέγεται στα Εβραϊκά. Τις υπόλοιπες μέρες ειναι απλά το man cave / γραφειο μου. Οι τοίχοι είναι από μπετόν αρμέ (όχι τούβλα), το παράθυρο ασφαλίζει με ασήκωτα μαντεμένια πατζούρια και υπάρχει σύστημα κατάσβεσης φωτιάς (σπρίνκλερ), όπως και φίλτρα αέρα για χημικό πόλεμο (η Νάταλι το έζησε αυτο όταν ήταν παιδί, στον πόλεμο του Ιράκ). Η πόρτα είναι διπλή και επίσης ασφαλείας.

Χθες το απόγευμα ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι πολίτες σ’ όλη τη χώρα πρέπει να εξοπλίσουν τα καταφύγιά τους με διάφορα είδη – νερό και ξηρά τροφή για 72 ώρες, φακό με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.. Αυτό προκάλεσε ανησυχία σε αρκετό κόσμο (που το εξέλαβε ως ένδειξη οτι έρχονται δύσκολες στιγμές) και μέσα στο επόμενο τρίωρο δημιούργησε χάος σε πολλά σουπερ μάρκετ, καθως πολλοί έσπευσαν να στοκάρουν. Χρειάστηκε διευκρινιστική ανακοίνωση του Στρατού, οτι πρόκειται για τυπικό πρωτόκολο ασφαλείας και δεν υποννοεί τίποτα, απλά έπρεπε να διανεμηθεί.

Εμείς, αν και βρισκόμαστε σε ασφαλή περιοχή (μακριά για το βεληνεκές των ρουκετών της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και της Χαμάς από τη Γάζα), πήραμε τα βασικά της λίστας και διάφορες συσκευασμένες τροφές, απλώσαμε τη στρωματσάδα και μεταφέραμε πάνες / παιχνίδια κα. συμπράγκαλα των πιθηκιών. Μπήκε και ο βραστήρας, ο Παπαγάλος ο Λουμίδης (χωρίς σωστό καφέ όλα ειναι χειρότερα), κάμποσες σοκολάτες (που θα πρέπει να κρατηθω και να μην τις φάω όλες απόψε), βιβλία και δυο εξάδες νερά.

Η πιθανότητα να το χρησιμοποιήσουμε, με τα μεχρι στιγμής δεδομένα, είναι απειροελάχιστη. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το καταφύγιό μας και είναι έτοιμο.

Λοιπόν, εσείς που δεν είσαστε Μεσανατολίτες μπορεί να φρικάρετε λίγο τώρα (κι άμα το δει και η μάνα μου θα με πάρει δέκα…

Posted by Achilles M. Peklaris on Tuesday, October 10, 2023

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζει η Νατάσα Μεντή στο okmag από το Τελ Αβίβ: «Ακούγονταν πυροβολισμοί, εκρήξεις, μύριζε παντού καμμένο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ